εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κανόνες για την Εμπορία Αυγών προς Επώαση και Νεοσσών

0 comments

 

Με υπουργική απόφαση καθορίσθηκαν τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 617/2008 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις προδιαγραφές εμπορίας των αυγών προς επώαση και των νεοσσών πουλερικών ορνιθώνος.

Πρόκειται για την με αριθμό 2063/141781 υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3091/Β/17.11.2014, σύμφωνα με την οποία οι υποχρεώσεις που απορρέουν πρέπει να τηρούνται από:

α) Τα εκκολαπτήρια,
β) τις εγκαταστάσεις επιλογής,
γ) τις εγκαταστάσεις πολλαπλασιασμού.

Δημοσιεύουμε την απόφαση με Αριθμ. 2063/141781:

Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 617/2008 της Επιτροπής σχετικά με τις προδιαγραφές εμπορίας
των αυγών προς επώαση και των νεοσσών πουλερικών ορνιθώνος.

Άρθρο 2 – Πεδίο Εφαρμογής – Ορισμοί

1. Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Καν. (ΕΚ) 617/2008 και την παρούσα απόφαση πρέπει να τηρούνται από:
α) Τα εκκολαπτήρια,
β) τις εγκαταστάσεις επιλογής,
γ) τις εγκαταστάσεις πολλαπλασιασμού.
2. Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης οι χρησιμοποιούμενοι ορισμοί είναι αυτοί που αναφέρονται στο άρθρο 1 του Καν (ΕΚ) 617/2008.

Άρθρο 3 – Αρμόδιες Αρχές

1. Η Δ/νση Ζωικής Παραγωγής και Αξιοποίησης Προϊόντων αυτής, της Γενικής Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
(ΥΠΑΑΤ) ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή και την εποπτεία του συστήματος ελέγχου σε ό, τι αφορά στον Καν. (ΕΚ) 617/2008 όπως τροποποιείται, και ισχύει (αρμόδια αρχή εποπτείας).

Ειδικότερα η αρμόδια αρχή εποπτείας πραγματοποιεί:
α) την καταχώριση των εγκαταστάσεων και τη χορήγηση του αντίστοιχου διακριτικού αριθμού σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καν. (ΕΚ) 617/2008,
β) τις κοινοποιήσεις στην Επιτροπή όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 2, σημείο 3 και στο άρθρο 3, σημείο 3 του Καν (ΕΚ) 617/2008,
γ) τις ανακοινώσεις όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 8, σημείο 2, 3 και 7 του Καν (ΕΚ) 617/2008.
2. Οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών της Χώρας (ΔΑΟΚ) ορίζονται ως αρμόδιες αρχές ελέγχου, όπως αυτό καθορίζεται στο άρθρο 9 του Καν. (ΕΚ) 617/2008, για τον έλεγχο των απαιτήσεων της παρούσας.
3. Οι αρμόδιες αρχές ελέγχου έχουν την υποχρέωση να αποστέλλουν στην αρμόδια αρχή εποπτείας
α) Μέχρι τις 20 κάθε μήνα τα μηνιαία δελτία του προηγούμενου μήνα σχετικά με την παραγωγή και εμπορία αυγών προς επώαση και νεοσσών πουλερικών ορνιθώνων, των εκκολαπτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή αρμοδιότητας τους (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ V).
β) Μέχρι τις 20 κάθε μήνα συγκεντρωτικό δελτίο με τον αριθμό των εισαχθέντων και εξαχθέντων νεοσσών για το μήνα που προηγήθηκε ανά είδος τύπο και κατηγορία και τύπο πουλερικών, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ IV.
γ) Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου κάθε έτους, κατάσταση σχετικά με τη δυναμικότητα αλλά και τη δραστηριότητα των εκκολαπτηρίων της περιοχής δικαιοδοσίας τους
κατά το έτος που προηγήθηκε (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ VI) καθώς επίσης και κατάσταση με τον αριθμό των πραγματοποιηθέντων ελέγχων, τον τύπο των τυχόν διαπιστωθέντων
παραβάσεων, τις τυχόν συστάσεις που έγιναν και τις κυρώσεις που επεβλήθησαν.
Επιπλέον οι αρμόδιες αρχές ελέγχου οφείλουν να κοινοποιούν στην αρμόδια αρχή εποπτείας τυχόν παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο σε
εκκολαπτικές επιχειρήσεις και αφορούν στο άρθρο 7 και στη σήμανση αυγών επώασης προέλευσης ΕΕ.

