εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Στήριξη του Γάλακτος

0 comments

Μέτρα στήριξης του γάλακτος και της αλιείας και θέματα διεθνούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις αρχές της εβδομάδας.

Πρόσθετα μέτρα στον τομέα του γάλακτος για τις χώρες που έληξε το ρώσικο εμπάργκο συζητήθηκαν στο το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. Επίσης οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από την Επιτροπή σχετικά με τις συνέπειες της ρωσικής απαγόρευσης στα προϊόντα αλιεία της ΕΕ και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις αλιευτικά αποθέματα του 2015 στη Βαλτική Θάλασσα. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ, δεν συζητήθηκε το ελληνικό αίτημα για την ενίσχυση των παραγωγών ροδάκινων στην προ ρώσικου εμπάργκο περίοδο.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης του γαλακτοκομικού τομέα, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας, το Συμβούλιο συζήτησε τη δυνατότητα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης της αγοράς. Σύμφωνα με την πολωνική αντιπροσωπεία, κάποια μέτρα, όπως η αύξηση των τιμών παρέμβασης, θα μπορούσαν να μετριάσουν την πτώση τιμών που παρατηρείται στην αγορά γάλακτος κυρίως σε κάποια κράτη μέλη της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από το ρώσικο εμπάργκο. Εκτός της Πολωνίας σε μεγάλο βαθμό έχουν πληγεί οι Βαλτικές χώρες αλλά και η Φιλανδία, η οποία έκανε μεγάλες εξαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων προς τη Ρωσία. Η Κομισιόν ζήτησε περισσότερα στοιχεία για την πτώση τιμών στις συγκεκριμένες χώρες.

Το Συμβούλιο επίσης:

– Προέβη σε απολογισμό της κατάστασης όσον αφορά την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) στην ΕΕ
– Συζήτησε τη συμβολή του αγροτικού τομέα στην ευρωπαϊκή στρατηγική για το 2020.

Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για το διεθνές εμπόριο των αγροτικών προϊόντων. Πολλά κράτη μέλη επεσήμαναν την ανάγκη για την υπογραφή διεθνών εμπορικών συμφωνιών που θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την ανάγκη προστασίας της ευρωπαϊκής γεωργίας. Επιπλέον, θεωρούν ότι θέματα όπως η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.), τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων και η καλή μεταχείριση των ζώων, αποτελούν θέματα μείζονος σημασίας για την ευρωπαϊκή γεωργία.

Επίσης υπήρξε αναφορά στη θέση που ακολούθησε η Ινδία στην τελευταία συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί, η οποία αρνήθηκε να εγκρίνει το πρωτόκολλο για τη συμφωνία τη διευκόλυνση του εμπορίου, επειδή υποστήριξε ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα στην αγροτική της παραγωγή. Η επόμενη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΠΟΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου, όπου θα αναζητηθούν τρόποι επίλυσης του αδιεξόδου.

Στα ζητήματα, που άπτονται του διεθνούς εμπορίου γεωργικών προϊόντων, ο Έλληνας Υπουργός, με αφορμή την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το ρωσικό εμπάργκο, αλλά και τις προσπάθειες από πλευράς Ε.Ε. για την προώθηση των ευρωπαϊκών προϊόντων σε νέες αγορές, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις και οι δράσεις μας πρέπει να επικεντρώνονται στη διασφάλιση των συμφερόντων συνολικά της Ε.Ε. αλλά και των κρατών-μελών στον αγροτικό τομέα προκειμένου μεταξύ άλλων:

• Να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό από εισαγωγές προϊόντων ομοειδών με τα κοινοτικά, χαμηλότερου κόστους αλλά και ποιότητας.
• Να διασφαλίσουμε εύκολη και χωρίς εμπόδια διείσδυση στις αγορές των τρίτων χωρών, θωρακίζοντας έτσι τα συμφέροντα των παραγωγών μας αλλά και της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Ο Γιώργος Καρασμάνης, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων, που προσδιορίζει προϊόντα υψηλής ποιότητας σε σχέση με τα προϊόντα τρίτων χωρών. Υπογράμμισε μάλιστα το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα σε ορισμένες τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ως προς την αναγνώριση και την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων μεταξύ των οποίων και της φέτας».

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA). Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), ο 7ος γύρος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2014. Όπως τονίστηκε από την Κομισιόν, παρά την πρόοδο σε αυτό το γύρο, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.