εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Φορολογία Κτηνοτρόφων

0 comments

 

 
Άμεσα φορολογικά μέτρα ανακούφισης της κτηνοτροφικής παραγωγής κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδηλώσεις κτηνοτρόφων.
 
 
 
Σειρά από άμεσα φορολογικά μέτρα ανακούφισης της κτηνοτροφικής παραγωγής, που θα τονώσουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και θα δημιουργήσουν τη βάση αναστροφής του αρνητικού οικονομικού κλίματος, παρουσίασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και Παναγιώτα Δριτσέλη, κατά την διάρκεια διήμερου εκδηλώσεων για τα θέματα της κτηνοτροφίας στο Διάσελλο και στο Γριζάνο Τρικάλων.
 
Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, των σταβλικών εγκαταστάσεων και των βοσκοτόπων αποτελούν το πρώτο βήμα. Η επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ αποτελεί την δεύτερη προγραμματική δέσμευση η οποία θα ευνοήσει τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους που σήμερα κινδυνεύουν ακόμα και με έξοδο από την δραστηριότητα. Τρίτο σημαντικό φορολογικό μέτρο η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε 84 δόσεις, το ύψος των οποίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνολικού μηνιαίου εισοδήματος. 

Τα φορολογικά αυτά μέτρα θα επιτρέψουν να τεθούν σε εφαρμογή και οι μακροπρόθεσμες στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αλλαγή του κτηνοτροφικού μοντέλου, με έμφαση στη στήριξη των συνεταιριστικών σχημάτων και στην διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.
 
Όσον αφορά το πρόγραμμα του διημέρου θεωρείται επιτυχές, καθώς χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή πολιτών και από την ζωντανή και ενθουσιώδη διάθεση συζήτησης. Στο πλούσιο πρόγραμμα συζητήσεων τέθηκαν όλα τα ζητήματα της κτηνοτροφικής παραγωγής και του αγροτικού κόσμου και παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα από τα άμεσα μέτρα του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα προβλήματα και οι αγκυλώσεις που ταλαιπωρούν την κτηνοτροφική παραγωγή και οι οποίες αφορούν κατά βάση την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και την υπερφορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος. Επίσης αναλύθηκαν οι χρόνιες θεσμικές δυσλειτουργίες που σχετίζονται με την χαρτογράφηση των βοσκησίμων γαιών, με τα ζητήματα αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και με τα θέματα που άπτονται των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σημείο προβληματισμού αποτέλεσε επίσης και το θέμα της πρόληψης και της αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού, ενώ καυτηριάστηκε η απουσία ουσιαστικής μέριμνας και δομών προστασίας από την πλευρά της Πολιτείας.