εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νόσος των Τρελών Αγελάδων

0 comments
 
Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κτηνιατρικής ανακοίνωσε, ότι ενδέχεται να έχει εντοπίσει ένα «πιθανό» κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, ΣΕΒ).
 
 
 
Αφού τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε μια αγελάδα 15 ετών κατέδειξαν ότι πρόκειται για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, τα αποτελέσματα και της δεύτερης εξέτασης ενισχύουν τις υποψίες για ένα κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων». Παρ’ όλ’ αυτά, στην ανακοίνωση τονίζεται, ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να πανικοβληθούν, υπογραμμίζοντας ότι ενδέχεται να πρόκειται για μία άτυπη παραλλαγή της νόσου, που δε σχετίζεται με την επιδημία που ξέσπασε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1990.
 
Οι νορβηγικές αρχές έσπευσαν πάντως να διαχωρίσουν την κλασσική μορφή της νόσου, που προήλθε από τις τροφές με ζωικές πρωτεΐνες –που απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη από το 2011– και την άτυπη παραλλαγή της νόσου που ενδέχεται να έχει εντοπιστεί στις ηλικιωμένες αγελάδες όπως η συγκεκριμένη στη Νορβηγία και έχει καταγραφεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Η οριστική διάγνωση αναμένεται να γίνει σε ένα ευρωπαϊκό εργαστήριο αναφοράς στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τις αρχές, η κατανάλωση βοδινού κρέατος και αγελαδινού γάλακτος δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.