εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Δημητριακών

0 comments

 

 
Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία για τη φετινή παραγωγή δημητριακών, στην Ευρώπη και στον κόσμο. 
 
 
 
Καλή παραγωγή δημητριακών στην Ε.Ε. – 28, η οποία θα κυμανθεί στους 309 εκατ. τόνους (μετά την περσινή παραγωγή ρεκόρ ύψους 324 εκατ. τόνους), δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Αν μάλιστα επαληθευτούν οι προβλέψεις η φετινή χρονιά (2015/2016) θα είναι η τρίτη καλύτερη παραγωγικά χρονιά της τελευταίας δεκαετίας (η δεύτερη ήταν το 2008/09 με 312 εκατ. τόνους). 
 
Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά αποθέματα σιτηρών – σύμφωνα με το USDA – παρά τις εξαγωγές και την αυξημένη ευρωπαϊκή κατανάλωση (ιδίως στον τομέα των ζωοτροφών) τα τελικά αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 8 εκατ. τόνους. Ειδικότερα η παραγωγή σίτου αναμένεται να ανέλθει στους 151 εκατ. τόνους.
 
Όσον αφορά το κριθάρι οι εκτιμήσεις του USDA αναφέρουν ότι στην Ε.Ε. – 28 η παραγωγή θα σημειώσει μικρή μείωση κατά 1,5 εκατ. τόνους. Η συνολική αυτή μείωση αποδίδεται μάλιστα στην μειωμένη φετινή καλλιέργεια στην Γερμανία.
 
Μείωση της παραγωγής – η οποία αποδίδεται στην μείωση της καλλιέργειας λόγω των χαμηλών περσινών τιμών – αναμένεται και στην καλλιέργεια σίκαλης κατά 600.000 ΜΤ (η ευρωπαϊκή παραγωγή πέρσι ανήλθε στους 1,3 εκατ. τόνους). «Οι κύριες χώρες παραγωγής και κατανάλωσης για τη σίκαλη στην EU28 είναι η Γερμανία και η Πολωνία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου τα τρία τέταρτα της συνολικής αγοράς σίκαλης στην Ε.Ε. – 28», αναφέρει το USDA.
 
Σχετικά με τη φετινή παραγωγή αραβόσιτου εκτιμάται ότι θα σημειωθεί ρεκόρ παραγωγής στους 74 εκατ. τόνους.
 
IGC: Η παγκόσμια παραγωγή
 
Στο μεταξύ οι τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC) για την παγκόσμια παραγωγή αναφέρουν ότι για τον αραβόσιτο αναμένεται μειωμένη παραγωγή κατά 49 εκατ. τόνους (- 4,9%) σε πέρσι (στους 941 εκατ. τόνους). Επιπλέον το IGC σημειώνει στην αναφορά του ότι η μείωση των αποθεμάτων του καλαμποκιού είναι ιδιαίτερα έντονη στις κυριότερες χώρες εξαγωγής, «πτώση σχεδόν κατά 1/4 στους 50 εκατ. τόνους». Τα αποθέματα στις μεγάλες εξαγωγικές χώρες καλαμποκιού, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ουκρανία, θεωρούνται ως ιδιαίτερα σημαντικά κατά τον καθορισμό των διεθνών τιμών, καθώς είναι εύκολα διαθέσιμα στην αγορά.
 
Επίσης «καθηλωμένη» στους 1,94 δισ. τόνους αναμένεται να είναι η συνολική παραγωγή δημητριακών το 2015/16, σύμφωνα με τις προβλέψεις του IGC, σημειώνοντας μια πτώση 63 εκατ. τόνων από το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας την πτώση της παραγωγής στο καλαμποκιού. Η παραγωγή σίτου, με βάση τις εκτιμήσεις του IGC, αναμένεται στους 709 εκατ. τόνους. Με βάση τις νεότερες αυτές εκτιμήσεις η μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος θα είναι της τάξεως των 10 εκατ. τόνων.
 
Τέλος, πτώση κατά 2 εκατ. τόνους στους 196 εκατ. τόνους, αναμένεται ότι θα σημειώσουν τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού.