εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προσφορά Γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Αγορά

0 comments
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος (EMB) και η Γερμανική Ένωση Γαλακτοπαραγωγών (BDM) ασκούν πιέσεις προς την ΕΕ με σκοπό τον έλεγχο της προσφοράς γάλακτος στην αγορά.
 
 
 
Οι ευρωπαίοι γαλακτοπαραγωγοί προσπαθούν να περάσουν κανονισμό ελέγχου της προσφοράς γάλακτος στην αγορά με αφορμή το νέο τους πρόγραμμα για την υπευθυνότητα στην αγορά (MRP) που περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού της προσφοράς.

Ειδικότερα, οι δύο φορείς υποστηρίζουν ότι το MRP είναι σχεδιασμένο να αντιδρά στις κρίσεις της αγοράς στον τομέα των γαλακτοκομικών από νωρίς και με σωστό σχεδιασμό στο μέλλον.

Για την ακρίβεια, το MRP είναι ένα πρόγραμμα για το γαλακτοκομικό τομέα της ΕΕ που μπορεί να χρησιμοποιείται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της δημιουργίας συνθηκών ανισορροπίας στην αγορά. Περιλαμβάνει μέτρα που περιορίζει τους αγρότες από το να ρίξουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος στην αγορά σε περιόδους κρίσεων.

Μερικά μέτρα του MRP (Αν ο Δείκτης της Αγοράς γάλακτος πέσει κάτω από το 15%):

Επιβάλλεται περιορισμός της προσφοράς (τουλάχιστον 5%), δίδεται μπόνους για μείωση της παραγωγής και
Εισφορά υπευθυνότητας στην αγορά για το πρώτο κιλό σε φάρμες που αυξάνουν την παραγωγή τους.

Υποχρεωτική φάση περικοπών (Ο Δείκτης της Αγοράς πέφτει κατά 25%):

Διεθνή εφαρμογή της μείωσης της προσφοράς του γάλακτος κατά 2-3% για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. έξι μήνες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος (EMB), το 2015 θα είναι καθοριστικό για τη μοίρα των ευρωπαίων γαλακτοπαραγωγών, καθώς με την κατάργηση των ποσοστώσεων στο γάλα το Μάρτιο θα σημειωθεί αύξηση της παραγωγής και αυτό θα επηρεάσει τις τιμές.

«Η προσφορά υπερβαίνει ήδη τη ζήτηση και οι τιμές του γάλακτος βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση σε όλη την Ευρώπη. Όταν λήξουν οι ποσοστώσεις γάλακτος αυτό θα σημάνει αναπόφευκτα το τέλος για πολλά αγροκτήματα γαλακτοπαραγωγής», υποστηρίζει το EMB.

Ως εκ τούτου, οι ευρωπαίοι παραγωγοί γάλακτος τονίζουν την ανάγκη για το πρόγραμμα υπευθυνότητας στην αγορά (MRP), που αναπτύχθηκε από το EMB και τη BDM.

Το EMB αναφέρει, τέλος, ότι το πρόγραμμα δημιουργεί αποτελεσματικά κίνητρα για τους αγρότες ώστε να προσαρμόσουν τους όγκους παραγωγής τους στις ανάγκες της αγοράς. 

Πηγή: agriland.ie