εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Δημητριακών

0 comments

Αυξημένη παραγωγή δημητριακών και αύξηση αποθεμάτων στις χώρες της ΕΕ αναμένεται για το 2014.

Στα 6,1% θα είναι αυξημένη η φετινή παραγωγή δημητριακών στα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε, σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις για την περίοδο εμπορίας 2014/15, που έδωσαν στην δημοσιότητα, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους, όπου τα στοιχεία που προσκόμισαν τα μέλη της έδειξαν μια καλή συγκομιδή αυτό το έτος, φθάνοντας τα 317,7 εκατομμύρια τόνους, εν μέρει ως αποτέλεσμα των ευνοϊκότερων καιρικών συνθηκών στην ΕΕ-28 κατά το τρέχον έτος. Αλλά μερικοί προειδοποίησαν ότι η ποιότητα θα είναι χαμηλή στις χώρες τους.

Μιλώντας στη συνάντηση ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας, κ. Max Schulman από τη Φινλανδία, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης καλών υποδομών σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να μεταφερθούν οι μεγάλες ποσότητες σιτηρών και να αποθηκευθούν σωστά. «Θα πρέπει να εξεταστούν κατά πόσον είναι επαρκείς και ποιες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν», είπε. «Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα έχουν μια καλή εργαλειοθήκη στη διάθεσή τους, όπως ανθεκτικά στις ασθένειες φυτά, νέες και καλύτερες ποικιλίες, έρευνα και ανάπτυξη, καλά φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Η σταδιακή κατάργηση των φυτοφαρμάκων πλήττει τον τομέα άσχημα και είναι ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, όταν θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων η οποία αναμένεται στα 60% μέχρι το 2050», πρόσθεσε.

Τέλος, με τις τιμές των σιτηρών να μειώνονται ως αποτέλεσμα της αύξησης των προμηθειών, ο κ Schulman υπογράμμισε την ανάγκη να έχουν ισχυρά οικονομικά εργαλεία στη διάθεσή τους οι αγρότες που θα τους βοηθήσουν να καλυφθούν έναντι των κινδύνων της αγοράς. Θα πρέπει επίσης να καταβάλλεται στην ώρα της η ενιαία ενίσχυση, προκειμένου να μην αποδυναμώνονται περαιτέρω οι ταμειακές ροές των παραγωγών», τόνισε.