εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ρωσικό Εμπάργκο στο Ευρωπαϊκό Χοιρινό Κρέας

0 comments

 

 
Με σκοπό την αποκατάσταση των εξαγωγών χοιρινού κρέατος της ΕΕ προς τη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και  διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών, στα πλαίσια της Πράσινης Εβδομάδας την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο.
 
 
 
Η Ρωσία, σε μια κίνηση «καλής θέλησης» επιχειρεί να χαλαρώσει τα μέτρα απαγόρευσης που έχει επιβάλλει στην ΕΕ και η αρχή έγινε με το χοιρινό κρέας. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πλευρά πιέζει τους Ρώσους να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την άρση του εμπάργκο και για τα υπόλοιπα είδη κρέατος. Από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων απουσιάζει προς το παρόν η φυτική παραγωγή και ειδικότερα τα οπωροκηπευτικά, που έχουν πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Έλληνες παραγωγούς. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Κομισιόν, τα υπουργεία γεωργίας πολλών ευρωπαϊκών κρατών και τη ρωσική υπηρεσία κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου (Rosselkhoznador).
 
Οι συναντήσεις έγιναν σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ του επικεφαλής της Rosselkhoznador Σεργκέι Ντάνκβερτ,  με τους εκπροσώπους των υπουργείων γεωργίας από τη Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο και τη Δανία. Στη συνέχεια η ρώσικη αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Αν και κατά τις συναντήσεις υπήρξε πρόοδος στο να ξεπεραστούν οι κυρώσεις της ρωσικής πλευράς στην ΕΕ όσον αφορά τα μέτρα ελέγχου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις χώρες της Βαλτικής, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για τα μέτρα που επέβαλαν οι Ρώσοι σαν αντίποινα στη στάση της Ευρώπης σχετικά με την ουκρανική κρίση.
 
Σε συνάντησή του με τους Ρώσους ο Ζαν- Λίκ Ανγκό, επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας, τόνισε ότι η χώρα του επιδιώκει την άμεση άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές χοιρινού. Επίσης, ζήτησε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τις εξαγωγές πουλερικών στη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας της Ολλανδίας Κρίστιαν Μπρούσκο, ανέφερε στη ρωσική αντιπροσωπεία θέματα που αφορούν τους ελέγχους στα σφαγεία της χώρας του. Παράλληλα, έθεσε το θέμα της επιθεώρησης που έκαναν οι υπηρεσίες του στα τρία ολλανδικά σφαγεία που θέλουν να εξάγουν υποπροϊόντα βοείου κρέατος (εντόσθια και λίπος) στη ρώσικη αγορά. Η ολλανδική πλευρά ενημέρωσε τους Ρώσους σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει και τους ελέγχους που γίνονται στις εστίες που πρόσφατα επλήγησαν από την γρίπη των πτηνών στη χώρα του.

Συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν και με τον επικεφαλής της ιταλικής αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων Τζιουζέπε Ρουόκο, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να βρει τρόπους για να επαναληφθούν οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στη ρωσική αγορά. Επίσης, ανέφερε τους ελέγχους που διεξάγει η χώρα του σε επιχειρήσεις παραγωγής βοείου κρέατος που επιθυμούν να εξάγουν στη Ρωσία.
 
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τον επικεφαλής της δανικής κτηνιατρικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας Περ Χένρικσεν, ο οποίος εξέφρασε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για την επανάληψη των εξαγωγών του χοιρινό κρέατος προς τη Ρωσία. Η δανική αντιπροσωπεία ενημέρωσε επίσης για τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιεί στα δύο εργοστάσια βοείου κρέατος που επιθυμούν να εξάγουν τα υποπροϊόντα τους προς τη Ρωσία.

Ο Ρώσος επικεφαλής στη συνέχεια συζήτησε με τον κ. Πιέρ Νασέν, επικεφαλής της βελγικής αρχής ασφάλειας τροφίμων, για τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών συστημάτων πιστοποίησης, τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων και τη μείωση των κινδύνων από το εμπόριο κτηνοτροφικών προϊόντων. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για το εμπόριο υποπροϊόντων κρέατος (κόκαλα, τρίμματα κ.α.).

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της Ρωσίας και της Γερμανίας, Νικολάι Φιντόροφ και Κρίστιαν Σμίντ, συζητήθηκε η πιθανότητα να ξεκινήσουν πάλι οι ρώσικες επιθεωρήσεις σε κέντρα παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και η διαμόρφωση στενότερων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, που κόπτεται για τα οπωροκηπευτικά, αλήθεια πού ήταν;