εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατανομή Ποσοστώσεων Αγελαδινού Γάλακτος

0 comments

 

Υπερβάσεις ποσοστώσεων, αλλά και χαμηλή παραγωγή γάλακτος στην Ε.Ε.

Έξι κράτη μέλη – Αυστρία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Κύπρος και Λουξεμβούργο – έχουν υπερβεί τις ποσοστώσεις γάλακτος το 2011/2012, με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων, δηλαδή την καταβολή υπερεισφοράς ύψους περίπου 79 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε στις 18 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μολονότι σημειώθηκε υπέρβαση των ποσοστώσεων στα έξι αυτά κράτη μέλη, οι συνολικές παραδόσεις της ΕΕ παρέμειναν αρκετά κάτω από τη συνολική ποσόστωση (-4,7%).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κρατών μελών, η Αυστρία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο έχουν υπερβεί τις εθνικές ποσοστώσεις τους κατά 283 000 τόνους συνολικά, παρά την αύξηση κατά 1% της ποσόστωσης την περίοδο 2011/2012 που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του διαγνωστικού ελέγχου της ΚΓΠ το 2008. Οι Κάτω Χώρες έχουν επίσης υπερβεί την ποσόστωση άμεσων πωλήσεων, ενώ τα άλλα κράτη μέλη έχουν υπερβεί μόνο την ποσόστωση παραδόσεων.


Ο αριθμός των κρατών μελών που έχουν υπερβεί τις ποσοστώσεις τους παραμένει περιορισμένος και η σχετική πλεονασματική παραγωγή υπολογίζεται σε 0,2% της συνολικής ποσότητας γάλακτος που έχει παραδοθεί ή έχει καλυφθεί από άμεσες πωλήσεις. Σε ορισμένα κράτη μέλη η παραγωγή ήταν πολύ χαμηλότερη από τις αντίστοιχες εθνικές ποσοστώσεις τους. Σε 10 κράτη μέλη οι καταγραφείσες παραδόσεις ήταν τουλάχιστον 10% χαμηλότερες από την ποσόστωσή τους.

 

Για το έτος ποσόστωσης 2010/2011, επιβλήθηκαν κυρώσεις 55,6 εκατ. ευρώ σε πέντε κράτη μέλη και οι συνολικές παραδόσεις της ΕΕ ήταν 5,5% χαμηλότερες από τη συνολική ποσόστωση της ΕΕ.


Όσον αφορά τις ελληνικές παραδόσεις η χώρα μας εμφανίζει μεγάλο έλλειμμα της τάξης του 23,8% και δεν καλύπτει την εθνική ποσόστωση των 861.000 τόνων, για την γαλακτοκομική περίοδο 2011/2012. Διευρύνοντας το έλλειμμα της περιόδου  2010/2011 που ήταν στο 20,3% με τις σχετικές παραδόσεις να ανέρχονται σε 641.000 τόνους περίπου. 

Μάλιστα η «μαύρη τρύπα» στις παραδόσεις γάλακτος διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο σε σχέση με το 2010/2011 όταν η υστέρηση έφτασε σε ποσοστό το 20,3%. 

Επίσης, καθορίσθηκαν οι διαδικασίες κατανομής ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος από το εθνικό απόθεμα για την γαλακτοκομική περίοδο 2012−2013.

Συγκεκριμένα, με την με αριθμό 3166/106339 υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2913/Β/30 – 11 – 2012, οι εν δυνάμει δικαιούχοι, είναι γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδα φυσικών ή νομικών προσώπων των οποίων η εκμετάλλευση βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, που παράγουν και εμπορεύονται αγελαδινό γάλα ή και γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό γάλα ή προετοιμάζονται να το πράξουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα:

 

Α) Ενεργοί παραγωγοί γάλακτος, οι οποίοι κατά την προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο 2011/2012 υπερέβησαν την ατομική τους ποσόστωση, λαμβανομένων υπόψη των περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή και εξαιρετικών περιστάσεων δεόντως αιτιολογημένων και εφ’ όσον η ατομική τους ποσότητα αναφοράς ή οι παραδόσεις τους για την περίοδο αυτή είναι τουλάχιστον 20 τόνοι.

Κατά τον υπολογισμό και καθορισμό του ανωτέρω ποσοστού χρησιμοποίησης, οι ατομικές ποσότητες αναφοράς που αποκτήθηκαν από αγορά κατά τη διάρκεια του γαλακτοκομικού έτους 2011/2012 δεν λαμβάνονται υπόψη. Η αιτούμενη ποσότητα θα πρέπει να δικαιολογείται από το υπάρχον ζωικό κεφάλαιο. Για τον υπολογισμό της αντιστοιχίας του ζωικού κεφαλαίου λαμβάνεται υπόψη απόδοση μέχρι 7 τόνοι περίπου ανά αγελάδα ετησίως, εκτός και εάν βάσει επίσημης βεβαίωσης από Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης αποδεικνύεται ότι η μέση απόδοση είναι υψηλότερη των 7 τόνων, οπότε λαμβάνεται υπόψη η βεβαιωθείσα απόδοση.

