εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξαγωγή Τροφίμων στη Ρωσία

0 comments

Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα τις απαιτήσεις για την εξαγωγή τροφίμων στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι απαιτήσεις αυτές είναι οι εξής:

Τρόφιμα εν γένει

Επισημαίνουμε ότι προκειμένου να πραγματοποιηθούν εξαγωγές τροφίμων στη Ρωσική Ομοσπονδία, απαιτείται τα φορτία να συνοδεύονται από δήλωση συμμόρφωσης (declaration of conformity), η οποία εκδίδεται από φορείς εξουσιοδοτημένους να προβαίνουν σε πιστοποίηση. Συνήθως τη διαδικασία έκδοσης της δήλωσης αναλαμβάνει ο εισαγωγέας.

Επιπλέον, για ειδικές κατηγορίες τροφίμων, όπως οι παιδικές τροφές, οι τροφές για εγκύους, τα προϊόντα διατροφής για αθλητές, οι βιολογικά ενεργές τροφές, τα οργανικά προϊόντα, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα,  τα πρόσθετα τροφίμων, απαιτείται η έκδοση εγγράφου κρατικής καταχώρησης/εγγραφής (Government Registration document), που αντιστοιχεί  σε αυτό που λέμε πιστοποιητικό υγιεινής. Αρμόδιες για την έκδοση πιστοποιητικού υγιεινής είναι οι ειδικές κατά τόπους αρχές της Υπηρεσίας Υγειονομικής Επίβλεψης του Υπουργείου Υγείας (Rospotrebnadzor, http://www.rospotrebnadzor.ru/).

Προϊόντα ζωικής προέλευσης (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών)

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν εξαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης στη Ρωσία (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών), θα πρέπει οι ενδιαφερόμενες εταιρείες πρώτα να απευθυνθούν στην αρμόδια Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής/Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος, προκειμένου να λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες ότι τηρούν τις προδιαγραφές που θέτει η Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν (και από 1ης Ιανουαρίου 2015 και Αρμενίας), οι οποίες είναι διαφορετικές και πιο απαιτητικές από τις αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα στοιχεία της αρμόδιας ελληνικής Υπηρεσίας είναι τα εξής:

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής
Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας
Αχαρνών 2, 101 76, Αθήνα,
Τηλ.: 210 2125709, 210 2125690
Φαξ: 210 8842630
Email: ka6au044@minagric.gr
           ka6au045@minagric.gr

Ακολούθως, η ανωτέρω αρμόδια Υπηρεσία, αφού εγκρίνει την ελληνική επιχείρηση, διαβιβάζει προς το Γραφείο μας τη σχετική αίτηση, η οποία αποστέλλεται στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Rosselkhoznadzor). Η αρμόδια ρωσική Υπηρεσία, αφού εξετάσει την αίτηση, δύναται να ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές την διενέργεια επιθεώρησης των εγκαταστάσεων της εταιρείας, προκειμένου να χορηγήσει την απαιτούμενη έγκριση για την εξαγωγή προϊόντων στο έδαφος της Ρωσίας. Προς τούτο, κλιμάκιο της Rosselkhoznadzor μεταβαίνει στην Ελλάδα για τη διενέργεια των σχετικών επιθεωρήσεων, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, στις εγκαταστάσεις των ελληνικών εταιρειών.

Επισημαίνουμε ότι η ανωτέρω διαδικασία απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα έως την ολοκλήρωσή της και τη λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων.

Νωπά φρούτα και λαχανικά

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσική Ομοσπονδία, απαιτείται τα φορτία να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό, το οποίο εκδίδεται από τις περιφερειακές Διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επιπλέον, το φορτίο πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση συμμόρφωσης (declaration of conformity), την οποία εκδίδει ο παραγωγός.

Μέλι

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν εξαγωγές μελιού στη Ρωσική Ομοσπονδία απαιτείται η κάτωθι διαδικασία πιστοποίησης:

Το αρχικό στάδιο προβλέπει εργαστηριακούς ελέγχους δειγμάτων προϊόντων από πιστοποιημένα εργαστήρια της Ρωσίας για σειρά τοξικών ουσιών (μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό κ.α.), φυτοφαρμάκων (gexachlortsiklogexan) και λοιπών ουσιών (oxymetilfurfurol). Ο έλεγχος αυτός αφορά συγκεκριμένη μάρκα μελιού, το δε εργαστηριακό πόρισμα που εκδίδεται καλύπτει τη συγκεκριμένη επωνυμία του εμπορικού προϊόντος/μελιού.

Στη συνέχεια, η ελληνική αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή καλείται να εκδώσει πιστοποιητικό, που να πιστοποιεί ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις, ως αυτές διατυπώνονται στο ανωτέρω πόρισμα-πρωτόκολλο των εργαστηριακών δοκιμών.

Το προϊόν, με την άφιξή του στη Ρωσία, καλείται να διαθέτει το πιστοποιητικό καταλληλότητας (πανομοιότυπο και με άλλα προϊόντα τροφίμων), ενώ κατά την είσοδό του στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, λαμβάνει από τον Ρώσο κτηνίατρο και το «κτηνιατρικό πιστοποιητικό».