εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επιλεξιμότητα Βοσκοτόπων

0 comments

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, σε επιστολή της προς το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκφράζει τον προβληματισμό των κτηνοτρόφων για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της, η κ. Κολυνδρίνη επισημαίνει το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από την αλλαγή επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.

Επισημαίνει, ότι οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν τόσο για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης και της ενιαίας ενίσχυσης, όσο και για την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως αυτών της βιολογικής κτηνοτροφίας, της διατήρησης αυτοχθόνων φυλών κ.α. Τονίζει ότι το πρόβλημα των κτηνοτρόφων επεκτείνεται και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους του Νομού και κυρίως στις μεταποιητικές μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι αρκετές και έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Υπενθυμίζει ότι σε σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους τέθηκαν επίσης προβληματισμοί για την διαδικασία που ο ΟΠΕΚΕΠΕ προτείνει να ακολουθήσουν.

Στην επιστολή της αναφέρει:

«Οι επιπτώσεις από την μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων, οι οποίοι σημειωτέον ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν από τους κτηνοτρόφους της χώρας μας είναι μεγάλες, καθώς αφορούν σημαντικό αριθμό κοινοτικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές εξισωτικής για τα έτη 2013 και 2014, για τα οποία οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις, μετά τη μείωση που έγινε, δεν επαρκούν για να διανεμηθούν. Χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε κι επειδή υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο οι κτηνοτροφικές ενισχύσεις (ενιαία, εξισωτική, βιολογικά, αυτόχθονες, νέοι αγρότες κ.λπ.) να δοθούν με πολύ μεγάλες μειώσεις ή και καθόλου, σας θέτουμε τα παρακάτω υπ’ όψιν σας. Η τεχνική λύση που προτείνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τους επιλέξιμους βοσκότοπους για το έτος 2014, σε περίπτωση που ληφθεί ως έτος αναφοράς το 2014, θα καθορίσει σε μέγιστο βαθμό τη νέα κατανομή των δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2015-2020). Επομένως, είναι πρωταρχικής σημασίας η καλύτερη δυνατή επίλυση, καθότι επηρεάζει το σκέλος της βασικής μελλοντικής ενίσχυσης καθενός κτηνοτρόφου. Ωστόσο, εκτός από την επίλυση του ανωτέρω προβλήματος, είναι αναγκαία και απαραίτητη η διασφάλιση των προϋποθέσεων για τη διάθεση της χρήσης επιλέξιμων βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους που έχουν ενταχθεί σε αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, αλλά και στην εξισωτική αποζημίωση. Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η διενέργεια της κατανομής από τους Δήμους, θα θέλαμε να μας διασφαλίσετε – ως οργανισμός πληρωμής ενισχύσεων- με την προτεινόμενη από εσάς λύση, την πληρωμή των δικαιωμάτων, της εξισωτικής, των νέων αγροτών και ειδικότερα των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων (βιολογικής κτηνοτροφίας, διατήρησης αυτοχθόνων φυλών κ.α.) για όλα τα έτη της πενταετίας, χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην πληρωμή ανά έτος. Υπάρχουν δήμοι που έχουν καλύψει τις επιλέξιμες εκτάσεις, στις οποίες όμως δραστηριοποιείται ικανός αριθμός κτηνοτρόφων, κυρίως μη μετακινούμενων, που θα μείνουν χωρίς επιλέξιμη έκταση με καταστρεπτικές συνέπειες για την τοπική οικονομία. Η λύση που προτείνεται είναι περιορισμένη μιας και αφορά μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Εκτός κι αν υπάρχει πρόβλεψη, ώστε σε έλεγχο (διοικητικό ή επιτόπιο) να μην υπάρχει πρόβλημα τόσο στις παραπάνω ενισχύσεις, όσο και στα διαδικαστικά (άδεια μετακίνησης, κ.α.). Επίσης δεν γνωρίζουμε αν με την προτεινόμενη λύση υπάρχει μέριμνα για τους κτηνοτρόφους που έχουν ιδιωτικούς μη επιλέξιμους βοσκότοπους, καθώς και κτηνοτρόφους που έχουν εποικιστικούς βοσκότοπους μη επιλέξιμους».