εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Για την Προστασία της Φέτας

0 comments
Για την Προστασία της Φέτας

Η μερική προστασία της φέτας στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά συνιστά «πρωτοφανή επιτυχία» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επισημαίνει, ότι το εναλλακτικό σενάριο είναι να μην υπήρχε καμία προστασία.

Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρία στους Έλληνες παραγωγούς να επισημάνουν στους Καναδούς καταναλωτές την ποιότητα της «μόνης και αληθινής φέτας».

Οι αγρότες στην Ελλάδα ανησυχούν για την τύχη της φέτας στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, αφού η ΕΕ δεν κατάφερε να την προστατεύσει πλήρως στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών CETA με τον Καναδά.

Η φέτα θεωρείται ο «λευκός χρυσός» της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα παράγει περίπου 120.000 τόνους φέτας ετησίως. Επί του παρόντος, η χώρα εξάγει περίπου 500 τόνους φέτας στον Καναδά ετησίως. Μετά την εμπορική συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και της Οτάβας, οι καναδικές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν και να εμπορεύονται «καναδική φέτα» στη χώρα τους.

Η συμφωνία CETA προστατεύει περισσότερες από 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη. Αλλά στην περίπτωση των τυριών φέτα – καθώς και των Asiago, Gorgonzola, Fontina και Munster – οι Καναδοί μπορούν να παράγουν και να πουλάνε την «δική τους φέτα» στην εγχώρια αγορά.

Συγκεκριμένα προϊόντα όπως η φέτα, η οποία προστατεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του καθεστώτος ποιότητας της ονομασίας προέλευσης της ΕΕ, επομένως τα καναδικά τυριά που φέρουν την ονομασία φέτα δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι καναδοί παραγωγοί που άρχισαν να χρησιμοποιούν την ετικέτα φέτας στην εγχώρια αγορά πριν από το 2013 θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να το κάνουν.

Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η CETA, οι Καναδοί παραγωγοί θα υποχρεωθούν επίσης να προσθέσουν στις ετικέτες τους διατυπώσεις όπως «είδος», «τύπος», «στυλ» ή «απομίμηση», σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του εν λόγω προϊόντος.

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να εξάγουν στον Καναδά.

Δύο ζητήματα από την CETA και το μέλλον της φέτας:

Το πρώτο είναι, ότι η φέτα παρασκευάζεται μόνο με πρόβειο γάλα (70%) και κατσικίσιο (30%). Με τη συμφωνία CETA, οι καναδοί θα είναι σε θέση να παράγουν και να πουλήσουν φέτα από αγελαδινό γάλα. Το δεύτερο θέμα είναι, ότι  μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο έχουν συγκεκριμένα τυροκομεία και έτσι θα πνίξουν την αγορά με φέτα αγελαδινή, ενώ το γάλα θα προέρχεται από ζώα που τρώνε μεταλλαγμένες ζωοτροφές με αποτέλεσμα να ξεκληρίσουν την κτηνοτροφία της Ελλάδας.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν υποσχέθηκε να αναθεωρήσει την υπόθεση της φέτας μετά από πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι Έλληνες φοβούνται ότι θα είναι ήδη πολύ αργά.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Ένωση Βιομηχανιών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, η οποία ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή χρησιμοποίησε το πενταετές επιχείρημα ως «δόλωμα» για να κρατήσει την ελληνική κυβέρνηση στο πλευρό της.

Επιπλέον, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι η CETA θα δημιουργήσει προηγούμενο που θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να ζητήσουν μια παρόμοια συμφωνία για τη φέτα. Αυτό συμβαίνει ήδη με τη Νότια Αφρική.

Με το Τόκιο, η αυθεντική ελληνική φέτα απολαμβάνει πλήρη προστασία. Αλλά το εμπορικό ενδιαφέρον για την εγχώρια παραγωγή είναι αρκετά χαμηλό: δεν υπάρχει καθιερωμένη ιαπωνική βιομηχανία που παράγει ήδη κάποιο προϊόν που ονομάζει φέτα.

Πηγές από το ελληνικό υπουργείο Γεωργίας ανέφεραν, ότι από τώρα και στο εξής η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία με την Ιαπωνία ως ένα «πρότυπο» για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι εξασφάλισε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας στη συμφωνία της με τον Καναδά, χαρακτηρίζοντας το επίτευγμα ως «πρωτοφανή επιτυχία».

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε, ότι στην περίπτωση του Καναδά η συζήτηση ήταν πολύ δύσκολη, επειδή η ίδια η έννοια των γεωγραφικών ενδείξεων απορρίφθηκε αρχικά και η φέτα θεωρείτο ευρέως γενικό όνομα στη βορειοαμερικανική αγορά.

Η προστασία αυτή παρουσιάζει επίσης ευκαιρίες στην αγορά για τους Έλληνες παραγωγούς που μπορούν να εισέλθουν σε αυτές τις αγορές με τη δυνατότητα να γνωστοποιήσουν στους Καναδούς καταναλωτές τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μόνης και αληθινής ελληνικής φέτας.

Πηγή: Euractiv