εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Απονομή Ελληνικού Σήματος σε Γάλα και Γαλακτοκομικά

0 comments

 

 
Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τις διαδικασίες απόκτησης του ελληνικού σήματος σε προϊόντα γάλακτος και γαλακτοκομικών.
 
 
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του οργανισμού, με τους σχετικούς συνδέσμους, αναφέρει τα εξής:
 
"Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε εφαρμογή του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ/Α’/2012) έχει οριστεί με την υπ’ αριθμ. Κ4-7838/φεκ β’/1432/04.06.14 ΚΥΑ ως φορέας απονομής του Ελληνικού Σήματος στο γάλα και στα Γαλακτοκομικά Προϊόντα. Σήμερα ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει εκπονήσει τη "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ" και είναι έτοιμος να δεχθεί, από κάθε επιχείρηση η οποία διαθέτει στην αγορά, με την επωνυμία της, τα εν λόγω προϊόντα και επιθυμεί να κάνει χρήση του Ελληνικού Σήματος. 

Δημοσιεύουμε τα κυριότερα σημεία του εγγράφου αυτού:

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
 
Η Διαδικασία αυτή καθορίζει την μέθοδο που ακολουθείται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την απονομή   του Ελληνικού Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν στην αγορά γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα με την επωνυμία τους, χωρίς καμία διάκριση, έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ελέγχου και απονομής σήματος που παρέχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και αντιμετωπίζονται ισότιμα. Οι όροι απονομής  και χρήσης του σήματος είναι οι ίδιοι, τόσο για τις υπό αξιολόγηση επιχειρήσεις όσο και για τους κατόχους του σήματος. 

Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση υποβάλει στην Γενική Δ/νση  Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ  Αίτηση (κωδικός εντύπου GM-A-01/1) για την  απονομή Ελληνικού σήματος. 

Ο έλεγχος αξιολόγησης αφορά την εξακρίβωση της δυνατότητας απονομής Ελληνικού Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα επιχειρήσεων που παράγουν ή/και συσκευάζουν, με σκοπό την εμπορία τα προϊόντα αυτά. Πραγματοποιείται με επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, σύμφωνα με το άρθρο 7 & 11 της ΚΥΑ 7838/28.05.14 -ΦΕΚ 86/Α/2012 όπως αυτή ισχύει. 
 
Για τους σκοπούς της Επιτήρησης, η αρμόδια υπηρεσία συντάσσει  ετήσιο σχέδιο ελέγχου βάσει ανάλυσης επικινδυνότητας στην οποία λαμβάνονται υπόψη: 
 
• το μέγεθος της επιχείρησης 
• ο αριθμός των σημάτων 
• το αίτημα επέκτασης σήματος σε άλλα προϊόντα 
• η ανάθεση παραγωγής ή συσκευασίας σε άλλες επιχειρήσεις 
• η υποχρέωση πραγματοποίησης επιτόπιου ελέγχου (τουλάχιστον 1 φορά στα 3 χρόνια) 
• η διαπίστωση ύπαρξης παραβάσεων από άλλους ελέγχους
• τα αποτελέσματα προηγούμενου επιτόπιου ελέγχου  

Αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου καταγραφούν  Μη Συμμορφώσεις η επιχείρηση οφείλει να αποστείλει στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την καταγραφή τους, τις προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες, προσδιορίζοντας την ημερομηνία έναρξης και υλοποίησης της εφαρμογής τους. Η παρέλευση απράκτου του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος αποστολής των διορθωτικών ενεργειών ισοδυναμεί με αρνητική εισήγηση για τη απονομή του Ελληνικού Σήματος ή σε περίπτωση ήδη εγκεκριμένων επιχειρήσεων σε εισήγηση για την αφαίρεση του δικαιώματος χρήσης του.
 
Σε περίπτωση μη αποδοχής των διορθωτικών ενεργειών, η αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ενημερώνει εγγράφως, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή των διορθωτικών ενεργειών, την επιχείρηση προκειμένου αυτή να αποστείλει νέες διορθωτικές ενέργειες. Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται με χρονικούς περιορισμούς. Το συνολικό χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ελέγχου μέχρι την αποδοχή των διορθωτικών ενεργειών δεν μπορεί να υπερβαίνει τον «ένα» μήνα συνολικά από την ημερομηνία που διενεργήθηκε ο έλεγχος . Σε αντίθετη περίπτωση, η αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προβαίνει σε αρνητική εισήγηση για τη απονομή του Ελληνικού Σήματος ή σε περίπτωση ήδη εγκεκριμένων επιχειρήσεων σε εισήγηση για την αφαίρεση του δικαιώματος χρήσης του. 
 
