εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγορά Κρέατος

0 comments

Σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  αύξηση αναμένεται για τους τομείς του βοείου και του κρέατος πουλερικών της Ε.Ε., ενώ ανάκαμψη για το χοίρειο.

Βόειο κρέας

Το βόειο κρέας και η παραγωγή πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται σταθερά κατά το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη το 2015, σύμφωνα με τις τελευταίες βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα.
Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο τομέας του βοείου κρέατος της ΕΕ έχει δει εντυπωσιακή ανάπτυξη μετά από μια διετή ύφεση, με την παραγωγή να αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 110.000 τόνους σε σύγκριση με το 2013. Επίσης, ο μέσος αριθμός σφαγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% σε σύγκριση με το 2013. Η έκθεση προβλέπεται περαιτέρω αύξηση 2,6% στην παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ το 2015.

Η κατάργηση του συστήματος γαλακτοκομικών ποσοστώσεων και η προκύπτουσα αύξηση του αριθμού των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων είναι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την αύξηση της παραγωγής βοείου κρέατος, καταλήγουν τα συμπεράσματα της έκθεσης. Τα δύο τρίτα του βοείου κρέατος προέρχονται από την αγέλη γαλακτοπαραγωγής, σημειώνει η έκθεση, και μερικές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής μπορεί να θανατωθούν νωρίτερα από ό, τι αναμένεται αυτό το έτος, λόγω της πτώση των τιμών του γάλακτος.

Η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές βοείου κρέατος κατά το τρέχον έτος έχει επίσης προωθήσει την ανάπτυξη, και οι όγκοι που αποστέλλονται εκτός της ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%. Ωστόσο, η αύξηση για το σύνολο του 2014 αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο στο 8% λόγω των πρόσφατων ρωσικών κυρώσεων.

Κρέας πουλερικών

Η παραγωγή κρέατος πουλερικών γνώρισε επίσης ανάπτυξη, έως και 1,9% σε σύγκριση με το 2013, με 13 εκατομμύρια τόνους. Η έκθεση αναφέρει πως οι χαμηλότερες τιμές ζωοτροφών, η σταθερή ζήτηση, και η μειωμένη διαθεσιμότητα χοιρινού κρέατος ενίσχυσαν την παραγωγή, και αναμένεται συνέχιση της επέκτασης για το υπόλοιπο του 2014 και το 2015.

Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι η ανάκαμψη που αναμένεται στον τομέα του βοείου και χοιρινού κρέατος το 2015 θα μπορούσε να περιορίσει την επέκταση του κρέατος πουλερικών το επόμενο έτος στο 0,7%. Οι εξαγωγικοί ρυθμοί για το τρέχον έτος επίσης αναμένεται να μειωθούν για δεύτερο κατά σειράν έτος, λόγω της κλειστής ρωσικής αγοράς και της μειωμένης ζήτησης από τη Σαουδική Αραβία, την Ουκρανία, την Υεμένη και την Γκάνα.

Χοίρειο κρέας

Το χοίρειο κρέας ήταν ένας τομέας που αντιμετωπίζει προβλήματα, με την έκθεση να αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής κατά 0,5% για το σύνολο του 2014 σε σύγκριση με το 2013. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις απαγορεύσεις των εξαγωγών ζώντων ζώων λόγω από της αφρικανικής πανώλης των χοίρων τον Ιανουάριο, επιδεινώνοντας την μείωση της παραγωγής που προκλήθηκε από τα νέα πρότυπα καλής μεταχείρισης της ΕΕ που μείωσαν τον αριθμό των χοιρομητέρων και των χοιριδίων αναπαραγωγής. Όμως, η έκθεση σημειώνει ότι οι χαμηλότερες τιμές των ζωοτροφών θα πρέπει να επιτρέψουν στον τομέα να επιτύχει ανάκαμψη της παραγωγής κατά 0,8% το 2015, ενισχυόμενος και από την ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές από την Ασία και τη Βραζιλία.

Οι εξαγωγές προς Ρωσία

Η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς των εξαγωγών κρέατος της ΕΕ και συγκεκριμένα:

-πρώτος προορισμός για το βόειο κρέας – η ΕΕ εξήγαγε περίπου 233.000 τόνους βοείου κρέατος (2011-2013 κατά μέσο όρο), από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος πήγε στη Ρωσία (29%, δηλαδή 68 000 τόνοι βοείου κρέατος – κυρίως νωπά και κατεψυγμένα κρέατα – με περισσότερα από το ήμισυ της ποσότητας να παρέχονται από την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Γερμανία.
– πρώτος προορισμός για το χοίρειο κρέας – η ΕΕ εξήγαγε περίπου 3,2 εκατομμύρια τόνους κρέατος χοίρων (βάρος προϊόντος) με κύριο προορισμό τη Ρωσία (24% ή 800.000 τόνων χοιρινού κρέατος). Κύριοι εξαγωγείς σε όγκο είναι η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Πολωνία (συνολικά 80% των εξαγωγών χοιρινού κρέατος της ΕΕ προς τη Ρωσία). Τα περισσότερα προϊόντα χοίρων που εξάγονται στη Ρωσία είναι κατεψυγμένο κρέας (43%), λαρδί (32%) και εντόσθια (15%).
-πέμπτος προορισμός για τις εξαγωγές κρέατος πουλερικών με 8% ή κατά μέσο όρο 100.000 τόνους κρέατος πουλερικών, κυρίως φρέσκα και κατεψυγμένα αποστέλλονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο (συνολικά το 70% της ποσότητας). Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία είναι ένα μίγμα μεταξύ του νωπού και κατεψυγμένου και κατεψυγμένου μηχανικώς διαχωρισμένου κρέατος χαμηλότερης τιμής.

Ωστόσο, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περιορισμένο μερίδιο της παραγωγής της ΕΕ: 3% για το χοιρινό κρέας και λιγότερο από 1% για το βόειο κρέας και τα πουλερικά.

Επιπλέον, τα αυξανόμενα επίπεδα της ρωσικής εγχώριας παραγωγής για την αύξηση της αυτάρκειας είχαν ήδη περιορίσει τις εξαγωγές της ΕΕ βοείου κρέατος και πουλερικών προς τη Ρωσία.