εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή και Τιμές των Σιτηρών

0 comments

 

 

 
Αυξημένη παραγωγή δημητριακών για το 2016/2017 προβλέπει το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), ενώ οι τιμές των σιτηρών βρίσκονται σε πτώση. 
 
 
 
Συγκεκριμένα:

Παραγωγή

Ακόμα πιο αυξημένη προβλέπει την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για το 2016/2017 το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), καθώς στη νέα του αναφορά –με ημερομηνία 28 Ιουλίου 2016 – εκτιμά πως η παραγωγή θα φτάσει περίπου τους 2.046 εκατ. τόνους (στα επίπεδα 2014/15). Δηλαδή, κατά 20 εκατ. τόνους παραπάνω από τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα. Την παραγωγή φαίνεται πως εκτινάσσουν προς τα πάνω η αύξηση των αποδόσεων –που αναμένεται– σε Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία και στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού εκτιμάται για το 2016/2017 στους 735 εκατ. τόνους και η παραγωγή αραβοσίτου στους 1.017 εκατ. τόνους.
 
Το Συμβούλιο αναφέρει πως η συγκομιδή σιταριού ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, αλλά δίνει χαμηλότερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα σε ένα μέρος της ΕΕ, κυρίως στη Γαλλία, όπου –όπως εξηγεί το Συμβούλιο– οι αποδόσεις και οι ποιότητες υποβαθμίζονται από την υπερβολική βροχόπτωση. Το Συμβούλιο εκτιμά πως η ευρωπαϊκή παραγωγή σιταριού θα πιάσει τους 139,9 εκατ. τόνους για την περίοδο 2016/17, όταν το 2015/2016 ήταν στους 151,3 εκατ. τόνους, κατά 11,5 εκατ. τόνους μειωμένη.
 
Παραγωγή-ρεκόρ για όλα τα δημητριακά φαίνεται για τη Ρωσία, με 107,8 εκατ. τόνους, και για την Ουκρανία, με 61,8 εκατ. τόνους. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «λόγω των μεγάλων ανοιχτών αποθεμάτων» η προμήθεια για το σύνολο των δημητριακών προβλέπεται να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Εκτιμάται ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα κλείσουν στους 488 εκατ. τόνους.

Τιμές

Τα δημητριακά κατέγραψαν την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση, με τον δείκτη δημητριακών να υποχωρεί 5,6% σε σχέση με τον Ιούνιο και 11% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η πτώση αυτή συμπαρέσυρε τις τιμές των τροφίμων οι οποίες διολίσθησαν τον Ιούλιο, καθώς η μεγάλη πτώση στις αγορές σιτηρών αντιστάθμισε τις πιο σταθερές τιμές στα κρέατα και τα γαλακτομικά.

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, o δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών διολίσθησε 0,8% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα λόγω των χαμηλών τιμών στο καλαμπόκι και το σιτάρι. Η αδύναμη ζήτηση και οι πλούσιες σοδιές ασκούν πιέσεις στις τιμές τα τελευταία χρόνια, με τον δείκτη να διολισθαίνει σε χαμηλό επτά ετών στις αρχές του 2016.

Ωστόσο, οι τιμές άρχισαν να ανακάμπτουν το πρώτο μισό του έτους μετά το ράλι στα σιτηρά και την ζάχαρη που στηρίχτηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες στην Νότια Αμερική και στο αδύναμο δολάριο.