εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ρωσικό Εμπάργκο στα Αγροτικά Προϊόντα

0 comments
 
Το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα πλήττει όλες τις χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ με σοβαρές συνέπειες στις οικονομίες των χωρών και των αγροτών.
 
 
 
Η Κομισιόν ξεκίνησε ήδη από τις 11 Αυγούστου ανάλυση των επιπτώσεων της ρωσικής απαγόρευσης στις εισαγωγές τροφίμων της ΕΕ που επιβλήθηκαν από την Μόσχα ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
 
Ωστόσο οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς να αποφασιστεί το ύψος του ποσού, εάν υπάρξει, από το ταμείο αποζημιώσεων συνολικά 400εκ ευρώ, προκειμένου να υποστηριχθούν οι Ευρωπαίοι αγρότες. Το ειδικό ταμείο αποζημιώσεων συστάθηκε στα τέλη του 2013 και μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί.
 
Στόχος της ΕΕ είναι να διερευνηθούν εναλλακτικές αγορές και να αναλυθούν οι επιπτώσεις από την ετήσια απαγόρευση της Ρωσίας, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.
 
Μια ξεχωριστή ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές χοιρινού από την ΕΕ νωρίτερα φέτος είχε σχετικά μικρή επίπτωση, υπογραμμίζει η Επιτροπή, καθώς οι αγρότες έχουν βρει νέες αγορές στην Ασία και τους βοήθησαν να καλύψουν το κενό που άφησε το ξέσπασμα της ασθένειας των χοίρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Να τεθεί το ζήτημα ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δεν θα ήταν «σοφό», σύμφωνα με δικηγόρους στις Βρυξέλλες, καθώς στόχος της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση της κρίσης. Εν τούτοις, η Πολωνία σκέπτεται πολύ σοβαρά την προσφυγή.
 
Ως προς την Ελλάδα, οι κυρώσεις αφορούν κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και χοιρινό κρέας.
 
Το 2013 ο τζίρος των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τη Ρωσία είχε φτάσει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρώτοι εξαγωγείς ήταν η Λιθουανία, η Πολωνία και η Γερμανία. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Λιθουανίας φτάνουν τα 900 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ στη Γερμανία ο αντίστοιχος τζίρος ανέρχεται σε 600 εκ. Πάντως μία απόφαση του ΠΟΕ υπέρ της πολωνικής προσφυγής θα μπορούσε να ωφελήσει ταμειακά και την Ελλάδα, η οποία, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, εξάγει μεγάλες ποσότητες φρούτων και φρέσκων ψαριών προς τη Ρωσία. Εάν ωστόσο αδρανήσει ή καθυστερήσει ο μηχανισμός του ΠΟΕ, οι απώλειες για τους έλληνες παραγωγούς θα φτάσουν τα 180 εκ. ευρώ. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η Ελλάδα έχει αρχίσει διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το ζήτημα αυτό. 
 
Η Ρωσία προχώρησε στην απαγόρευση σόγιας και ηλιόσπορου από την Ουκρανία και ετοιμάζεται να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές πουλερικών από τις ΗΠΑ, απαντώντας στις νέες δυτικές κυρώσεις. Η Μόσχα αποφάσισε από την 1η Αυγούστου 2014 να προχωρήσει στην αναστολή ουκρανικής σόγιας και ηλιόσπορου, αφού, όπως υποστηρίζει η Ρωσική φυτοϋγειονομική υπηρεσία Rosselkhoznadzor, υπήρξε παραβίαση των ρωσικών φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων. Η Ουκρανία εξήγαγε το 2013 συνολικά 1,2 εκατ. τόνους σόγιας, εκ των οποίων οι 141.000 τόνοι πήγε στη Ρωσία. Είχε προηγηθεί η απαγόρευση εξαγωγών για τα ουκρανικά γαλακτοκομικά και τους χυμούς, από τις 29 Ιουλίου. Επίσης, η Ρωσία εισάγει από τις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο κάθε έτους, κρέας κοτόπουλου αξίας περίπου 71.000.000 δολάρια.