εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Γαλακτοκομία

0 comments

 

 

Ο Διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων της Κομισιόν, κ. Τ. Χανιώτης για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή γαλακτοκομία υποστηρίζει, ότι  για τα υφιστάμενα προβλήματα με τις τιμές στο αγελαδινό γάλα ευθύνεται η παγκόσμια οικονομία και όχι η ΕΕ. 
 
 
 
Συγκεκριμένα, την άποψή του για τα ζητήματα των τιμών των ευρωπαϊκών γαλακτοκομικών προϊόντων κατέθεσε σε συζήτηση που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας ο Διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τάσος Χανιώτης. 
 
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων για τα προβλήματα της Γαλακτοκομίας δεν ευθύνεται η ΕΕ αλλά μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Χανιώτης τόνισε επίσης ότι η ΚΑΠ θα πρέπει να μην ωφελεί ορισμένους και να βλάπτει άλλους, ενώ θα πρέπει να αποζημιώνει όσους υφίστανται απώλειες στο εισόδημά τους με την λήψη παράλληλων μέτρων. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΠ συνετέλεσαν στην ανάπτυξη των εξαγωγών των Ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων.
 
Ο κ. Χανιώτης ανέφερε ότι την τελευταία φορά που μίλησε για τον κλάδο της Γαλακτοκομίας, το 2009, ίσχυαν ακόμη οι ποσοστώσεις καθώς και οι επιδοτήσεις της ΕΕ για τις εξαγωγές, μέτρα που αμφότερα ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
 
Πρόσθεσε επίσης ότι για τις εξελίξεις στον κλάδο δεν ευθύνεται η ΕΕ αλλά παράγοντες που σχετίζονται με το πρόσφατο πολιτικο-οικονομικό γίγνεσθαι όπως η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, το ρωσικό εμπάργκο, η πτώση των τιμών όλων των βασικών αγαθών και οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
 
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΠ βοήθησαν ώστε να δημιουργηθεί εμπορικό πλεόνασμα για τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ, να γεφυρωθεί το κενό με τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς και να σταθεροποιηθεί το εισόδημα των Ευρωπαίων αγροτών με πιο αποτελεσματικό τρόπο απ’ ότι έγινε με μέτρα που εφαρμόσθηκαν στις ΗΠΑ.