εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ιδιωτική Αποθεματοποίηση στο Χοιρινό Κρέας

0 comments

 

 
Από τις αρχές Μαρτίου ανοίγει από την Commission η ιδιωτική αποθεματοποίηση για το χοιρινό, αντιστάθμισμα των απωλειών του τομέα από το ρωσικό εμπάργκο.
 
 
 
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης χοίρειου κρέατος, ως αντιστάθμισμα των απωλειών του τομέα από το ρωσικό εμπάργκο, ψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των κρατών μελών και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του Μαρτίου.
 
Επί του θέματος ο Επίτροπος Γεωργίας Hogan δήλωσε: «Θεωρώ πως το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Με αυτό το μέτρο θα αποσυρθεί ένα σημαντικό μέρος του προϊόντος και θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης των χοιροτρόφων ενώ παράλληλα θα βοηθήσει την ανάκαμψη της  αγοράς».
 
Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca χαιρέτισαν ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την βελτίωση της κατάστασης στην αγορά την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη στις 24 Φεβρουαρίου, να ανοίξει την ιδιωτική αποθεματοποίηση για το χοιρινό κρέας.
 
Επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε «Ο κλάδος έχει πληγεί σκληρά από τη ρωσική απαγόρευση στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ, όντας ήδη θύμα αδικαιολόγητων και δυσανάλογων υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών μέτρων (εμπάργκο από τον Φεβρουάριο του 2014. Μέχρι τώρα, καμία δράση δεν είχε ληφθεί για τη στήριξη του τομέα. Οι τιμές έχουν φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα, είναι μικρότερες από την τιμή κατωφλίου αναφοράς της ΕΕ για πάνω από 18 συνεχόμενες εβδομάδες. Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στα περιθώρια κέρδους των παραγωγών, αναγκάζοντας κάποιους ήδη να εγκαταλείψουν το επάγγελμα».
 
Επίσης, ο κ Tavares πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για το χοίρειο κρέας δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής να απομακρύνει αποθέματα από την αγορά με το άνοιγμα του καθεστώτος ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση για το χοίρειο κρέας. Εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη και αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρ ‘όλα αυτά, λυπούμαστε έντονα διότι δεν περιλαμβάνονται  προϊόντα που επηρεάζονται κυρίως από τη ρωσική απαγόρευση. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης έως ότου βρεθούν νέες αγορές και θα έχει θετικό αντίκτυπο στις τιμές παραγωγού».
 
Και συνέχισε αναφέροντας «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να θεσπιστούν συμπληρωματικά μέτρα. Πιστεύουμε ότι χρειάζονται και άλλα σημαντικά μέτρα, όπως εναλλακτικές χρήσεις για το λίπος που είναι σήμερα στην αποθήκευση, εξεύρεση νέων εναλλακτικών αγορών, μέτρα προώθησης, κ.ά.. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε στο μέλλον έναν βιώσιμο τομέα χοιρείου κρέατος για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία προβλέπεται μακροπρόθεσμα να αυξηθεί».