εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΚΑΠ και Γήρανση του Αγροτικού Πληθυσμού στην Ελλάδα

0 comments

 

 
Η ενίσχυση και η διατήρηση της απασχόλησης μέσω της υποστήριξης των νέων στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα συνιστά βασική προτεραιότητα της Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα.
 
 
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα μόλις το 5.2% των διαχειριστών καλλιέργειας είναι νέοι κάτω των 35 ετών, από 35 έως 64 το 63,5% και 31,3% από 65 ετών και πάνω.
 
Σε επίπεδο ΕΕ, σε σύνολο 10.800.000 εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια (31,1%) διοικούνται από άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, και επιπλέον 2,6 εκατομμύρια (24,7%) από διαχειριστές ηλικίας μεταξύ 55 και 64.
Ο όρος «διαχειριστής εκμετάλλευσης» αναφέρεται στο άτομο που λαμβάνει αποφάσεις σε ένα αγρόκτημα.
 
Ο Ντάνιελ Ροζάριο, εκπρόσωπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη της Κομισιόν, είπε στην EurActiv ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ σχεδόν 180.000 νέοι αγρότες αναμένεται να πάρουν μια επιχορήγηση εγκατάστασης κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού μέχρι το 2020.
 
Η Αγροτική Ανάπτυξη για την ΕΕ

Ο γεωργικός τομέας στην Ελλάδα συνεισφέρει κατά 3,7 % στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (2013) της χώρας. Όσον αφορά στην απασχόληση, η γεωργία αντιπροσωπεύει το 13,2 % και ο αγρο-διατροφικός τομέας το 3,3 % του συνόλου.
 
Η έκταση της Ελλάδας είναι 131 621 km², εκ των οποίων το 82,2 % είναι αγροτικές και όπου κατοικεί το 44,1 % του πληθυσμού της χώρας.
 
Ο Δεύτερος Πυλώνας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2014-2020, η Αγροτική Ανάπτυξη, αποτελεί ευκαιρία αλλά και πρόκληση για τον ελληνικό αγροτικό τομέα προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες παγκόσμιες εξελίξεις.
 
Ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας της ΕΕ, προκειμένου να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας, και η ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, με την εξασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων, δεν θα είναι ένα εύκολο έργο.
 
Επιπλέον, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) πρέπει να διασφαλίσει τη δημιουργία και διατήρηση της απασχόλησης με επίκεντρο τους νέους αγρότες.
 
Ελλάδα: 23.900 νέοι γεωργοί θα λάβουν ενισχύσεις

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ∆εκεμβρίο του 2015, και θα διατεθούν 5,9 δις ευρώ για την περίοδο 2014-2020 (4,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από εθνική συγχρηματοδότηση).
 
Σύμφωνα με την Κομισιόν, θα διατεθεί ενίσχυση στους αγρότες για να καλυφθεί ποσοστό 10,3 % των γεωργικών εκτάσεων βάσει συμβάσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, 12,1 % για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και το 10,7% για τη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους και/ή της πρόληψης της διάβρωσης του εδάφους.
 
Αναμένεται ότι 6 300 γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν επενδυτική στήριξη για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό και23 900 νέοι γεωργοί θα λάβουν ενισχύσεις για πρώτη εγκατάσταση.

H καινοτομία έχει, επίσης, σημαντικό ρόλο στη νέα ΚΑΠ για την Ελλάδα.
 
Η στήριξη της γνώσης και της καινοτομίας καταλαμβάνει ποσοστό που υπερβαίνει το 6 % της προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης με τη δημιουργία περίπου 86.640 θέσεων κατάρτισης, για γεωργούς και αγροτικές επιχειρήσεις.
 
Το ήμισυ σχεδόν του αγροτικού πληθυσμού της Ελλάδας αναμένεται να καλυφθεί από την στρατηγική τοπικής ανάπτυξης, ενώ πάνω από το 10 % του αγροτικού πληθυσμού θα επωφεληθεί από βελτιωμένες υπηρεσίες και υποδομές ΤΠΕ. Οι δράσεις μέσω LEADER αποσκοπούν στη δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, περίπου 3.140 δικαιούχοι θα λάβουν στήριξη για επενδύσεις σε μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη δημιουργία 2 860 θέσεων εργασίας.
 
Κεντρικό ρόλο η ανταγωνιστικότητα

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ελληνικό ΠΑΑ επικεντρώνεται κυρίως στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας, στη διατήρηση και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων και στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.
 
Επιπλέον, πέραν των 8.300 γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα λάβουν στήριξη για την ανάπτυξη βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού, τοπικών αγορών και για δραστηριότητες προώθησης ενώ περίπου 600 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αγρο-διατροφικό τομέα θα λάβουν στήριξη για επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.
 
Πηγή: EurActiv.gr