εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Brexit: Αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

0 comments
Brexit: Αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

 

 

 

Η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποίησε το άρθρο 50 για αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ δεν είναι γνωστές ακόμη οι επιπτώσεις στην ΚΑΠ λόγω της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας.
Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ αποτελεί την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης ενός κράτους μέλους να αποχωρήσει από την Ένωση. Από τις αρχές Απριλίου η ΕΕ και η Βρετανία θα έχουν δύο χρόνια για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία αποχώρησης. Επίσης, οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσδιορίζουν τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις. Ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Χόγκαν εμφανίζεται επιφυλακτικός για τις επιπτώσεις που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας στα κονδύλια της ΚΑΠ.
 
Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, μετά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που έγινε στις  6 Μαρτίου 2017, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του Brexit στην ΚΑΠ και τόνισε: «όταν έχεις 9 δισ. ευρώ στο σύνολο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από την καθαρή συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου και το γεγονός ότι υπάρχουν φιλοδοξίες για καινούριες πολιτικές σε άλλους τομείς, που έχουν εκφραστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα θα χρειαστούν για αυτές τις πολιτικές. Επίσης, σημαίνει ότι έχουμε πολύ περισσότερες προτάσεις από όσο έχουμε χρήματα. Οπότε θα απευθυνθώ στο Ευρωκοινοβούλιο και θα τους πω ότι αν έχουν νέες πηγές άντλησης χρημάτων, με ευχαρίστηση να δεχτώ τις προτάσεις τους».
 
Αντίθετα καθησυχαστικός εμφανιζόταν σε παλιότερες δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, για τις επιπτώσεις που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στην χώρα μας. «Καταρχήν η εξέλιξη είναι αρνητική γιατί πλήττει το ισχυρότερο όπλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την συνοχή της ενώ ταυτόχρονα δικαιώνει αντιλήψεις απομονοτισμού και εθνοκαπηλείας. Στον αγροτικό χώρο πιστεύω ότι οι επιπτώσεις θα είναι μικρές όσον αφορά το κοινοτικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ, αφού η Μεγάλη Βρετανία σχεδόν όσα δίνει τόσα παίρνει. Επιπτώσεις όμως, ίσως μεμονωμένα, θα υπάρξουν στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, λόγω της πτώσης της ισοτιμίας Στερλίνας – Ευρώ», ανέφερε.
 
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, την ώρα που ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σερ Μπάροου επέδιδε την επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι το Brexit αποτελεί μία πραγματικότητα από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή.
 
Επανέλαβε ότι η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει και από την Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, καθώς οι εταίροι της στην Ε.Ε. της έχουν ξεκαθαρίσει, ότι η αποδοχή της ελευθερίας κίνησης εμπορευμάτων και κεφαλαίων απαιτεί επίσης την αποδοχή της ελευθερίας κίνησης προσώπων, πράγμα που απέρριψαν, όπως είπε, οι Βρετανοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα.
 
Έκανε επίσης λόγο για τη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η Μ. Βρετανία εγκαταλείπει την Ε.Ε. όχι όμως και την Ευρώπη.