εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κόκκινα Δάνεια Χοιροτρόφων

0 comments

Με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητάει  να υπαχθούν και οι χοιροτρόφοι στη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Αναφέρεται, συγκεκριμένα στα δάνεια που χορηγήθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στις χοιροτροφικές επιχειρήσεις και ζητά τη ρύθμισή τους. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια. Επιπλέον, ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση για τα αγροτικά δάνεια και τα ενυπόθηκα δάνεια των χοιροτρόφων.

Στην ερώτηση του ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει τα εξής:

«Ο κλάδος της χοιροτροφίας τα τελευταία επτά χρόνια έχει γνωρίσει μείωση της τάξης του 50%, αρχής γεννωμένης το 2007 με την πρώτη κρίση των δημητριακών και την εκτόξευση των τιμών τους. Η τότε κυβέρνηση, κατανοώντας το πρόβλημα, έδωσε στους κτηνοτρόφους άτοκο δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην πρωτοφανή έως τότε αύξηση του κόστους παραγωγής, με πενταετή διάρκεια αποπληρωμής. Η κατάσταση με τις υψηλές τιμές των δημητριακών συνεχίστηκε μέχρι το 2012, ενώ έκτοτε οι τιμές σταθεροποιήθηκαν.

Από το 2009, όμως, η χώρα είχε ήδη μπει σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης, κατά την οποία η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε πολύ, ενώ ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις γνώρισαν την απόλυτη κρίση ρευστότητας. Έτσι, πολλές χοιροτροφικές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν το άτοκο δάνειο, το οποίο στην πορεία μετατράπηκε σε έντοκο με επιδότηση επιτοκίου για τους ενήμερους δανειολήπτες.

Επειδή, η αυτάρκεια της χώρας μας σε χοιρινό κρέας έχει μειωθεί κάτω του 30%, ενώ ταυτόχρονα η διεθνής συγκυρία για την χοιροτροφία μετά από χρόνια φαίνεται θετική, η διευθέτηση των δανείων του κλάδου θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην περεταίρω συρρίκνωσή του, θέτοντάς τον  εκ νέου σε πορεία ανάπτυξης».