εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προϋποθέσεις για την Εισαγωγή των Ζώων λόγω Καταρροϊκού

0 comments
Προϋποθέσεις για την Εισαγωγή των Ζώων λόγω Καταρροϊκού

Εγκύκλιο σχετικά με την εισαγωγή στη χώρα ζώων ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό , από άλλες χώρες ή κράτη μέλη, εξέδωσε το τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ αναφέρει τους όρους και τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει για τη νόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ εφιστά την προσοχή στις τοπικές αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο των υγειονομικών πιστοποιητικών και των λοιπών διοικητικών εγγράφων που συνοδεύουν τα υπό εισαγωγή ζώα.

 

Πιο αναλυτικά, σχετικά με την εισαγωγή ζώων ευαίσθητων ειδών στον καταρροϊκό πυρετό στη χώρα, από άλλες χώρες ή κράτη μέλη, εφαρμόζονται οι όροι και προϋποθέσεις που περιγράφονται στον Κανονισμό (ΕΚ) 1266/2007, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει για τη νόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή, στην περιοχή προέλευσής τους.

 

Πληροφορίες για το εν λόγω καθεστώς στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/food/animals/animal-diseases/control-measures/bluetongue_en.

 

Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές ενημερώνονται συστηματικά για τη διακίνηση ζώντων ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών και να προβαίνουν σε σχετικούς ελέγχους των υγειονομικών τους πιστοποιητικών και των λοιπών εγγράφων διακίνησής τους, κατά την κείμενη νομοθεσία

Επίσης, πρέπει να διενεργείται λεπτομερής έλεγχος του καθαρισμού και της απολύμανσης των μεταφορικών οχημάτων μετά την εκφόρτωσή τους.

 

Επιπρόσθετα, στην περίπτωση, εισαγωγής στη χώρα ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών που κατάγονται από χώρες ή κράτη μέλη όπου, τη δεδομένη χρονική, εκδηλώνονται εστίες καταρροϊκού πυρετού ή/και αποτελούν (ή περιέχουν) ζώνες περιορισμού για έναν ή περισσότερους ορότυπους του ιού, κατά την άφιξή τους λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

 

  1. Ατομική κλινική εξέταση των ζώων.
  2. Δειγματοληψία αίματος, αρχικά σε ποσοστό 10% του συνόλου των ζώων, εντός 48 ωρών, και, αν κριθεί σκόπιμο, σε μεγαλύτερο ποσοστό (π.χ. μεγάλος αριθμός ζώων στην εκτροφή, υποψία της νόσου λόγω κλινικών συμπτωμάτων), για εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων κατά του ιού του ΚΠ ή/και ανίχνευσης του γονιδιώματος ιού ΚΠ.

Σε περίπτωση ύπαρξης θετικού αποτελέσματος στην εξέταση ανίχνευσης του γονιδιώματος του ιού, ακολουθούν εξετάσεις οροτυποποίησης.
3.Σε περίπτωση ανεύρεσης ζώων με θετικό αποτέλεσμα στην εξέταση ανίχνευσης του γονιδιώματος του ιού του καταρροϊκού πυρετού εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο Σχέδιο Αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού.

Αναφορικά με τα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με την εισαγωγή ζώων ευαίσθητων ειδών που προέρχονται από τη Γαλλία και, σε συνέχεια του αιτήματος που δέχθηκε η Διεύθυνση Υγείας Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές της Γαλλίας, λαμβάνοντας υπόψη:

-την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στη Γαλλία, όπου ανιχνεύονται οι ορότυποι 4 και 8,

– το γεγονός ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν έχει ανιχνευθεί, από το 2014, ο ορότυπος 4,

-το γεγονός ότι σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια δεν έχει ανιχνευθεί, έως τώρα, ο ορότυπος 8,

-ο εμβολιασμός στη Γαλλία είναι έως τώρα υποχρεωτικός για τον ορότυπο 8 στα ζώα που πρόκειται να εξαχθούν από την εν λόγω χώρα, ορίζεται ως πρόσθετη υγειονομική απαίτηση των υπό εισαγωγή ζώων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη επανεμφάνιση του νοσήματος στη Χώρα, να έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός των ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων που προέρχονται από τη Γαλλία για τους ορότυπους 4 και 8 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού, πριν την εισαγωγή τους στη χώρα.
Κατά τα λοιπά, λαμβάνονται τα πραναφερθέντα μέτρα.