εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γαλακτοκομικά Προϊόντα από τον «Θρακών Αμνός»

0 comments

 

 

Μετά τον ΘεσΓάλα και άλλος συνεταιρισμός,  «Θρακών Αμνός», ο επιχειρεί με τους πωλητές γάλακτος και προσφέρει φρέσκο γάλα σε μειωμένες τιμές στον καταναλωτή.
 
 
 
Παστεριωμένο γιδινό γάλα, λευκά και κίτρινα τυριά, γιαούρτι και παγωτό από πρόβειο γάλα, θα μπορούν να προμηθεύονται από τα ΑΤΜ του συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός» οι καταναλωτές στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή. 
 
Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κτηνοτρόφων «Θρακών Αμνός», κ. Χρήστος Παρασχούδης, «τα καταστήματα με τα ΑΤΜ είναι έτοιμα αλλά καθυστερήσαμε επειδή η βιομηχανία γάλακτος που συνεργαζόμασταν αθέτησε την υπόσχεσή της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προχωρήσουμε στην ενοικίαση ενός τυροκομείου στο Νεοχώρι της Ορεστιάδας, στο οποίο θα κάνουμε την παστερίωση και την παραγωγή των προϊόντων μας».

«Εκτιμώ ότι αν όλα πάνε καλά σε περίπου 20 ημέρες θα μπορούμε να λειτουργήσουμε τα καταστήματα. Το κάθε κατάστημα διαθέτει τέσσερις αυτόματους πωλητές (ΑΤΜ). Ο πρώτος θα διαθέτει το φρέσκο γίδινο γάλα. Ο δεύτερος θα διαθέτει τα τυροκομικά προϊόντα και το γιαούρτι. Θα μπορούν οι καταναλωτές να προμηθεύονται το λευκό μαλακό τυρί, που παράγεται μόνο στην Θράκη, από γίδινο και πρόβειο γάλα. Επίσης και κίτρινό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Το γιαούρτι μας θα είναι από 100% πρόβειο γάλα.

Ο τρίτος αυτόματος πωλητής θα διαθέτει παγωτό. Θα είναι παραδοσιακό παγωτό ανατολίτικου τύπου. Θα βασίζεται σε μια συνταγή που έχουμε στην Θράκη από το 1957. Θα παράγεται από 100% πρόβειο γάλα. Οι γεύσεις θα είναι παραδοσιακές (πεπόνι, γιαούρτι κ.α.). Θα πωλούνται σε συσκευασίες 300 γρ. έως 1 κιλού.

Ο τέταρτος αυτόματος πωλητής θα προμηθεύει τις φιάλες που χρειάζεται ο καταναλωτής για το γίδινο γάλα. Στην αρχή θα είναι πλαστικές φιάλες αλλά προσανατολιζόμαστε στο μέλλον να έχουμε και γυάλινες. Πάντως οι καταναλωτές θα μπορούν αν το επιθυμούν να χρησιμοποιούν τις δικές τους φιάλες. Το γίδινο γάλα θα μπορεί να το προμηθεύεται ο καταναλωτής σε μισό και ένα λίτρο. Στο μέλλον μπορεί να το κάνουμε και στο ενάμιση λίτρο.

Αυτό που θέλουμε είναι τα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός» να τα πουλάει απευθείας στους καταναλωτές. Εκτιμούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να φτάσουμε και στους καταναλωτές της Θεσσαλονίκης. Το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας (τυριά, γιαούρτι, παγωτό) και από το εξωτερικό (Γερμανία).

Θα ήθελα να παροτρύνω όλους τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα (είτε είναι κτηνοτρόφοι είτε είναι γεωργοί) να προχωρήσουν στην δημιουργία συλλογικών σχημάτων. Αν δεν υπάρξει συνεργατισμός δεν θα μπορέσουν ποτέ να βγουν από το οικονομικό τέλμα. Όσον αφορά την οικονομική κρίση μπορεί ο αγροτικός τομέας να βοηθήσει στην ανάκαμψη. Θα σας αναφέρω ότι οι κτηνοτρόφοι του Έβρου πριν δύο έτη είχαν μια τεράστια ζημιά στο ζωικό τους κεφάλαιο λόγω της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού. Είχαμε θανατώσεις πάνω από 55.000 αιγοπροβάτων. Πολλά μικτά κοπάδια που προσβλήθηκαν θανατώθηκαν τα πρόβατα και οι αίγες. Εμείς πιστεύαμε ότι τα επόμενα χρόνια θα είχαμε μείωση της παραγωγής γάλακτος στον συνεταιρισμό. Τελικά όμως διαψευστήκαμε, αφού φέτος η παραγωγή όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε 20-30%. Αυτό δείχνει πόσο σύντομα οι κτηνοτρόφοι κατάφεραν να προσαρμοστούν, να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να δημιουργήσουν ξανά τα κοπάδια τους».