εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΗΠΑ: Ασφάλεια των Τροφίμων

0 comments

 

 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε νέα κυβερνητική δράση για την ασφάλεια των τροφίμων, με τη δημιουργία ενιαίου φορέα ελέγχου των τροφίμων.
 
 
 
Περισσότεροι από 12 φορείς εμπλέκονται στις επιθεωρήσεις των τροφίμων. Το Υπουργείο Γεωργίας (USDA) επιβλέπει την ασφάλεια και τις επιθεωρήσεις του κρέατος και των μεταποιημένων αυγών, ενώ η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιβλέπει την ασφάλεια των περισσοτέρων άλλων τροφίμων.
Το USDA επιθεωρεί σε καθημερινή βάση το κρέας και την επεξεργασίας του, ενώ η FDA γενικά καθοδηγεί τος ελέγχους κάθε λίγα χρόνια. Οι 2 φορείς πραγματοποιούν από κοινού τους ελέγχους στα σύνορα. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι φορείς που έχουν την ευθύνη κάποιων ελέγχων στα τρόφιμα, όπως το Τμήμα Εμπορίου και η Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Είναι σαφές, ότι το ζήτημα του ελέγχου των τροφίμων είναι πολύπλοκο στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί ότι θα πρέπει μόνο ένας φορέας να χειρίζεται τα ζητήματα της ασφάλειας των τροφίμων, ώστε να υπάρξει βελτίωση στη διενέργεια των ελέγχων και αποτελεσματικότητα ως προς την ποιότητα και την υγιεινή των τροφίμων.

Στόχος είναι να προστατευθούν καλύτερα οι πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και το ίδιο το κράτος. Έτσι θα πρέπει να συνδεθεί ο καινούργιος φορέας με το Υπουργείο Υγείας και Υπηρεσιών προς τον Πολίτη. Ο φορέας επίσης θα πρέπει συντονίζεται και με τις κρατικές και τοπικές υπηρεσίες υγείας.

Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για το νέο φορέα ελέγχου των τροφίμων, όπως είπαν αξιωματούχοι του χώρου.