εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προοπτικές στην Αγορά Γάλακτος

0 comments

 

 
Ευνοϊκές αναµένεται να είναι οι προοπτικές για το γάλα και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα τη δεκαετία 2013-2023, τόσο για τις αγορές της ΕE, όσο και παγκοσμίως, σύµφωνα µε τις µεσοπρόθεσµες εξαμηνιαίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
 
 
Σωρευτική αύξηση 3% σε σχέση µε το 2012 προβλέπεται να παρουσιάσει η ευρωπαϊκή παραγωγή γαλακτοκοµικών προϊόντων στην Ε.Ε. την περίοδο 2013-2023 και οι εξαγωγές τους θα φτάσουν τους 48,3 εκατ. τόνους. Ειδικότερα, η παραγωγή γάλακτος αναµένεται να προσεγγίσει τους 150 εκατ. τόνους γάλακτος έως το 2023. Η αύξηση στην παραγωγή και στις εξαγωγές θα προέλθει αφενός από τη συνεχιζόµενα ανοδική παγκόσµια ζήτηση, αφετέρου από την κατάργηση των ποσοστώσεων στο γάλα το 2015. 

Επιπρόσθετα, η Ε.Ε. θα κληθεί να αντιµετωπίσει τον ανταγωνισµό στην παγκόσµια αγορά, από Αυστραλία, Η.Π.Α. και Αργεντινή των οποίων οι εξαγωγές αναµένεται να αυξηθούν. Σε σταθερά υψηλά επίπεδα θα παραµείνουν οι τιµές του γάλακτος ιδιαίτερα στο δεύτερο µισό της περιόδου. Επίσης, οι τιµές των ζωοτροφών θα είναι οι χαµηλότερες από το 2010, δίνοντας µια επιπλέον ώθηση στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος, σύµφωνα µε τις µεσοπρόθεσµες προβλέψεις της Κοµισιόν.

Η προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής θα προέλθει από την περαιτέρω βελτίωση των αποδόσεων το 2023 που θα φτάσουν τα 8.500 κιλά /αγελάδα στην ΕΕ – 15 και τα 6.050 κιλά/αγελάδα στην ΕΕ των 13. Μεγαλύτερη αύξηση αναµένεται να παρουσιάσει το ίδιο χρονικό διάστηµα και η παραγωγή τυριού η οποία θα προσεγγίσει τους 10,7 εκατ. τόνους έως το 2023 απορροφώντας έτσι µέρος της αυξηµένης παραγωγής γάλακτος. Στους 956.000 τόνους θεωρείται ότι θα φθάσουν οι εξαγωγές γάλακτος λόγω των αυξηµένων παραγγελιών από τη Ρωσία και τις χώρες της Μ. Ανατολής. 

Η παραγωγή βουτύρου θα µείνει σε σταθερά επίπεδα έως το 2015 και θα κινηθεί γύρω στους 2,3 εκατ. τόνους, αλλά έπειτα θα αυξηθεί σηµαντικά (8% σωρευτικά). Οι εξαγωγές βουτύρου της Ε.Ε. θα παρουσιάσουν µικρή άνοδο, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση του εκτιµάται ότι θα σηµειώσει µια ήπια πτώση στα 4,28 κιλά ως το 2023. Η παραγωγή της αποβουτυρωµένης σκόνης γάλακτος (SMP) αναµένεται να φτάσει τους 1,25 εκατ. τόνους ως το 2023 κυρίως εξαιτίας της ισχυρής παγκόσµιας ζήτησης. Από το 2016 και µετά το 50% της παραγωγής SMP θα εξάγεται. 

Η αυξημένη διαθέσιµη ποσότητα γάλακτος, σύµφωνα µε την Κοµισιόν σηµαίνει ότι η παραγωγή της πλήρους σκόνης γάλακτος (WMP) θα µειώνεται πιο αργά από ό, τι την τελευταία δεκαετία. Στους 604.000 τόνους εκτιµάται ότι θα φτάσει η παραγωγή πλήρους σκόνης γάλακτος µέχρι το 2023.  Έως το τέλος του 2023, οι ετήσιες αυξήσεις στις παραδόσεις γάλακτος αναµένεται να επιβραδυνθούν λόγω των περιορισµών από τα λειτουργικά έξοδα.

Με τη µεγάλη παγκόσµια ζήτηση στα γαλακτοκοµικά εµπορεύµατα και τις τιµές των ζωοτροφών να βρίσκονται 15% κάτω από τα επίπεδα του 2010-2012, η ονοµαστική τιµή γάλακτος στην Ε.Ε. εκτιµάται ότι θα είναι σταθερή, αλλά µάλλον τα περιθώρια κέρδους θα είναι περιορισµένα λόγω των λειτουργικών εξόδων (ιδιαίτερα για την ενέργεια). Επιπλέον, η επέκταση της παραγωγής θα περιοριστεί σηµαντικά από περιβαλλοντικούς περιορισµούς.

Ευρωπαϊκή Αγορά – Λήξη των Ποσοστώσεων Παραγωγής

Η περίοδος 2014-2015, είναι η τελευταία µε το σύστηµα των ποσοστώσεων γάλακτος και δεν θα υπάρχει αύξηση της τάξης του 1% των ποσοστώσεων όπως τα προηγούµενα χρόνια. Παρόλα αυτά, συγκρινόµενη µε την κακή αρχή του 2013, η φετινή χρονιά παρουσιάζει αύξηση 1,3% στις παραδόσεις γάλακτος, γεγονός που οφείλεται στις χαµηλές τιµές των ζωοτροφών και στις σταθερές τιµές γάλακτος. 

Μέχρι το τέλος του συστήµατος των ποσοστώσεων η παραγωγή θα περιοριστεί σε κάποια από τα κράτη – µέλη της Ε.Ε. µετά την αύξηση που παρατηρήθηκε σε ∆ανία, Γερµανία και Ολλανδία όπου οι παραδόσεις σηµείωσαν µεγάλη αύξηση το 2013, µεγαλύτερη από την αύξηση της τιµής του γάλακτος. Ενώ η αύξηση της παραγωγής αναµένεται να συνεχιστεί το 2015 (+1,6%), δεν προβλέπονται µεγάλες διαφοροποιήσεις στις παραδόσεις. 

Μέρος της αύξησης, ως αποτέλεσµα της ποσόστωσης, έχει ήδη τροφοδοτηθεί από τον προηγούµενο χρόνο. Επίσης, στα κράτη-µέλη που η ποσόστωση έχει ήδη µειωθεί σηµαντικά δεν αναµένεται κάποια ιδιαίτερη αντίδραση στην κατάργηση της. Μεγαλύτερες αυξήσεις στην παραγωγή γάλακτος αναµένονται να σηµειωθούν σε αυτά τα κράτη µέλη που τώρα περιορίζονται από το σύστηµα των ποσοστώσεων (πχ. Ολλανδία, ∆ανία, Γερµανία, Αυστρία και Κύπρος). Μετά το 2015, οι παραδόσεις γάλακτος αναµένεται να αυξηθούν περαιτέρω αλλά µε χαµηλότερο ρυθµό για να φτάσουν τους 150 εκατ. τόνους έως το 2023, 9,6 εκατ. περισσότερους από το 2012.