Άρθρο 4 – Διαδικασία χορήγησης διακριτικών αριθμών

Όλες οι εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 υποβάλλουν αίτημα (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙ και ΙΙΙ] στην οικεία ΔΑΟΚ για την χορήγηση διακριτικού αριθμού.
Η ΔΑΟΚ, εφόσον η εν λόγω εγκατάσταση καλύπτει τις προϋποθέσεις έκδοσης άδειας εγκατάστασης, βάση των οριζομένων στο νόμο 4056/2012 (ΦΕΚ 52/Α ́/2012) όπως αυτός ισχύει κάθε φορά, και έχει λάβει τη βεβαίωση που προβλέπεται από το Π.Δ. 224/1998 (ΦΕΚ 175/Α ́/1998) όπως ισχύει κάθε φορά, προωθεί την αίτηση του φορέα στην αρμόδια αρχή εποπτείας.
Η αρμόδια αρχή εποπτείας καταχωρεί την εγκατάσταση στα σχετικά κατά περίπτωση μητρώα και χορηγεί το διακριτικό αριθμό ο οποίος αναγράφεται στην άδεια εγκατάστασης. Αντίγραφο της εν λόγω άδειας εγκατάστασης θα πρέπει να αποστέλλεται από την εκάστοτε ΔΑΟΚ και στην αρμόδια αρχή εποπτείας.
Ο χορηγούμενος διακριτικός αριθμός απαρτίζεται από τα γράμματα EL και από ένα αύξοντα αριθμό καταχώρησης. Ειδικότερα στις εγκαταστάσεις επιλογής χορηγούνται οι αριθμοί από 1 έως 99, στις εγκαταστάσεις πολλαπλασιασμού οι αριθμοί από 100 έως 499 και στα εκκολαπτήρια οι αριθμοί από 500 έως 999.

Άρθρο 5 – Υποχρεώσεις εκκολαπτηρίων

Ως εκκολαπτήρια, σύμφωνα με το άρθρο 1, σημείο 3 του Καν (ΕΚ) 617/2008, ορίζονται οι εγκαταστάσεις των οποίων η δραστηριότητα συνίσταται στη θέση αυγών σε επώαση, στην εκκόλαψη των αυγών και την προμήθεια
νεοσσών. Κάθε εκκολαπτήριο οφείλει:

α) Να τηρεί τις υποχρεώσεις που ορίζονται στα άρθρα 2, 4 σημείο 1 και 2, καθώς και στα άρθρα 5, 6 και 8 του Καν. (ΕΚ) 617/2008.
β) Να τηρεί αρχεία με τις καταχωρήσεις του άρθρου 6 του Καν. (ΕΚ) 617/2008.
γ) Να αποστέλλει μέχρι τις 15 κάθε μήνα στην αρμόδια αρχή ελέγχου τις ανακοινώσεις του άρθρου 8 του Καν. ΕΚ) 617/2008, σύμφωνα με το συνημμένο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ V.
Εναλλακτικά οι ανακοινώσεις μπορεί να αποστέλλονται απευθείας στην αρμόδια αρχή εποπτείας η οποία έχει την υποχρέωση να ενημερώνει σχετικά την αντίστοιχη
ΔΑΟΚ.

Άρθρο 6 – Υποχρεώσεις εγκαταστάσεων επιλογής/πολλαπλασιασμού

Ως εγκατάσταση επιλογής σύμφωνα με το άρθρο 1, σημείο 3 του Καν (ΕΚ) 617/2008, ορίζεται η εγκατάσταση της οποίας η δραστηριότητα συνίσταται στην παραγωγή αυγών προς επώαση, προοριζομένων για την παραγωγή νεοσσών αναπαραγωγής, πολλαπλασιασμοί) ή χρήσης.
Ως εγκατάσταση πολλαπλασιασμού σύμφωνα με το άρθρο 1, σημείο 3 του Καν (ΕΚ) 617/2008, ορίζεται η εγκατάσταση της οποίας η δραστηριότητα συνίσταται στην παραγωγή αυγών προς επώαση, προοριζομένων για την παραγωγή νεοσσών χρήσης.

