εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΣΒΒΕ: Καλές πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης

0 comments

 

 
Πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου, στη Βέροια, εκδήλωση ενημέρωσης και εκπαίδευσης μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων με θέμα τη διαχείριση αποβλήτων. 
 
 
 
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΑΓΣΘ) και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ).
 
Στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης Ο κ. Σαββάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του θέματος της περιβαλλοντικής διαχείρισης, σε έναν κλάδο όπως αυτός της μεταποίησης τροφίμων, και ειδικά της μεταποίησης ροδάκινων, ενώ όπως ανέφερε: «…το θέμα της περιβαλλοντικής διαχείρισης δεν είναι μόνο κοστολογικό. Έχουμε την ευθύνη να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον όχι περαιτέρω επιβαρυμένο το περιβάλλον…». Ο κ. Αποστόλου, Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος σημείωσε ότι η εμπειρία του κλάδου σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος ξεπερνά τα τριάντα χρόνια, όντας ένας από τους πρωτοπόρους κλάδους της βιομηχανίας στα συγκεκριμένα θέματα. Ο Δρ. Ευάγγελος Βέργος, Αναπληρωτής Διευθυντής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, κατά τη διάρκεια δικής του παρέμβασης υπογράμμισε τη σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης της διαδικασίας παραγωγής, από την καλλιέργεια μέχρι και τη διάθεση του τελικού προϊόντος.
 
Ο κ. Κωνσταντίνος Στυλιαράς, Αναλυτής της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ παρουσίασε το πλαίσιο του καινοτόμου πιλοτικού προτύπου GuardEn. Όπως ανέφερε, το πρότυπο Guarden, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου GuardEn*, είναι μια καινοτόμος προσέγγιση στην περιβαλλοντική διαχείριση των επιχειρήσεων τροφίμων, μέσω και της υιοθέτησης αρχών κοινωνικής ευθύνης. Η καινοτομία του προτύπου GuardEn έγκειται στο γεγονός ότι όχι μόνο συνδυάζει τις δραστηριότητες της περιβαλλοντικής διαχείρισης των επιχειρήσεων με την κοινωνική ευθύνη, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις που το υιοθετούν να είναι ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, αλλά επιπλέον κεφαλαιοποιεί τα οφέλη που προκύπτουν από την περιβαλλοντική διαχείριση προς τη κοινωνία. Ο λόγος που επιλέχτηκε ο αγροδιατροφικός τομέας ως πεδίο εφαρμογής του πιλοτικού προτύπου είναι η σημασία που έχει ο κλάδος στην περιφερειακή οικονομία.
 
Ειδικότερα, η παραγωγή του κλάδου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαμορφώνεται σε αξία €2,2 δισ. για το έτος 2011, ενώ οι επιχειρήσεις της περιφέρειας είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς, καθώς πραγματοποιούν το 35% των εξαγωγών των τροφίμων της χώρας. Στη συνέχεια η κα. Κατερίνα Ρουμελιώτη, στέλεχος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής παρουσίασε τις δυνατότητες αξιοποίησης των ευρωπαϊκών δικτύων πληροφόρησης για την ενημέρωση επιχειρήσεων και στελεχών, αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών.
 
Στη συνέχεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τρεις προσεγγίσεις για τη περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διαδικασίες διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ενώ αναπτύχθηκε και το θέμα της εύρυθμης λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών. Ο κ. Σωτ. Κιουρτσίδης από την εταιρεία ENVICHEM A.E., παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη περιβαλλοντική διαχείριση των επιχειρήσεων, το οποίο βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Παράλληλα, ανέπτυξε τα κριτήρια που προσδιορίζουν τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, καθώς και μεθόδους και τεχνικές διαχείρισης αποβλήτων σε μεταποιητικές μονάδες τροφίμων. Στη συνέχεια, ο κ. Π. Κυριακίδης, στέλεχος της Zeologic Α.Ε., παρουσίασε μία καινοτόμο τεχνολογία επεξεργασίας αποβλήτων, η οποία με την αξιοποίηση γεωχημικής επεξεργασίας επιτυγχάνει δέσμευση ρυπογόνου φορτίου άνω του 90%, ενώ η ανακύκλωση του νερού αγγίζει το 100%.
 
Κλείνοντας τη συγκεκριμένη ενότητα, ο κ. Ηλίας Κεσίσογλου, Διευθυντής Εγκατάστασης της Biosolids ΕΠΕ, παρουσίασε τις προτάσεις και δυνατότητες για την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων και βιομάζας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη πρόταση – τεχνολογία εστιάζει στην παραγωγή οργανοχουμικών λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών προϊόντων μέσω της κομποστοποίησης βιομάζας και στερών αποβλήτων, η οποία είναι ο βασικός ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης οργανικού κλάσματος στερεών αποβλήτων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η μέθοδος κομποστοποίησης αποτελεί μία σημαντική οικονομική εναλλακτική για τη διαχείριση αποβλήτων, ενώ το compost που παράγεται βρίσκει ευρεία εφαρμογή, από την αντικατάσταση χημικών εδαφοβελτιωτικών, μέχρι και την αποκατάσταση επιβαρυμένων εδαφών. Έτσι, όπως σημείωσε ο κ. Κεσίσογλου, η κομποστοποίηση με τη χρήση ήπιων και φυσικών διεργασιών, προσφέρει μια οικονομική, βιώσιμη και σύννομη λύση για τη διαχείριση οργανικών αποβλήτων.
Ακολούθησε συζήτηση για τις δυνατότητες εφαρμογής των αρχών και Πρακτικών του Προτύπου GuardEn στην παραγωγή και τη μεταποίηση ροδακίνου, καθώς και διαβούλευση για την προοπτική υιοθέτησής του ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις της περιοχής. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου, Διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών ΣΒΒΕ.