εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γερμανία: Διαμαρτυρίες Αγροτών

0 comments
 
Περισσότεροι από 50.000 Γερμανοί αγρότες διαδήλωσαν στο Βερολίνο το Σάββατο 17 Ιανουαρίου ζητώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει την αγροτική πολιτική και να σταματήσει την αυξανόμενη βιομηχανοποίηση της γεωργίας.
 
 
 
Η μαζική διαμαρτυρία (50.000 Γερμανοί αγρότες) κατά της βιομηχανοποιημένης γεωργίας και της γενετικής των καλλιεργειών συνέπεσε με τη Διεθνή Πράσινη Εβδομάδα, που πραγματοποιείται το διάστημα από 16-25 Ιανουαρίου.

Υπό το σλόγκαν: «Βαρεθήκαμε με τη βιομηχανική γεωργία», οι διαδηλωτές τάσσονται υπέρ του παγκόσμιου δικαιώματος πρόσβασης στα τρόφιμα, των νομικών περιορισμών για την προστασία των τροφίμων και στο τέλος της γενετικής χειραγώγησης της γεωργίας όπως και στο τέλος της δημιουργίας αγροτικών βιομηχανοποιημένων εκμεταλλεύσεων.

Οι διαδηλωτές παρέλασαν από την πλατεία Potsdam μέχρι την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία ζητώντας ακόμα να ακυρωθεί η σχεδιαζόμενη Διατλαντική συμφωνία εμπορίου (TTIP) μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ. 

Ο Γιόκεν Φριτζ, εκπρόσωπος της  συμμαχίας περισσότερων από 120 περιβαλλοντικών, καταναλωτικών και αναπτυξιακών οργανώσεων και ο οποίος διοργάνωσε την πορεία διαμαρτυρίας στο Βερολίνο το περασμένο Σάββατο, ανάφερε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι «η TTIP θα καταστρέψει πολλούς αγρότες».

«Η ΤΤΙΡ εξυπηρετεί μόνο παγκόσμιες ανησυχίες και θα αφαιρέσει τα μέσα βιωσιμότητας από πολλά αγροκτήματα στην ΕΕ», πρόσθεσε ο Φριτζ. Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Η συμφωνία θα έθετε σε κίνδυνο τα καταναλωτικά πρότυπα της ΕΕ. Επίσης, περισσότερο από τα 3/4 των Γερμανών χοιροτρόφων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους από το 2000, καθώς μεγάλες εταιρείες κρέατος ολοένα και περισσότερο επιβάλλουν τη βιομηχανική κτηνοτροφία έναντι των μικρών και μεσαίων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Ζήτησε επίσης, η γεωργία να βασίζεται στις περιφερειακές αγορές. Το φαγητό είναι πολιτικό ζήτημα. Κάθε απόφαση που κάνω για το τι να αγοράσω καθορίζεται από το πώς τα ζώα εκτρέφονται ή τι φυτρώνει σε χωράφια μας. Υποστηρίζω τους αγρότες και όχι τις μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις του κλάδου.Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της ΤΤΙΡ, των οποίων τα προσωρινά 24 κεφάλαια δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα μετά από επίσημες διαπραγματεύσεις από τον Ιούλιο του 2013, επιδιώκουν να επισημοποιήσουν την οικονομική σχέση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σε όλους τους τομείς. Αλλά αυτό οδηγεί σε μεγάλες ρήξεις, ειδικά στον τομέα της γεωργίας, με τις πολυεθνικές που έχουν έδρα στις ΗΠΑ, όπως η Monsanto που πιέζει για τεχνολογικές καινοτομίες, ενώ η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη παραμένει επιφυλακτική, παρά τις διαβεβαιώσεις για διαφύλαξη των ευρωπαϊκών προτύπων από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Τέλος, ο Χούμπερτ Βάγκερ από τη γερμανική οργάνωση «Φίλοι της Γης» είπε ότι χρόνια διαδηλώσεων ενάντια στη σημερινή γεωργική πολιτική σταδιακά μπορεί να έχουν αποτέλεσμα».