 

Β) Γεωργοί που υπέβαλαν ή θα υποβάλλουν κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος και μέχρι 31/12/2012 αίτημα ένταξης σε τυχόν προγράμματα εφαρμογής του Καν. (ΕΚ) 1698/05 ή του ν. 3299/04 (Α΄ 261) περί «Κίνητρα Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη και την Περιφερειακή Σύγκλιση», εφόσον καλύπτουν τις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης στο σχετικό πρόγραμμα.

Στα σχετικά επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να προβλέπεται δραστηριότητα παραγωγής τουλάχιστον 70 τόνων αγελαδινού γάλακτος ανά γαλακτοκομικό έτος.

Στους παραπάνω δικαιούχους κατανέμεται κατ’ αρχήν (προσωρινά) ατομική ποσότητα αναφοράς μέχρι 100% της αιτούμενης από αυτούς ποσότητας που σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει την προβλεπόμενη ποσότητα στο επενδυτικό τους σχέδιο κατά την ολοκλήρωση του.

Για τον υπολογισμό των προβλεπόμενων στο επενδυτικό σχέδιο ποσοτήτων παραγομένου γάλακτος λαμβάνεται υπόψη απόδοση μέχρι 7 τόνοι περίπου ανά αγελάδα ετησίως. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη τυχόν ποσόστωση που κατέχει ο αιτών. Η οριστικοποίηση της χορηγούμενης από το εθνικό απόθεμα ατομικής ποσότητας αναφοράς γίνεται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό − Δήμητρα (ΕΛΓΟΔ) με την ολοκλήρωση της επένδυσης η οποία επιβεβαιώνεται με την υποβολή στον ΕΛΓΟΔ εκ μέρους του ενδιαφερομένου της σχετικής έκθεσης της Αρμόδιας Αρχής, λαμβανομένου υπόψη των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων δεόντως αιτιολογημένων. Σε αντίθετη περίπτωση η ατομική ποσότητα αναφοράς θα αφαιρείται από τον δικαιούχο και θα επιστρέφει χωρίς αντιστάθμιση στο Εθνικό Απόθεμα.

 

Γ) Γεωργοί, νεοεισερχόμενοι στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής, που δεν υπάγονται στην ανωτέρω κατηγορία (Β), μετά από πιστοποίηση από τον ΕΛΓΟΔ ύπαρξης της εκμετάλλευσής τους και εφ΄όσον αυτή δεν προέρχεται από διαχωρισμό κοινής εκμετάλλευσης.

Σε περίπτωση μη επάρκειας των διαθέσιμων προς κατανομή ποσοτήτων του Εθνικού Αποθέματος για την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων, μπορεί να γίνουν περικοπές επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που θα καθοριστούν ή και να αποκλεισθούν ορισμένες κατηγορίες.

 

Αιτήσεις – δικαιολογητικά
Προκειμένου να χορηγηθεί ατομική ποσότητα αναφοράς στις παραπάνω κατηγορίες εν δυνάμει δικαιούχων οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση − δήλωση, σύμφωνα με το σχετικό υπόδειγμα Ι. Οι αιτήσεις συνοδεύονται, κατά περίπτωση, με βεβαίωση της αρμόδιας για την αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου αρχής σύμφωνα με το υπόδειγμα ΙΙ. 

Οι αιτήσεις των δικαιούχων υποβάλλονται προς τον ΕΛΓΟΔ μέχρι 31/12/2012, είτε κατ’ ευθείαν, είτε μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών εποπτείας γάλακτος του ΕΛΓΟΔ, είτε μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων και λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου από την αρχή στην οποία κατατίθενται. 

Εφόσον υπάρξει αντικειμενική δυσκολία για την τήρηση της παραπάνω προθεσμίας η Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ μπορεί με έγγραφό της να την παρατείνει.

 

Όροι – προϋποθέσεις
3.1) Παραγωγός στον οποίο χορηγήθηκε ατομική ποσόστωση από το εθνικό απόθεμα δεν επιτρέπεται να προβεί σε μεταβίβαση ατομικής ποσόστωσης πριν την παρέλευση τριών γαλακτοκομικών περιόδων, αρχής γενομένης από τη γαλακτοκομική περίοδο οριστικής χορήγησής της. 

Σε αντίθετη περίπτωση η ατομική ποσόστωση που του χορηγήθηκε από το εθνικό απόθεμα επανέρχεται χωρίς αντιστάθμιση στο εθνικό απόθεμα και η σχετική πράξη μεταβίβασης θεωρείται ως μη γενόμενη. Εξαιρούνται οι εξής περιπτώσεις του άρθρου 13 παρ. 4 της υπ’ αριθ. 302026/2004 (Β΄1688) ΚΥΑ με θέμα «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του καθεστώτος της εισφοράς στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,:

α) Όταν ο μεταβιβάζων υπάγεται στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης και εφόσον η ατομική ποσόστωση περιέρχεται σε παραγωγό αγελαδινού γάλακτος.

