εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Όρια στη Χρήση Τρανς Λιπαρών

0 comments

 

 

 
Ήδη από την περασμένη χρονιά, ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η απόφαση να τεθούν όρια στη χρήση τρανς λιπαρών από τη βιομηχανία τροφίμων.
 
 
 
 
Ο λόγος που έκανε αναγκαία μια τέτοια ψηφοφορία είναι ότι αποδεδειγμένα οι συγκεκριμένες ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, στειρότητας, Αλτσχάιμερ, διαβήτη και παχυσαρκίας.
 
Στο σχετικό ψήφισμα επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, μόνο ένας στους τρεις καταναλωτές στην ΕΕ γνωρίζει για την ύπαρξη των τρανς-λιπαρών οξέων. Αυτό αποδεικνύει ότι τα υπάρχοντα μέτρα που αφορούν την επισήμανση των προϊόντων δεν επαρκούν. 
 
Το ΕΚ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, και κατά προτίμηση μέσα σε δύο χρόνια, ένα μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για τη χρήση τρανς-λιπαρών οξέων σε όλα τα τρόφιμα. Τρόφιμα που περιέχουν trans λιπαρά είναι κυρίως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, οι έτοιμες ζύμες, οι τηγανητές πατάτες των fast food, τα τηγανητά λαχανικά που καταναλώνουμε έξω, όπως τα onion rings κλπ. 
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι μηδενική. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, πρέπει η κατανάλωση να περιορίζεται στο ελάχιστο.  Τα τρανς-λιπαρά χρησιμοποιούνται περισσότερο στα φθηνότερα τρόφιμα, και αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα είναι πιο εκτεθειμένα σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σ’ αυτά, διογκώνοντας περισσότερο τις ανισότητες στον τομέα της υγείας.