Η απονομή του Ελληνικού Σήματος στην επιχείρηση επιβεβαιώνει ότι τα προϊόντα όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 3 της ΚΥΑ  Κ4-7838/ΦΕΚ Β’/1432/04.06.2014 συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου της παρ. 2 του παρόντος Κανονισμού και τον παρόντα Κανονισμό. Σε περίπτωση που η επιχείρηση επιθυμεί την ανανέωση του δικαιώματος χρήσης του Ελληνικού Σήματος οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τους τελευταίους δύο μήνες πριν την λήξη της Σύμβασης. 
 
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ χορηγεί μετά από αίτηση του δικαιούχου βεβαίωση καταχώρησης στο Ηλεκτρονικό μητρώο ελληνικών προϊόντων – υπηρεσιών , η οποία πιστοποιεί το δικαίωμα χρήσης του σήματος για συγκεκριμένο προϊόν και αναφέρει τους όρους χρήσης σύμφωνα με τον κανονισμό.
 
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ 
 
Ο δικαιούχος χρήσης του σήματος οφείλει:
 
• Να τηρεί τις απαιτήσεις του άρθρου 12 του κανονισμού Κ4-7838
• Να  χρησιμοποιεί το ελληνικό σήμα στη μορφή που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο
• Να τοποθετεί το ελληνικό σήμα στα μέσα συσκευασίας ,τις μονάδες παραγωγής , τους αυτόματους πωλητές 
• Να καταβάλει σε λογαριασμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το τέλος χρήσης κατ’ έτος για κάθε καταχωρημένο στο μητρώο προϊόν της επιχείρησης 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
 
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ πέραν των όσων προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο της παραγράφου 2 της παρούσας  οφείλει:
 
• Να εγγράψει τον δικαιούχο χρήσης του Ελληνικού Σήματος στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελληνικών Προϊόντων – Υπηρεσιών» και να το ενημερώνει σε κάθε περίπτωση χορήγησης, ανανέωσης, επέκτασης ή/και ανάκληση του δικαιώματος χρήσης . 
• Να πληροφορεί εγκαίρως την επιχείρηση, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οποιεσδήποτε αλλαγές πρόκειται να πραγματοποιήσει στην παρούσα διαδικασία και να δίδει την κατάλληλη χρονική προθεσμία για την πραγματοποίηση της αναγκαίας προσαρμογής. 
 
ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ
 
Η επιχείρηση που έχει εγκριθεί ως δικαιούχος χρήσης του Ελληνικού Σήματος μπορεί να χρησιμοποιεί  ως επισήμανση επί της συσκευασίας των εγκεκριμένων προϊόντων, του έντυπου καιδιαφημιστικού υλικού ή/και των συνοδευτικών εγγράφων της, τα παρακάτω:
 
• To είδος του προσυσκευασμένου προϊόντος όπως ορίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο της παρ. 2 της παρούσας Οδηγίας.
• Το αντίστοιχο σήμα. Το εν λόγω σήμα μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην Ελληνική ή/και Αγγλική γλώσσα σε έγχρωμη ή ασπρόμαυρη απεικόνιση. 
• Την ένδειξη «Ελληνικό Σήμαν» ή «Greek Mark»
• Το Ελληνικό Σήμα και η σχετική ένδειξη αφορούν αποκλειστικά τα προϊόντα για τα οποία έχει εγκριθεί η επιχείρηση. 
• Οι ως άνω ενδείξεις και σήματα αφορούν αποκλειστικά την επιχείρηση στην οποία έχουν χορηγηθεί και  δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης τους σε τρίτο μέρος  καθ’ οποιοδήποτε τρόπο.
• Η ορθή χρήση του σήματος και της ένδειξης εξετάζεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τόσο κατά τη διάρκεια των ελέγχων όσο και σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή υποπέσει στην αντίληψή του παράτυπη χρήση αυτών κατά την εμπορία και διαφήμιση των εγκεκριμένων προϊόντων.
• Η επιχείρηση οφείλει να διακόψει εντός μιας (1) ημέρας από τη λήψη της σχετικής  ειδοποίησης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τη χρήση του σήματος και της σχετικής ένδειξης εφόσον αιτιολογημένα το απαιτήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή όταν λήξει ο χρόνος ισχύος του δικαιώματος χρήσης τους από την επιχείρηση..
• Η καταβολή του Τέλους χρήσης του Ελληνικού Σήματος  γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που νομοθετικού πλαισίου της παρ. 2 του παρόντος Κανονισμού.