εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων

0 comments

 Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που πρόσφατα εντοπίστηκε στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες, προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του FAO, ιδιαίτερα κινδυνεύουν χώρες «όπως η Μολδαβία, το Καζακστάν και η Λετονία».

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ζωονόσος, που προκαλεί αυξημένη θνησιμότητα των χοίρων, όμως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Στη Ρωσία, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στους κτηνοτρόφους. Ο FAO εκτιμά ότι το 2011 στη Ρωσία, 300.000 ζώα πέθαναν από την ασθένεια ή σφαγιάστηκαν για να εμποδιστεί η εξάπλωσή της, στοιχίζοντας στους κτηνοτρόφους 200 εκατ. ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2012, η νόσος εντοπίστηκε και στη νότια Ουκρανία, και συγκεκριμένα στην επαρχία Ζαπορίτζια, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα. Όπως λέει ο Βολοντίμιρ Γκορτζεγιεφ, επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ουκρανίας, ήδη η κτηνοτροφία της χώρας του δέχεται πλήγμα, καθώς έκλεισαν τα σύνορα των γειτονικών χωρών στο ουκρανικό κρέας.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων μεταδίδεται και στον αγριόχοιρο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο τον περιορισμό της βάσει των συνοριακών ελέγχων. O FAO μελέτησε τους πληθυσμούς των αγριόχοιρων και διαπίστωσε ότι αυτοί τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς. Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, ο πληθυσμός τους είναι εξαιρετικά πυκνός, καθιστώντας τις ευάλωτες στη μετάδοση της ζωονόσου.