εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παγκόσμια Παραγωγή Δημητριακών

0 comments

 

 

 
Σύμφωνα µε τα συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσης του ∆ιεθνούς Συμβουλίου ∆ημητριακών (I.G.C.), που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου,  η παραγωγή δημητριακών σε παγκόσμιο επίπεδο την περίοδο 2016-2017 αναμένεται να είναι αυξημένη.
 
 
 
Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Συµβουλίου για την παγκόσµια παραγωγή σιτηρών του 2016-2017 αναμένεται αύξηση µε την παραγωγή να αναµένεται να αγγίξει τους 2,094 εκατ. τόνους, κατά 10 εκατ. τόνους δηλαδή παραπάνω. Η αύξηση αυτή απορρέει από την ανοδική τάση του σιταριού, του καλαµποκιού και του κριθαριού, που προορίζονται για ζωοτροφές. Το Συµβούλιο, µάλιστα, εκτιµά ότι «η φετινή παγκόσµια σοδειά θα αποτελέσει ρεκόρ και τα αποθέµατα θα είναι αυξηµένα σε σιτάρι και καλαµπόκι».

Το εµπόριο, εντούτοις, σύµφωνα µε τις προβλέψεις του Συµβουλίου ∆ηµητριακών φαίνεται ότι θα υποχωρήσει ελαφρώς σε σύγκριση µε τα περσινά επίπεδα, εξαιτίας των µειωµένων αναγκών για εισαγόµενη ζωοτροφή στην Κίνα, λόγω των υψηλών αποθεµάτων. 

Η πρόβλεψη αναφέρεται σε αύξηση κατά τουλάχιστον 2 τόνους και στηρίζεται στην ήδη αυξηµένη κατανάλωση και αφορά και στην παρασκευή τροφίµων και στην παρασκευή ζωοτροφές. Η αυξηµένη αυτή κατανάλωση πρόκειται να οδηγήσει σε άνοδο την πορεία της παγκόσµιας παραγωγής δημητριακών µακροπρόθεσµα.. 

Η παραγωγή δηµητριακών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ίδια περίοδο αναµένεται µειωµένη σε σχέση µε το 2015-2016. Σύµφωνα µε τις προβλέψεις του ΙGC, η ΕΕ θα παράγει 295,7 εκατ. τόνους το 2016-2017 έναντι 310,6 εκατ. που παρήχθησαν πέρυσι. 
 
Η παραγωγή σιταριού στην ΕΕ αναµένεται µειωµένη κατά 10% από το 2015-2016 που παρήχθησαν 159,7 εκατ. τόνοι λόγω κυρίως των µειώσεων στο µαλακό σιτάρι. Ειδικότερα, εκτιµάται ότι το 2016-2017 θα παραχθούν 144,4 εκατ. τόνοι σιτηρά πανευρωπαϊκά, εκ των οποίων οι 134,9 εκατ. θα είναι µαλακό σιτάρι και οι 9,5 εκατ. τόνοι σκληρό. Σηµειωτέον ότι το σκληρό σιτάρι είναι κατά 12% αυξηµένο από πέρυσι που ήταν στους 8,5 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε το IGC. 

Για το ρύζι, από την άλλη, η παγκόσµια παραγωγή προβλέπεται µειωµένη από µία κανονική σεζόν λόγω της µειωµένης ζήτησης από την Ανατολική Ασία και ιδιαίτερα τη Σρι Λάνκα. Ωστόσο, από πέρυσι η παραγωγή ρυζιού αναµένεται αυξημένη γύρω στα 10 εκατ. και συγκεκριµένα στους 482,3 εκατ. τόνους.
 
Η παραγωγή καλαµποκιού αναµένεται αυξημένη τόσο σε παγκόσµιο επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, κατά 7% και 2% αντίστοιχα από την περσινή σεζόν. Συγκεκριµένα, αναµένεται να παραχθούν παγκοσµίως 1044,9 εκατ. τόνοι και πανευρωπαϊκά 59,7 εκατ. τόνοι αραβόσιτου.