εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξέλιξη Εισαγωγών – Εξαγωγών

0 comments

 

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, υπάρχει ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, λόγω  της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών.

Συγκεκριμένα, η τριμηνιαία έκθεση (Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014) του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει την ύπαρξη κινδύνου για τη μείωση των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών και ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «Το μείζον σήμερα είναι η ανάπτυξη που εστιάζει στην καινοτομία και παραγωγικότητα και, συναφώς στην αναδιάρθρωση της παραγωγής και όχι στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε καταστήματα εστίασης κλπ.», τονίζει. Το νέο μοντέλο της οικονομίας θα πρέπει να εστιάζεται στην παραγωγή τροφίμων, στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και να έχει κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα. Το τέλος του «μνημονίου» και η έξοδος στις αγορές για δανεισμό δε σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δε βαρύνεται από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα ούτε ότι δεν υπάρχει εξίσου μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, στην Ελλάδα το σύνθημα «όχι νέο μνημόνιο, έξοδος στις αγορές» αποκλίνει πλήρως από το πλαίσιο αυτό των ευρωπαϊκών διεργασιών. Η ρητορική του «τέλους του μνημονίου», όπως διαμορφώθηκε, παραβλέπει το ευρωπαϊκό περιβάλλον και συνδέεται με αποφάσεις (προσφυγή στις «αγορές» για δανεισμό) που μπορεί να προκαλέσουν τεράστιο κόστος σε μια ήδη εξασθενημένη οικονομία και σκληρότερη εποπτεία από τις αγορές που δεν είναι προβλέψιμες.

Αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 παρουσιάζει πλεόνασμα € 567 εκ. (169 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013) τα στοιχεία για τις εξαγωγές δεν είναι θετικά. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 ανήλθαν σε € 15,6 δισ, μειωμένες κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές έφτασαν σε ύψος € 28 δισ. – αυξημένες κατά 2.2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Η αξία των εξαγωγών στα τρόφιμα και στο ελαιόλαδο (τομείς που αναμενόταν να πληγούν περισσότερο από το ρώσικο εμπάργκο και έχουν ιδιαίτερο εξαγωγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα) παρουσίασε μείωση κατά 1,8% και 39,2% αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, η γενικότερη επιβράδυνση – σε σχέση με τις προβλέψεις – τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνικές εξαγωγές.

Αν και πολύ συχνά γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα η Ελληνική Οικονομία να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό, η υπάρχουσα στρεβλή παραγωγική δομή της χώρας αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού. Παρότι σε θεσμικό επίπεδο αναφέρεται ότι η καινοτομία είναι μια από τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, εύλογες απορίες προκαλεί η πρόσφατη κυβερνητική κίνηση για περικοπή 10 εκ. ευρώ από ερευνητικά έργα που έχουν ήδη ενταχθεί στα προγράμματα ΕΣΠΑ, Αριστεία Ι και ΙΙ, Θαλής και ERC. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα είναι εν εξελίξει.