εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ιός της Αναιμίας στα Κοτόπουλα

0 comments

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από τις ιολογικές εξετάσεις σε σμήνη κοτόπουλων, ο ιός της αναιμίας (CAV) είναι παρών σε πτηνοτροφικές μονάδες σε όλον τον κόσμο.

 


Ο ιός της αναιμίας (CAV) απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1979 στην Ιαπωνία. Από τότε δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για έρευνα σχετικά με τον ιό, αφού διαπιστώθηκαν οι συνέπειες που είχε στον τομέα της πτηνοτροφίας σε όλες τις μεγάλες παραγωγικές χώρες σε κρέας κοτόπουλου σε όλο τον κόσμο.

Σχετίζεται με χαμηλή αποδοτικότητα, άρα οικονομικές απώλειες και χαμηλή ανταπόκριση σε εμβολιασμούς για άλλες ασθένειες. Επίσης προκαλεί ευαισθητοποίηση των πουλερικών σε διαφόρους μολυσματικούς παράγοντες. Ακόμη, τα σφάγια κοτόπουλων έχουν άσχημη και επομένως μη εμπορεύσιμη εικόνα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο της ασθένειας, δηλαδή ως πρόληψη, είναι ο εμβολιασμός των αναπαραγωγικών πουλιών πριν από την εκκόλαψη. Με στόχο την εξασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας από τον CAV θα πρέπει τα σμήνη των γεννητόρων να διαθέτουν υψηλή και ομοιογενή προστασία από αντισώματα σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής φάσης.

Υπάρχουν διάφορα είδη εμβολίων με στελέχη ζωντανού ιού με διαφορετικά επίπεδα ανοσίας.  Ο συνδυασμός εμβολιασμού και παρακολούθησης των τίτλων ανοσοποίησης εξασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία και μειώνουν τις οικονομικές απώλειες.