εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γάλλοι Κτηνοτρόφοι: Χαμηλές Τιμές Γάλακτος

0 comments

 

 
Στα δικαστήρια προσφεύγουν δύο ομάδες παραγωγών γάλακτος στη Γαλλία κατά δύο βιομηχανιών για τι χαμηλές τιμές που εισπράττουν για το γάλα και την αθέτηση συμφωνιών που δένονται με συμβόλαια.
 
 
 
Ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της διαμεσολάβησης για να λυθεί η διαφορά μεταξύ των 500 Γάλλων κτηνοτρόφων και του ομίλου Lactalis.

Ειδικότερα, η ομάδα παραγωγών (ΟΠ) της Κεντρικής Νορμανδίας (OPNC) που έχει συμβληθεί με τη Lactalis και η ομάδα παραγωγών που συνεργάζεται με την Cuincy (Nord-Pas-de-Calais), αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τον «μη σεβασμό» των όρων του συμβολαίου, που υπογράφτηκαν από τους συμβαλλόμενους το 2014.

«Εκτιμάμε ότι χάσαμε από 6 έως 13,90 ευρώ/1.000 λίτρα για το 2013 και το 2014», αναφέρει ο Max Vié, πρόεδρος της OPNC. Επιπλέον 20 ευρώ/1.000 λίτρα έχασαν οι παραγωγοί επειδή η Lactalis εφάρμοσε ένα ιδιότυπο σύστημα υπολογισμού του μέσου όρου, με βάση το οποίο δίνεται η τιμή παραγωγού της επόμενης χρονιάς. Την ίδια τακτική έχει σκοπό να ακολουθήσει και για το 2015.

Ο Λε Φολ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Sival (Έκθεση για τα κηπευτικά) στην Ανζέ, ανέφερε ότι «προτιμά σε πρώτη φάση να υπάρξει διαμεσολάβηση». «Στο μέλλον ο νόμος που ψηφίστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, δίνει τη δυνατότητα για δικαστική κινητοποίηση σε ομάδες δράσης, και συνάδει με ό, τι έχει ψηφιστεί με βάση του νόμο Hamon για τις δράσεις των καταναλωτών», πρόσθεσε ο Λε Φολ. «Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν ομάδες δράσης για να αμφισβητήσουν την εφαρμογή μιας σύμβασης που δεν φαίνεται να συνάδει με τους όρους και τις διατάξεις της σύμβασης», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός γεωργίας.

Από την πλευρά της η Lactalis την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου καταδίκασε την ενέργεια της ομάδας των παραγωγών OPNC, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι «θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις μελλοντικές σχέσεις τους» και χαρακτήρισε την ομοσπονδία NPFL (Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Γάλακτος), που τους υποστηρίζει ως «ανεύθυνη». Όμως, η ΟΠ πιστεύει ότι με αφορμή τη λήξη των ποσοστώσεων στο γάλα τον προσεχή Μάρτιο είναι «απαραίτητο να οικοδομηθούν διαφορετικές σχέσεις με τη γαλακτοβιομηχανία».

Τον Φεβρουάριο η OPNC έχει σκοπό να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων 14.600 κτηνοτρόφων, με τους οποίους έχει συνάψει συμβόλαια η Lactalis, προκειμένου να προχωρήσουν σε κοινές ενέργειες.