εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης

0 comments

 

 
Δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης είναι οι γεωργοί που διαμένουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ή στην περίπτωση των κτηνοτρόφων αυτοί οι οποίοι μετακινούν τα κοπάδια τους από μη μειονεκτικές, σε μειονεκτικές περιοχές. 
 
 
 
Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, η ελάχιστη έκταση που θα πρέπει να έχει κάποιος για να δικαιούται εξισωτική, δεν πρέπει να είναι λιγότερη από τα 20 στρέμματα, ενώ στην περίπτωση κυρίως των κτηνοτρόφων η εξισωτική καλύπτει κάποια κριτήρια, όπως το τί εισόδημα υπάρχει, η ηλικία κλπ. Επίσης, τα ζώα που έχει κάποιος κτηνοτρόφος μεταφράζονται σε μονάδες που λέγονται μονάδες μεγάλων ζώων (ΜΜΖ). Έτσι, για παράδειγμα ένα ενήλικο βοοειδές είναι μια μονάδα και επίσης 6-7 πρόβατα είναι μια μεγάλη μονάδα. Υπάρχει η απαίτηση από την Ε. Ε., η λεγόμενη και πολλαπλή συμμόρφωση, η οποία υπαγορεύει ότι ο κάθε κτηνοτρόφος ο οποίος δηλώνει βοσκότοπο στην αίτησή του, θα πρέπει να πληροί μια αναλογία, βοσκοτόπου προς ζώα, η οποία θα πρέπει να είναι μεταξύ 0,2 έως 3 μονάδες μεγάλων ζώων (ΜΜΖ), ανά 10 στρέμματα. 

Η εξισωτική αποζημιώνει εκτάσεις και πληρώνει στην ουσία μέχρι 150 στρέμματα καλλιεργειών και έως 500 στρέμματα βοσκοτόπων. Στο ζωικό κεφάλαιο η αξιολόγηση της πληρωμής της εξισωτικής περιλαμβάνει το πόσα ζώα δήλωσε ο κτηνοτρόφος και το πόσα ζώα σημείωσε η υπηρεσία από τον διοικητικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε. 

Στα βοοειδή ο έλεγχος γίνεται μηχανογραφικά από τη βάση δεδομένων που υπάρχει στις κατά τόπους ΔΑΟΚ. Έτσι προσδιορίζεται το τελικό ζωικό κεφάλαιο.
 
Ό,τι είναι λιγότερο αυτοπροσδιορίζεται, αν δηλαδή κάποιος έχει δηλώσει 150 ζώα και τελικά από τον έλεγχο προκύψουν 100 ζώα, θα πληρωθεί για τα 100 ζώα. Στο φυτικό κεφάλαιο η εξισωτική πληρώνει τη διαφορά μεταξύ δηλωθείσας έκτασης που έχεις ο παραγωγός στη δήλωσή του και αυτό που προσδιορίζεται σαν προσδιορισθείσα και είναι η έκταση που υιοθετείται τελικώς ως επιλέξιμη.

Σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς επιστήμονες, θα πρέπει να υπάρξει ανακατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους όλης της επικράτειας στη βάση μιας αναλογίας που θα προκύψει από τη διαίρεση του συνόλου των ζώων που δηλώθηκαν, με το σύνολο της επιλέξιμης έκτασης των βοσκοτόπων και με κριτήριο την απόδοση επιλέξιμης έκτασης όσο πιο κοντά στο στάβλο του παραγωγού. Η ενέργεια αυτή βασίζεται στην αρχή της δίκαιης κατανομής επιλέξιμης έκτασης βοσκοτόπου, ο οποίος είναι κοινόχρηστος και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα άρει τις όποιες πιθανές αδικίες έχουν πραγματοποιηθεί, καλλιεργώντας παράλληλα την αίσθηση του δικαίου στους παραγωγούς.

Επίσης, μπορεί να λάβει υπόψη της τις ανάγκες που υπάρχουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, ώστε να προκύψουν κι οι απαραίτητες προσαρμογές.