εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΠΕΚ: Για τους Βοσκότοπους και τον Καταρροϊκό Πυρετό

0 comments

 

 
Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων απέστειλαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). 
 
 
 
Οι κτηνοτρόφοι αναφέρονται στα προβλήματα που έχουν προκύψει τόσο από την ανεξέλεγκτη πλέον εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων όσο και με τον καθορισμό των βοσκοτόπων.
 
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:
 
Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι πολιτικοί αρχηγοί,
 
Η κρισιμότητα της κατάστασης και το αίσθημα ευθύνης που μας διακατέχει μας αναγκάζει να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας γνωστοποιήσουμε και από την πλευρά μας το μεγάλο πρόβλημα της κτηνοτροφίας αυτήν την περίοδο και αφορά τον καταρροϊκό πυρετό. Εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, ο οποίος ως γνωστόν πλήττει θανάσιμα τα πρόβατα, κινδυνεύει άμεσα η προβατοτροφία, η κτηνοτροφία στο σύνολό της και κατ’ επέκταση η παραγωγική βάση της χώρας μας.
 
Μέχρι στιγμής έχουν χαθεί χιλιάδες πρόβατα και εάν δεν ληφθούν άμεσα κατασταλτικά μέσα μέχρι τα Χριστούγεννα εκτιμούμε ότι θα χαθεί το 20-30% του ζωικού κεφαλαίου των προβάτων. Η κτηνοτροφία, η οποία θα μπορούσε όχι μόνο να διασφαλίσει την διατροφική μας επάρκεια αλλά και να συμβάλλει στην έξοδό μας από την κρίση, βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου.
 
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος αναμονής και έτερων προσδοκιών. Άμεσος θα πρέπει να είναι ο ψεκασμός για τα κουνούπια, είτε ως αεροψεκασμός με κεντρική ευθύνη, είτε ο ψεκασμός των ποιμνιοεγκαταστάσεων και των χώρων βοσκής με ευθύνη των περιφερειών. Ταυτόχρονα πρέπει να επιχειρηθεί ο εμβολιασμός, εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση και αναμονή άλλων αποτελεσμάτων. Όπως επίσης να υπάρξει άμεση αναπλήρωση ή αποζημίωση των θανόντων ζώων και της παραγωγής που χάθηκε ή θα χαθεί την επόμενη χρονιά.
 
Ο καταρροϊκός πυρετός έχει γίνει πανδημία. Έχει πλήξει όλα τα κοπάδια και τα κρούσματα δεν φθάνουν μέχρι τα κτηνιατρεία με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες και το υπουργείο να μην έχουν γνώση της πραγματικής κατάστασης και του μεγέθους του προβλήματος. Παράλληλα, οι υπο-στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν. Η κατάσταση έχει γίνει πολύ σοβαρή και το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί. Κινδυνεύει η προβατοτροφία, κινδυνεύει η κτηνοτροφία, κινδυνεύει η οικονομία της χώρας μας.
 
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση όλων σας προς ανακούφιση των κτηνοτρόφων και την σωτηρία όσων προβάτων έχουν μείνει.
 
Χωρίς κτηνοτροφία δεν θα υπάρξει και αγροτική παραγωγή. Χωρίς πρωτογενή τομέα, τα οικονομικά μας προβλήματα θα επιδεινωθούν και δεν μπορεί να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια της χώρας. Ας τη σώσουμε λοιπόν και ας πάρουμε μέτρα στήριξης, ενίσχυσης και ανάπτυξής της. Επεξεργασμένη πρότασή μας καταδεικνύει ότι με την αύξηση του ζωικού μας κεφαλαίου και της παραγωγικότητας σε γάλα και κρέας, πάνω στον χρόνο, η κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας. Αναμένουμε λοιπόν την άμεση παρέμβαση όλων σας.
 
Επιπρόσθετα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τον καθορισμό των βοσκοτόπων, που με τον ορισμό του κανονισμού της Ε.Ε δημιούργησε και θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα με τις πληρωμές των επιδοτήσεων του 2013-2014 και πιθανόν να δημιουργήσει ακόμη πιο μεγάλα με την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π (2015-2020).
 
Ο καταρροϊκός πυρετός λοιπόν και ο καθορισμός των βοσκοτόπων, με τις συνακόλουθες κακές πληρωμές, απειλούν την κτηνοτροφία και την οικονομία της χώρας μας και γι’ αυτό , άλλη μια φορά ,επαναλαμβάνουμε το αίτημα της άμεσης παρέμβασής σας.