β) Στις περιπτώσεις κληρονομιάς, γονικής παροχής και μεταβίβασης μεταξύ συζύγων εφόσον η ατομική ποσόστωση περιέρχεται σε παραγωγό αγελαδινού γάλακτος.

γ) Όταν πρόκειται για μεταβιβάσεις μεταξύ συγγενών μέχρι και Β΄ βαθμού και εφόσον πρόκειται για διαχωρισμό εκμετάλλευσης.

δ) Όταν πρόκειται για μεταβιβάσεις από μέλος/οι νομικού/ων προσώπου/ων προς το νομικό πρόσωπο και εφ΄όσον μεταβιβάζεται ολόκληρη η ατομική ποσόστωση που κατέχει/ουν ο/οι μεταβιβάζων/οντες.

 

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου πριν την παρέλευση της εν λόγω τριετίας, το μέρος της ατομικής του ποσόστωσης που του έχει χορηγηθεί με βάση την παρούσα απόφαση, επιστρέφει στο Εθνικό Απόθεμα εκτός αν ο (οι) κληρονόμος(οι) είναι παραγωγός(οι) αγελαδινού γάλακτος ή αυτός(οι) μεταβιβάσουν άμεσα (σε διάστημα ενός μηνός) το σύνολο της κληρονομηθείσας ποσόστωσης σε παραγωγό γάλακτος. Σε κάθε περίπτωση οι νέοι κάτοχοι της μεταβιβασθείσας ατομικής ποσόστωσης δεν επιτρέπεται να μεταβιβάσουν καμία ποσόστωση μέχρι της συμπλήρωσης της εν λόγω τριετίας.

 

3.2) Δεν είναι δικαιούχοι της παρούσας κατανομής οι παραγωγοί οι οποίοι κατά τα γαλακτοκομικά έτη 2010−2011 ή και 2011−2012 ή και στην τρέχουσα περίοδο προέβησαν σε μεταβίβαση μέρους ή όλης της ατομικής τους ποσόστωσης και δεν την έχουν ανακτήσει μέχρι την υποβολή αίτησης για χορήγηση ποσόστωσης βάσει της παρούσας.
3.3) Δεν χορηγείται ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος από το Εθνικό απόθεμα στους δηλούντες ανακριβή στοιχεία στην σχετική αίτηση χορήγησης και τυχόν χορηγηθείσα ποσότητα σε αυτούς επιστρέφεται χωρίς αντιστάθμιση στο Εθνικό απόθεμα.

 

Διαδικασία
Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής των αιτήσεων, ο ΕΛΓΟΔ προβαίνει σε διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων ελέγχοντας την ορθότητα των στοιχείων όσον αφορά ιδίως την κατοχή ατομικής ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος, την ύπαρξη μητρώου εκμετάλλευσης, τα συνοδευτικά δικαιολογητικά κλπ. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων όπως παραπάνω, στέλνονται συγκεντρωτικοί πίνακες στη Δ/νση Ζωικής Παραγωγής και ΑΠΑ η οποία εισηγείται την έκδοση Υπουργικής Απόφασης Κατανομής.

 

Στη συνέχεια ο ΕΛΓΟΔ προβαίνει στην υλοποίηση της παραπάνω απόφασης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και συντάσσει καταστάσεις δικαιούχων. 

Οι καταστάσεις των δικαιούχων αναρτώνται με τη συνήθη διαδικασία ανάρτησης στα γραφεία του ΕΛΓΟΔ και στις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων επί 10 ημέρες, περίοδο κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης. 

Οι ενστάσεις θα αφορούν μόνο τυχόν λάθη ή παραλείψεις για παραγωγούς που ανήκουν στην κατηγορία δικαιούχων για την οποία προβλέπεται χορήγηση ατομικής ποσόστωση βάσει της παρούσας απόφασης. 

Οι ενστάσεις υποβάλλονται στον ΕΛΓΟΔ μέσω τωνΔ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, εξετάζονται από τον ΕΛΓΟΔ σε συνεργασία με τη Δ/νση Ζωικής Παραγωγής και ΑΠΑ και τα αποτελέσματα αναρτώνται επί 1 εβδομάδα στους παραπάνω τόπους ανάρτησης. Σε περίπτωση διαπίστωσης αχρεωστήτως χορηγηθεισών ποσοτήτων αναφοράς αυτές επιστρέφουν στο Εθνικό Απόθεμα. Οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας και οι εξαιρετικές περιστάσεις δεόντως αιτιολογημένες υποβάλλονται στον ΕΛΓΟΔ μέσω της οικείας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τα σχετικά παραστατικά και ενδεχόμενες παρατηρήσεις και εξετάζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟΔ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατανομής ο ΕΛΓΟΔ ενημερώνει σχετικά τους δικαιούχους με ταυτόχρονη κοινοποίηση στη Δ/νση Ζωικής Παραγωγής και ΑΠΑ.

Οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων και ο ΕΛΓΟΔ ενημερώνουν τους παραγωγούς με κάθε πρόσφορο μέσο για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εφαρμογής της παρούσας απόφασης.