εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέο Κοινοτικό Καθεστώς του Γάλακτος

0 comments

 

Συζητήσεις για το νέο κοινοτικό καθεστώς του γάλακτος μετά το τέλος των ποσοστώσεων ξεκίνησαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.
 
 
 
Συζήτηση με ευρωβουλευτές και κυβερνήσεις σχετικά με τις ανάγκες των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων, μετά την ποσόστωση, ξεκίνησαν τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca ζητώντας εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να διαχειρίζονται τις ολοένα και πιο ασταθείς αγορές ώστε να απολαμβάνουν καλύτερες αποδόσεις για τα προϊόντα τους. 
 
Η εκδήλωση με θέμα «Ο γαλακτοκομικός τομέας της ΕΕ: Προκλήσεις για το Μέλλον» φιλοξενήθηκε από το μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου (εκ μέρους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών) Ιρλανδό ευρωβουλευτή Jim Nicholson. 

Μιλώντας ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για το γάλα, κ. Mansel Raymond, ανέφερε:
 
«Η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ έχει γίνει πιο στενά συνδεδεμένη με την παγκόσμια αγορά και όλο και πιο ασταθής. Ως εκ τούτου, σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά, είναι σημαντικό να έχουμε τα σωστά εργαλεία φια να αντιμετωπιστεί η ακραία αστάθειά της. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι σε θέση να προγραμματίσουν καλύτερα τις επιχειρήσεις τους. Πρέπει να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη των αγορών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ώστε να απομακρυνθεί κάποια μεταβλητότητα από την αγορά και να βοηθηθούν οι αγρότες να καλυφθούν έναντι των κινδύνων. Θα πρέπει επίσης να εξεταστούν άλλα εργαλεία που θα βοηθήσουν την προστασία των αγροτών έναντι των κινδύνων, όπως η ασφάλιση. Εν τω μεταξύ, οι γαλακτοκομικοί συνεταιρισμοί παίζουν και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στους γεωργούς για την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κάνει πιο κατάλληλη την δημόσια παρέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η τιμή παρέμβασης του γάλακτος πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να λάβει υπόψη το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και την πραγματικότητα της αγοράς σε περιόδους σοβαρών ανισορροπιών.
 
Από την πλευρά του ο κ. Roquefeuil, αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας, δήλωσε: 

«Οι παραγωγοί χρειάζονται εργαλεία για τη βελτίωση του εισοδήματος τους. Το πακέτο γάλακτος της ΕΕ που έχει ως στόχο την ενίσχυση των συμβατικών σχέσεων μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών και την βελτίωση της θέσης των αγροτών θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως σε όλη την ΕΕ. Όλα τα κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει ή θα εφαρμόσουν στο εγγύς μέλλον τις ελάχιστες απαιτήσεις για τις Οργανώσεις Παραγωγών, σύμφωνα με το «πακέτο», προκειμένου να αυξηθεί η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών γάλακτος. Σχεδόν στα μισά, οι συμβάσεις έχουν εισαχθεί σε υποχρεωτική βάση, ιδίως σε χώρες όπου οι γαλακτοκομικοί συνεταιρισμοί έχουν χαμηλότερο μερίδιο αγοράς. Οι συμβάσεις είναι σημαντικές και πρέπει να εφαρμοστούν, ειδικά με τη σταδιακή κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος και σε περιόδους σοβαρών ανισορροπιών στην αγορά. 
 
Επιπλέον, είναι απαραίτητη μια δίκαιη και υπεύθυνη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων. Θα πρέπει επίσης να έχουμε περισσότερη δημοσιότητα και διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού, γεγονός το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω του πρόσφατα δημιουργηθέντος  παρατηρητηρίου της αγοράς γάλακτος, που παρέχει επικαιροποιημένα στοιχεία της αγοράς.