εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κανόνες για την Παραγωγή και τη Διάθεση Ζωοκομικών Προϊόντων

0 comments
 
Σύμφωνα με νέα ΚΥΑ, δίνεται η δυνατότητα σε  µικρές επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης, που διαθέτουν την παραγωγή τους άµεσα στον τελικό καταναλωτή µέσω της τοπικής αγοράς, παρεκκλίσεων από κανονισµούς της ΕΕ.
 
 
 
Οι παρεκκλίσεις από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν κατά τα άλλα, επιτρέπουν, για παράδειγμα, τη χρήση ξύλινου εξοπλισμού ή την απουσία υποδομών ψύξης. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα µε οργανώσεις παραγωγών, θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και µία δεκαετία, ενώ η λειτουργία µικρών παραδοσιακών τυροκομείων µε κάποιες µίνιµουµ προδιαγραφές ήταν πάγιο αίτημα του κλάδου. 

Οι παρεκκλίσεις αφορούν τις «µμικρές επιχειρήσεις» παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης, όσες διαθέτουν την παραγωγή τους άμεσα στον τελικό καταναλωτή µέσω της τοπικής αγοράς όπως είναι η λαϊκή και τα farmers market (ιδιοπαραγωγή) και τέλος τις «περιοχές υποκείμενες σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς» (ορεινές, µμειονεκτικές, νησιωτικές).

Σύµφωνα µε την ΚΥΑ, η ιδιοπαραγωγή γαλακτοκοµικών προϊόντων στην κτηνοτροφική εκµετάλλευση θα πρέπει να πραγµατοποιείται µε τη χρήση γάλακτος που προέρχεται αποκλειστικά από αυτήν, ενώ η χρησιµοποιούµενη ποσότητα γάλακτος δεν δύναται να ξεπερνά τα 300 κιλά ηµερησίως. 

Αναλυτικότερα στην ΚΥΑ που συνυπογράφουν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Καρασµάνης και Πάρις Κουκουλόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, προβλέπονται τα εξής:

Σύµφωνα µε την ΚΥΑ, οι γενικές προδιαγραφές σε όλες τις µικρές επιχειρήσεις που παράγουν παραδοσιακά προϊόντα ζωικής προέλευσεις έχουν ως εξής:

Άρθρο 2

Εθνικά µέτρα για την προσαρµογή των απαιτήσεων του Παραρτήµατος II του Καν (ΕΚ) 852/2004 στη βάση του άρθρου 13 σηµείο 3 αυτού για την παραγωγή τροφίµων ζωικής προέλευσης από «µικρές επιχειρήσεις» που παράγουν προϊόντα µε παραδοσιακά χαρακτηριστικά ή/ και δραστηριοποιούνται σε περιοχές υποκείµενες σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισµούς.

Άρθρο 6

Εθνικά μέτρα για την ιδιοπαραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση στη βάση της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του Καν (ΕΚ) 852/2004 και της παραγράφου 4 του άρθρου 10 του Καν (ΕΚ) 853/2004.
 
1. Η δραστηριότητα της ιδιοπαραγωγής στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση υπόκειται σε υποχρέωση καταχώρησης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.
2. Η ιδιοπαραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση πραγματοποιείται με τη χρήση γάλακτος που προέρχεται αποκλειστικά από αυτήν.
3. Η χρησιμοποιούμενη ποσότητα γάλακτος δεν δύναται να ξεπερνά τα 300Kg ημερησίως. Στις συστεγαζόμενες εκτροφές η ανωτέρω ποσότητα μπορεί να αναπροσαρμόζεται μετά από άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής με ανώτατο όριο τα 500Kg ημερησίως.
4. Ο χώρος παραγωγής πρέπει να είναι διακριτός, να διαθέτει όλον τον αναγκαίο για την παραγωγή εξοπλισμό και να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 οι οποίες μπορούν να προσαρμόζονται με βάση τα άρθρα 2 και 7 της παρούσας.
5. Το προς μεταποίηση γάλα πρέπει υποχρεωτικά να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Κεφαλαίου Ι του τμήματος IX του παραρτήματος III του Κανονισμού (ΕΚ) 853/2004.
6. Για την εφαρμογή του HACCP με ευελιξία, πρέπει να γίνεται χρήση του «Γενικού Οδηγού για την Εφαρμογή Συστήματος Βάσει των Αρχών του HACCP για τις Μικρές Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις» του ΕΦΕΤ ο οποίος θα πρέπει να υφίσταται προσαρμογές με βάση τις παρεχόμενες οδηγίες.
 
