εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ο Κλάδος της Παραγωγής Κρέατος Πουλερικών στην Πολωνία

0 comments

 

 
 
 
Η Πολωνία παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγός χώρας της ΕΕ σε κρέας πουλερικών με τη συνολική παραγωγή της να έχει  αυξηθεί κατά 15% το 2016 σε σύγκριση με το 2015.
 
 
 
 
Σύμφωνα με μια αναφορά του Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ, η υψηλή παραγωγή της Πολωνίας σε κρέας κοτόπουλου ενθαρρύνεται από τη συνεχώς αυξανόμενη εγχώρια κατανάλωση, αλλά και από τη συνεχώς αυξανόμενη εξαγωγική ζήτηση. Αν και οι μεγαλύτερες ποσότητες των εξαγωγών εξάγονται σε χώρες της ΕΕ, ο κλάδος και η κυβέρνηση της Πολωνίας προσπαθούν να ανοίξουν νέες αγορές συμπεριλαμβανομένης της αμερικάνικης αγοράς.
 
Η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης κρέατος κοτόπουλου οφείλεται στη μερική αντικατάσταση του βοδινού με κρέας κοτόπουλου, το οποίο είναι υγιεινότερο και πιο φθηνό. Φαίνεται, ότι για τους ίδιους λόγους αυξήθηκαν οι εξαγωγές σε κράτη της ΕΕ.
 
Η παραγωγή κρέατος πουλερικών αποτελείται από 81% κρέας κοτόπουλου, 14% κρέας γαλοπούλας, το οποίο κυρίως χρησιμοποιείται στη βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος, ενώ το κρέας πάπιας και χήνας εξάγεται στη Δυτική Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία.
 
Οι χαμηλές τιμές των σύνθετων ζωοτροφών και η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές αναμένεται να ενθαρρύνει τους παραγωγούς και την επόμενη χρονιά. Η παραγωγή κρέατος πουλερικών στηρίζεται σε ζωοτροφές -δημητριακά που καλλιεργούνται στην ίδια τη χώρα και κυρίως το καλαμπόκι, ενώ εισάγονται κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Ν. Αμερική κάποιες ποσότητες σόγιας. 
 
Η κατανάλωση στην Πολωνία
 
Εκτιμάται, ότι το 2016 η ετήσια κατανάλωση θα φθάσει τα 28,5 κιλά ανά κάτοικο, σχεδόν 5% περισσότερο σε σύγκριση με το 2015. Για το 2017 αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης κατά 2% και μείωση στις τιμές λιανικής. Η κατανάλωση κρέατος πουλερικών αποτελεί το 38% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος στην Πολωνία όταν για το χοιρινό είναι 55% και μόνο 2% για το βοδινό. 
 
Εξαγωγές
 
Το 2015 οι εξαγωγές κρέατος πουλερικών ήταν 30% σε σχέση με το 2014 και ήταν αυξημένες κατά 20%. Οι κυριότερες χώρες εξαγωγής είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Τσεχία και εκτός ΕΕ το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα και το Κονγκό.
 
Τομέας αυγών
 
Μαζί με τον κλάδο της παραγωγής κρέατος κοτόπουλου αναπτύσσεται και ο κλάδος της παραγωγής αυγών και αυγοπροϊόντων και ως προς την εγχώρια κατανάλωση και τις εξαγωγές. 
 
Πηγή: World Poultry – Rosie Burgin – 04.01.2017