εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ο Ρόλος των Συνεταιρισμών

0 comments

 

 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, στο πλαίσιο του έβδομου Συνεδρίου των Συνεταιρισμών γεωργικών τροφίμων της Ισπανίας, αναφέρθηκε στο ρόλο των συνεταιρισμών στη βελτίωση της θέσης του παραγωγού στη διατροφική αλυσίδα.
 
 
 
Στο συνέδριο, που έλαβε χώρα στη Βαλένθια, παραβρέθηκαν πάνω από 1.000 εκπρόσωποι συνεταιρισμών από όλη τη χώρα. Ο Επίτροπος, στη διάλεξή του με θέμα «Πως μπορεί να βελτιωθεί το δυναμικό της ευρωπαϊκής γεωργίας στην παγκόσμια οικονομία», επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθεί ο συνεταιριστικός τομέας σε όλους τους επιμέρους γεωργικούς τομείς, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της θέσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην διατροφική αλυσίδα.

Ο κ. Χόγκαν στη συνέχεια περιέγραψε τα μέσα που θέσπισε η νέα ΚΑΠ για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο της ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) και των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να προωθήσει το χαρακτήρα των Οργανώσεων Παραγωγών (ΟΠ), στην ίδρυση των οποίων οι Συνεταιρισμοί συνιστούν βασικές δομές και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.
 
Ο Χόγκαν αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αναληφθεί δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την περικοπή των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών όσον αφορά στη λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας. Τόνισε μάλιστα ότι η ισπανική νομοθεσία για τα μέτρα βελτίωσης της λειτουργίας της αλυσίδας αυτής θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα δράσεων για άλλα Κράτη – Μέλη, καθώς και για την Κοινότητα.
 
Ο Επίτροπος επισκέφτηκε την Anecoop και τον Canso, Συνεταιρισμούς φρούτων και λαχανικών της περιοχής. Η Anecoop είναι Συνεταιρισμός δεύτερου βαθμού με 83 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και χιλιάδες αγρότες – μέλη. Πρόκειται για τον πρώτο παραγωγό και εξαγωγέα φρούτων και λαχανικών στην Ισπανία, τη δεύτερη χώρα στον κόσμο στο εμπόριο των εσπεριδοειδών – εμπορεύεται περίπου 700.000 τόνους- και τον πρώτο έμπορο σε άλλα προϊόντα, όπως το καρπούζι και ο λωτός. Ο Canso είναι Οργάνωση Παραγωγών με 1.300 αγρότες – μέλη, που απασχολεί 1.600 άτομα και παράγει περίπου 70.000 τόνους εσπεριδοειδή, λωτό και άλλα φρούτα. Με τις επισκέψεις του αυτές ο Επίτροπος επαλήθευσε τη συμβολή των Συνεταιρισμών στην ανάπτυξη και την απασχόληση, τις βασικές προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.