εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διαχειριστικά Σχέδια για τους Βοσκότοπους

0 comments

 

Στο ΥΠΑΑΤ και στις Περιφέρειες θα ανατεθεί η σύνταξη για τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων και όχι σε Επιτροπή. 
 
 
 
Σε διαφορετική κατεύθυνση φαίνεται ότι θα κινηθεί τελικά το ΥΠΑΑΤ σε ότι αφορά την σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια.
 
Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα αναλάβει τη σύνταξη των σχεδίων, την Παρασκευή 27/2, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε η ευθύνη να αναληφθεί από το ΥΠΑΑΤ και τις Περιφέρειες. 
 
Στη σύσκεψη στην οποία προΐστατο ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε ότι το σχέδιο της πολιτείας για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκοτόπων χωρίζεται σε επιμέρους δράσεις όπως:
 
• η συγκέντρωση των αεροφωτογραφιών των εκτάσεων
• ο χαρακτηρισμός των αναδασωτέων εκτάσεων
• τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αναδασωτέες εκτάσεις
• η καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου

Όταν συγκεντρωθεί το παραπάνω υλικό θα ξεκινήσει η εργασία για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια. 
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος που συμμετείχε στη σύσκεψη έθεσε το ερώτημα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για το ποιος θα είναι ο ρόλος της επιτροπής που θα συσταθεί, αλλά δεν δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση. Επίσης, δεν διευκρινίστηκε ποιος θα είναι ο φορέας που θα χαρακτηρίζει ένα βοσκότοπο ως επιλέξιμο.
 
Το σχέδιο είναι να ξεκινήσουν από 21 Π.Ε. στις οποίες υπάρχουν δασικοί χάρτες γεγονός που πραγματικά διευκολύνει την διαδικασία διότι αν γνωρίζεις ποια είναι τα δάση βγάζεις πιο εύκολα του βοσκοτόπους. Όμως οι αρμόδιοι δεν ενημέρωσαν για το ποιος θα αποτυπώσει την βοσκοϊκανότητα.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Δημήτρης Καμπούρης τόνισε σχετικά: «Από την πρώτη κιόλας συνάντηση που είχαμε εμείς διατυπώσαμε την άποψή μας. Θέλουμε πολιτική και αυτοδιοικητική ευθύνη στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων. Γι’ αυτό την ευθύνη θα πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες με την επίβλεψη, την παρουσία και τον έλεγχο από τους συλλόγους των κτηνοτρόφων».