Κάθε εγκατάσταση επιλογής ή πολλαπλασιασμού οφείλει:
α) Να τηρεί τις υποχρεώσεις που ορίζονται στο άρθρο 2 και 3 του Καν (ΕΚ) 617/2008.
β) Να παρέχει εφόσον ζητηθεί από την αρμόδια αρχή εποπτείας μέσα) της αρμόδιας αρχής ελέγχου, στατιστικά στοιχεία σχετικά με το ζωικό κεφάλαιο των
πουλερικών επιλογής και πολλαπλασιασμού.

Άρθρο 7 – Εισαγωγές αυγών προς επώαση και νεοσσών από τρίτες χώρες

1. Τα αυγά προς επώαση που εισάγονται από τρίτες χώρες θα πρέπει να πληρούν τις υποχρεώσεις του άρθρου 3, σημείο 8 του Καν (ΕΚ) 617/2008.
2. Οι νεοσσοί που προέρχονται από τρίτες χώρες θα πρέπει να πληρούν τις υποχρεώσεις του άρθρου 4, σημείο 3 του Καν (ΕΚ) 617/2008.

Άρθρο 8 – Έλεγχοι

1. Οι έλεγχοι διενεργούνται από κλιμάκιο δύο (2) ελεγκτών υπαλλήλων της εκάστοτε αρμόδιας αρχής ελέγχου οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του οικείου Δ/ντή.
Οι ελεγκτές θα πρέπει να είναι γεωτεχνικοί ο ένας εκ των οποίων γεωπόνος. Τα ανωτέρα) κλιμάκια οφείλουν να ελέγχουν την τήρηση των άρθρων 5 και 6 της παρούσας απόφασης.
Συγκεκριμένα οφείλουν να πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε όλα τα εκκολαπτήρια αυγών και τις επιχειρήσεις επιλογής/ πολλαπλασιασμού που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητας τους ανά τακτά διαστήματα.
Μετά το πέρας των ελέγχων οι επιτροπές συντάσσουν, ανεξαρτήτως εάν διαπιστωθούν παραβάσεις ή όχι, πρακτικό ελέγχου σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ι του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ, σε δύο αντίγραφα το οποίο υπογράφεται υποχρεωτικά και από τον υπεύθυνο της ελεγχόμενης επιχείρησης. Τυχόν αντιρρήσεις του αναγράφονται στο πρακτικό.
Από τα παραπάνω αντίγραφα, ένα τηρείται στο αρχείο της οικείας αρχής ελέγχου και το δεύτερο παραδίδεται στον υπεύθυνο της επιχείρησης.
2. Η αρμόδια αρχή εποπτείας μπορεί να διενεργεί ελέγχους στο πλαίσιο της εποπτείας του συστήματος.
Οι εν λόγω έλεγχοι θα είναι τυχαίοι δειγματοληπτικοί, και στόχος τους θα είναι η διασφάλιση της σωστής εφαρμογής της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 9 – Κυρώσεις

