εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διάκριση Βιολογικών προϊόντων από τα Συμβατικά

0 comments

 

Το έργο AuthenticFood στοχεύει να διευκρινιστεί ο τρόπος παραγωγής κάθε προϊόντος φυτικής προέλευσης, των βιολογικών συμπεριλαμβανομένων, με στόχο τον περιορισμό της παραπλάνησης των καταναλωτών.
 
 
 
Τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες στην Ευρώπη παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα, παρόλο που συνηθίζεται να είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, η αυξημένη ζήτηση οδηγεί σε παραπλάνηση των καταναλωτών, αφού πολλές είναι οι περιπτώσεις που συμβατικά προϊόντα πωλούνται ως βιολογικά. 

Το έργο AuthenticFood, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, σχεδίασε και εξέτασε μία ευρεία γκάμα μεθόδων ανάλυσης στοιχείων, ώστε να διευκρινιστεί ο τρόπος παραγωγής κάθε προϊόντος φυτικής προέλευσης. Η δράση αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό της απάτης στον τομέα των βιολογικών προϊόντων, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι αγοράζουν.
 
Οι μέθοδοι που ανέπτυξε το έργο περιλαμβάνουν αναλύσεις των υπολειμμάτων των παρασιτοκτόνων, των μεταβολιτών, των ανόργανων στοιχείων και των παραλλαγών επιλεγμένων στοιχείων, που είναι γνωστά ως ισότοπα. Η ανάλυση των στοιχείων αυτών εξετάστηκε σε καλλιέργειες ντομάτας, σιταριού και σκληρού σιταριού σε ελεγχόμενη δοκιμή πεδίου, σε αγροκτήματα ή κατευθείαν σε προϊόντα από παραγωγούς της Δανίας και της Ιταλίας.
Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα