εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ο Αργός Θάνατος του ΕΦΕΤ

0 comments
Ο Αργός Θάνατος του ΕΦΕΤ

Ανησυχητικά στοιχεία για τη λειτουργία του ΕΦΕΤ χρησιμοποιεί σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε  προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος.

Ο κ. Νικολόπουλος μιλά για διαχρονικές πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο του ΕΦΕΤ, για την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων του, αλλά και για την απαξίωση του Φορέα μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής του. Επικαλείται μάλιστα σχετική έρευνα της εφημερίδας «Δημοκρατία» η οποία φιλοξενεί δηλώσεις, ακόμη και του ίδιου του προέδρου του ΕΦΕΤ, Γ. Τσιάλτα, που υποδεικνύουν μια τέτοια κατεύθυνση απαξίωσης. «Από την Πολιτεία δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Ο ΕΦΕΤ υποχρηματοδοτείται, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι σοβαρές, ενώ χαρακτηριστική είναι η απουσία αξιολόγησης του έργου που παράγεται. Η πολυδιάσπαση επίσης και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων έχουν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούμε όπως πρέπει» αναφέρεται ότι δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Ο βουλευτής, που έχει αναρτήσει την κοινοβουλευτική ερώτηση στην ιστοσελίδα του, ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

«1. Υπάρχει πολιτική βούληση για τον έλεγχο των βιομηχανικών τροφίμων;

  1. Μέχρι πότε και εσείς, όπως και οι προηγούμενοι Υπουργοί θα επιτρέπετε την πολυδιάσπαση και κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων;
  2. Γιατί και επί ημερών σας συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση;
  3. Το τελευταίο και σημαντικότερο ερώτημα είναι: έχετε την βούληση να προχωρήσετε στη σύσταση ενός πραγματικά αξιόπιστου Ενιαίου Φορέα, που θα φέρει την ευθύνη, θα διαθέτει τα μέσα και θα εγγυάται τη διατροφική ασφάλεια των πολιτών;»

Πάντως, μετά τα δημοσιεύματα στην ανωτέρω εφημερίδα και μετά την ερώτηση του Ν. Νικολόπουλου (η οποία έχει τον εύγλωττο τίτλο: «Γιατί επιτρέπετε τον αργό θάνατο του ΕΦΕΤ;»), ένα ακόμη ερώτημα που φαίνεται να προκύπτει είναι: να αναμένουμε εξελίξεις σε διοικητικό επίπεδο στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων;