εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή και Τιμές Γάλακτος στην ΕΕ

0 comments

 

 
Σε επίπεδο ΕΕ, αλλάζει η εικόνα με τις τιμές στο γάλα, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα στην αγορά μετά την κατάργηση της ποσόστωσης.
 
 
 
Η εκτίμηση ανήκει στο Παρατηρητήριο Γάλακτος. Πραγματοποιήθηκε η 4η συνεδρίαση της Αγοράς Παρατηρητηρίου του γάλακτος της ΕΕ, στις 24 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και οργανώσεων από τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της ΕΕ που το 2014 παρουσίασε μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος σε σχέση με το 2013 (-4,8%). Η «αρνητική εικόνα» με τις πτωτικές τάσεις στις τιμές, που υπήρξε το 2014 λόγω της αυξημένης παραγωγής και επιδεινώθηκε από το ρώσικο εμπάργκο, έχει αρχίσει να αντιστρέφεται από τις 15 Ιανουαρίου του 2015 και μετά. Ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι με την κατάργηση της ποσόστωσης θα επανακάμψει η παραγωγή και θα υπάρξουν νέες πιέσεις στις τιμές.
 
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν τρεις εκθέσεις της Κομισιόν, που δείχνουν στοιχεία για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων μετά το ρώσικο εμπάργκο, τις εισαγωγές και τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του τομέα.

Σύμφωνα με αυτές τις εκθέσεις, η αλλαγή της εικόνας που είχαμε το 2015 οφείλεται στην ελαφρά μείωση της παραγωγής, στο «αδύνατο» ευρώ που δίνει ώθηση στις εξαγωγές και στη ξηρασία που υπάρχει στη Νέα Ζηλανδία με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή. 

Έτσι, η μεγάλη μείωση που παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού αγελαδινού γάλακτος κατά τον Δεκέμβριο του 2014 (-3,85%) στη συνέχεια φαίνεται να σταθεροποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 (μείωση -0,8%). 

Πάντως, το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ παραμένει «αβέβαιο» μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων στην παραγωγή μετά τις 31 Μαρτίου 2015. Η πρόσφατη «επιβράδυνση» της παραγωγής μπορεί να μην έχει συνέχεια, τονίζει η έκθεση της Κομισιόν. Αναμένεται η παραγωγή γάλακτος να σημειώσει ξανά ανοδική πορεία μετά την 1η Απριλίου 2015 (αύξηση της τάξης του 1,2% σε σχέση με το 2014). Αν και η κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος είναι διαφορετική, ωστόσο στις κυριότερες γαλακτοπαραγωγικές χώρες εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός νέων μοσχαριών γαλακτοπαραγωγής, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής. 

Όσον αφορά τα αποθέματα στην ΕΕ, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε μείωση κατά τους τελευταίους μήνες του 2014 και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το πρώτο δίμηνο του 2015 (Ιανουάριος και Φεβρουάριος). Όσον αφορά τις ποσότητες που οδηγήθηκαν σε ιδιωτική αποθεματοποίηση το τελευταίο τρίμηνο του 2014 έχουν ήδη πωληθεί. 

Πάντως εκτός των προβλημάτων στην παραγωγή της Νέας Ζηλανδίας, μείωση παραγωγής υπάρχει σε Αργεντινή και Ουρουγουάη. Αντιθέτως στις υπόλοιπες χώρες η παραγωγή εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Το 2014 υπήρξαν κάποια σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης στην αγορά της Κίνας. Τα παγκόσμια αποθέματα παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όμως η Κομισιόν αναφέρει ότι μέχρι στιγμής «δεν βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα».