εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ιδιωτική Αποθεματοποίηση Τυριών

0 comments

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου πως διέκοψε το μέτρο για την ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης τυριών.
 
 


Η διακοπή έγινε μετά από μια δυσανάλογη αύξηση ενδιαφέροντος για το εν λόγω μέτρο από παραγωγούς τυριού περιοχών που δεν εξάγουν παραδοσιακά σημαντικές ποσότητες στη Ρωσία.
 
Αυτή η κίνηση είναι ένα προληπτικό βήμα για να αποφευχθεί η κάλυψη του μέγιστου όγκου των 155.000 τόνων τόσο σύντομα, καθώς το μέτρο άνοιξε στις 5 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως οι αντίστοιχες αιτήσεις για αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη (ΑΓΣ) και βούτυρο ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με τις προσδοκίες και τα μέτρα παραμένουν ανοιχτά για αυτά τα προϊόντα.
 
Η απόφαση για την κατάργηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το τυρί δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. στις 23 Σεπτεμβρίου και εφαρμόζεται με άμεση ισχύ (δείτε σχετικά: (ΕΕ) αριθ 992/2014 ).
 
Το ιστορικό των εξαγωγών
 
Οι εξαγωγές τυριών προς τη Ρωσία το 2013 ανήλθαν σε περισσότερο από 250.000 τόνους (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρέσκων τυριών τα οποία δεν είναι κατάλληλα για αποθήκευση και ως εκ τούτου δεν είναι επιλέξιμα για την ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης), φθάνοντας περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών τυριών από την ΕΕ.
 
Επιπλέον, η Ρωσία είναι αποκλειστικός εμπορικός εταίρος για τα τυριά της Φινλανδίας και των χωρών της Βαλτικής (περίπου ή πάνω από το 90% των εξαγωγών τυριών αυτών των χωρών) που αντιπροσωπεύει επίσης για καθένα από αυτά τα κράτη μέλη, γύρω ή πάνω από ένα πέμπτο της εθνικής παραγωγής τυριών (π.χ. περίπου 35.000 τόνους τόσο για τη Φινλανδία όσο και για τη Λιθουανία).
 
Οι εξαγωγές τυριών προς τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν επίσης ένα υψηλό μερίδιο των εξαγωγών ορισμένων άλλων κρατών μελών: 42% για την Ολλανδία (που αντιστοιχεί στο 8% της εθνικής παραγωγής), 38% για τη Γερμανία (που αντιστοιχεί σε περίπου 2% της εθνικής παραγωγής) και 43% για Πολωνία (που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 4% της εθνικής παραγωγής).

Ο κατ ‘εξουσιοδότηση κανονισμός για το άνοιγμα των ενισχύσεων της ιδιωτικής αποθεματοποίησης τυριών δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 (δείτε σχετικά: (ΕΕ) αριθ 950/2014 ).