Άρθρο 7

Παρεκκλίσεις από τον Κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 852/ 2004 σε εφαρµογή του άρθρου 7 του Καν. (ΕΚ) 2074/2005 για τα προϊόντα µε βάση το γάλα µε παραδοσιακά χαρακτηριστικά.

1. Επιτρέπεται η κατασκευή των τοίχων, των οροφών και των δαπέδων των θαλάµων κατά την πρώτη φάση ωρίµανσης αλλά και των ψυκτικών χώρων κατά την δεύτερη φάση της ωρίµανσης από υλικά που δεν είναι λεία, στεγανά ή απορροφητικά ή ανθεκτικά στη διάβρωση καθώς και η χρήση φυσικών γεωλογικών τοίχων.
2. Επιτρέπεται η φυσική ξήρανση των τυριών τυρογάλακτος εκτός της εγκατάστασης µε τη χρήση κατασκευής σε προφυλαγµένο χώρο και µε κατάλληλο προστατευτικό πλέγµα, υπό την προϋπόθεση ότι αποτρέπονται ικανοποιητικά όλες οι πιθανές περιβαλλοντικές πηγές µόλυνσης.
3. Επιτρέπεται η κατασκευή θυρών και παραθύρων των από ξύλο.
4. Επιτρέπεται η χρήση ξύλινων βαρελιών για την ωρίµανση και διάθεση τυριών µε παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Τα ξύλινα βαρέλια απολυµαίνονται µε νερό θερµοκρασίας βρασµού ή µε ατµό χωρίς τη χρήση χηµικών ουσιών.
5. Επιτρέπεται η χρήση ξύλινων αντικειµένων και εξοπλισµού όπως αναδευτήρων, καλουπιών, υποστηριγµάτων και ραφιών από ξύλο, υπό την προϋπόθεση ότι συντηρούνται τακτικά για την προστασία του παραγόµενου προϊόντος από φυσικούς κινδύνους.
6. Επιτρέπεται η χρήση υφασµάτων (τυρόπανα) για την στράγγιση, ή υφασµάτινων σάκων για την περιτύλιξη των προϊόντων.
7.Επιτρέπεται η ανάπτυξη επιφανειακής ευρωτίασης κατά το στάδιο της πρώτης ωρίµανσης των σκληρών και ηµίσκληρων τυριών.

Υπό την προϋπόθεση ότι λαµβάνονται όλα τα απαραίτητα µέτρα για την επίτευξη του σκοπού του Κανονισµού (ΕΚ) 852/2004 και την αποφυγή επιµολύνσεων:

1. Η θύρα εισόδου Α’ υλών, βοηθητικών υλών, υλικών συσκευασίας, προσωπικού και η θύρα εξόδου τελικών προϊόντων και προσωπικού δύναται να είναι κοινές.
2. Επιτρέπεται η µη τήρηση της γραµµικής ροής.
3. Επιτρέπεται η χρήση κοινού εξοπλισµού για την πλύση τόσο των τροφίµων όσο και των χεριών
4. Η είσοδος και η έξοδος δύναται να γίνεται απευθείας από τον χώρο παραγωγής.
5. Ελλείψει χωριστού χώρου επιτρέπεται ο καθαρισµός, η απολύµανση και η αποθήκευση των σκευών εντός του χώρου παραγωγής.
6. Επιτρέπεται η αποθήκευση πρώτων υλών και τελικών προϊόντων στον ίδιο ψυκτικό θάλαµο.
7. Επιτρέπεται η αποθήκευση των προϊόντων καθαρισµού σε ειδικό για το σκοπό αυτό ερµάριο τοποθετηµένο εντός του χώρου παραγωγής.
8. ∆εν είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αποδυτηρίων.