1. Στην περίπτωση κατά την οποία κατά τη διάρκεια του επιτόπιου ελέγχου διαπιστωθούν παραβάσεις, το κλιμάκιο ελέγχου εισηγείται την επιβολή κυρώσεων βάσει του ΠΙΝΑΚΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ της παρούσας.
2. Οι κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του Δ/ντή της αρμόδιας αρχής ελέγχου σύμφωνα με την εισήγηση του σημείου 1. Σε αυτή θα πρέπει να γίνεται μνεία του δικαιώματος υποβολής ένστασης, σύμφωνα με το άρθρο 10 καθώς και της οριζόμενης στο ίδιο άρθρο προθεσμίας. Αντίγραφο της παραπάνω απόφασης αποστέλλεται στην αρμόδια αρχή εποπτείας συνοδευόμενη από το αντίγραφο του αντίστοιχου πρακτικού ελέγχου.
3. Εάν σε δεύτερο συνεχόμενο έλεγχο στην επιχείρηση παρατηρηθούν ίδιες παραβάσεις τότε τα πρόστιμα του ΠΙΝΑΚΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ διπλασιάζονται. Αντίστοιχα αν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση για τρίτη συνεχόμενη φορά το σχετικό πρόστιμο τριπλασιάζεται κ.ο.κ,
4. Στην περίπτωση που οι εκκολαπτικές επιχείρησης ή επιχειρήσεις επιλογής/ πολλαπλασιασμού δεν είναι συνεπείς στην τήρηση των υποχρεώσεων που αφορούν στην αποστολή των στοιχείων σύμφωνα με την σημείο γ, άρθρο 5 και την σημείο β άρθρο 6, ο προϊστάμενος της αρμόδιας αρχής απευθύνει στον/στην υπεύθυνο της αντίστοιχης επιχείρησης γραπτή σύσταση με συστημένη επιστολή. Στην περίπτωση που η εν λόγω επιχείρηση δεν ανταποκριθεί εντός 15 ημερών, με απόφαση του Δ/ντή της αρμόδιας αρχής ελέγχου επιβάλλονται κυρώσεις βάσει του ΠΙΝΑΚΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ της παρούσας.
5. Τα διοικητικά πρόστιμα των παραπάνω σημείων, αποπληρώνονται και βεβαιώνονται ως έσοδα κατά 50% του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και κατά 50% των οικείων Περιφερειών και εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Η επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων γίνεται ανεξάρτητα από άλλες ποινές ή διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία

Άρθρο 10 – Ενστάσεις

1. Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης του σημείου 2 του άρθρου 9, ο κατά τον νόμο υπεύθυνος της επιχείρησης στην οποία καταλογίστηκε η παράβαση, έχει δικαίωμα υποβολής ένστασης στην αρμόδια αρχή εποπτείας.
2. Στην περίπτωση υποβολής ένστασης, αυτή εξετάζεται από τριμελή επιτροπή, διετούς διάρκειας, που συγκροτείται μετά από απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας αρχής εποπτείας αποτελούμενη από:
α) Τον/την προϊστάμενο/η της αρχής εποπτείας, με τον αναπληρωτή του,
β) Τον/την προϊστάμενο/η του αρμόδιου Τμήματος της αρχής εποπτείας, με τον αναπληρωτή του,
γ) υπάλληλο Δ/νσης Νομοπαρασκευαστικού Έργου και Νομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον αναπληρωτή του.
Η τριμελής επιτροπή αφού λάβει υπόψη της την έκθεση των ελεγκτών, τις απόψεις του ενδιαφερομένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου αποφαίνεται επί των ενστάσεων μετά από εξέταση της νομιμότητας και της ουσίας αυτών και ακυρώνει εν όλω ή εν μέρει ή τροποποιεί την απόφαση επιβολής του κυρώσεων.
Η απόφαση της επιτροπής καθίσταται οριστική μετά από επικύρωση της με απόφαση του Γενικού Δ/ντή της αρμόδιας αρχής εποπτείας

Άρθρο 11 – Καταργούμενες − Μεταβατικές Διατάξεις

1. Με την έκδοση της παρούσας καταργείται το Π.Δ. 590/1981 (ΦΕΚ 152/Β ́/1981) «Περί αδειών λειτουργίας πτηνοτροφείων και εκκολαπτηρίων παραγωγής ωών εκκολάψεως και νεοσσών πουλερικών ορνιθώνος», βάσει της νομοθετικής εξουσιοδότησης που παρέχει το άρθρο 62, παράγραφος 2, του Ν.4235/2014.
2. Από την έναρξη ισχύος του Π.Δ. 107/2014 (ΦΕΚ 174/Α ́/2014) όπου στην παρούσα απόφαση αναφέρεται η Δ/νση Ζωικής Παραγωγής και Αξιοποίησης Προϊόντων αυτής του ΥΠΑΑΤ νοείται η Διεύθυνση Διαχείρισης Ζωικών Γενετικών Πόρων και Συστημάτων Εκτροφής Ζώων.

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην Απόφαση συμπεριλαμβάνεται ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ με τις κυρώσεις ανά περίπτωση.