εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προοπτικές της Αγοράς για Κρέας και Γαλακτοκομικά

0 comments

 

Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, τόσο παγκοσμίως όσο και στις χώρες της Ε.Ε., καθοδηγεί την αύξηση της κατανάλωσης του συνόλου των ζωικών προϊόντων, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές των αγορών αγροτικών προϊόντων το διάστημα 2013 – 2023.
 
 
 
 
Αναλυτικότερα, συνοπτικά οι προβλέψεις της εν λόγω μελέτης ανά τομέα ζωικών προϊόντων έχουν ως εξής:
 
Κρέας και προϊόντα κρέατος
 
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, ο τομέας του κρέατος της ΕΕ αναμένεται να υποστηριχθεί από ισχυρή ζήτηση στην παγκόσμια αγορά, στην οποία οδηγείται από τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες.
 
Στην Ευρώπη, οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να αφήσουν στους καταναλωτές περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, που θα επιτρέπει μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων με βάση το κρέας.
 
Στην ΕΕ η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος, η οποία έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδό των τελευταίων 11 ετών το 2013 (64,7 kg βάρους λιανικής), αναμένεται να ανακάμψει από το 2014 με περισσότερο κρέας να έρχεται στην αγορά.
 
Κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής (2013 – 2023) αναμένεται ότι το κρέας των πουλερικών θα παραμείνει το πιο δυναμικό προϊόν (χάρη στην φθηνότερη τιμή, την ευκολία και την υγιή εικόνα) και το χοιρινό κρέας θα παραμείνει το πιο αγαπημένο στην Ευρώπη, ενώ η κατανάλωση βοδινού και πρόβειου κρέατος αναμένεται να μειωθεί τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους.

Κυρίως λόγω των εξελίξεων στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες (οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 της παραγωγής), η παραγωγή βοείου κρέατος προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 7% από το μέσο όρο 2010-12, φθάνοντας τα 7,6 εκατομμύρια τόνους το 2023.
 
Μετά από δύο χρόνια παρακμής λόγω εφαρμογής των νέων κανόνων καλής μεταχείρισης ζώων, η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται να αυξηθεί από το 2014, φθάνοντας σε 23,4 εκατ. τόνους το 2023. Αυτή η αύξηση (+2,8% σε σχέση με το μέσο όρο 2010-12) είναι μέτρια λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών σε ορισμένες από τις κύριες χώρες παραγωγής (π.χ. στην Ολλανδία και ορισμένα τμήματα της Γαλλίας).
 
Το κρέας πουλερικών θα επεκταθεί ταχύτερα σε ποσοστό 0,8% ανά έτος μεταξύ 2012 – 23, ενώ η παραγωγή αναμένεται να φθάσει τους 13,6 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2023.
 
Η μείωση της παραγωγής πρόβειου θα επιβραδυνθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, επειδή οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε σχετικά καλά επίπεδα..
 
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
 
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ευνοϊκές, τόσο παγκοσμίως όσο και στις εγχώριες αγορές. Η παγκόσμια ζήτηση παραμένει δυναμική (ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες).
 
Παρά τη λήξη του συστήματος ποσοστώσεων μετά το 2014/15, η αύξηση της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ προβλέπεται ότι θα παραμείνει περιορισμένη κυρίως λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ορισμένα κράτη μέλη.
 
Οι παραδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 150 εκατομμύρια τόνους το 2023, θα προσαρμοστούν επίσης με το ρυθμό της αύξησης της κατανάλωσης τόσο στην ΕΕ όσο και στην παγκόσμια αγορά.
 
Η προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής θα προέλθει από την περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης σε 8.500 kg / αγελάδα στην ΕΕ των 15 παλαιών κρατών μελών το 2023 και 6.050 kg / αγελάδα στην ΕΕ των 13 νέων μελών.

Αναμένεται ενίσχυση του τομέα των τυριών από μια δυναμική παγκόσμια αγορά και την σταθερή αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Η παραγωγή τυριού αναμένεται συνεπώς να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων παραδόσεων γάλακτος στα γαλακτοκομεία. Το 2023 η παραγωγή αναμένεται να φτάσει 10,7 εκατομμύρια τόνους, με τις εξαγωγές κοντά στο 1 εκατ. τόνους.
 
Μέχρι το 2023, η παραγωγή των νωπών γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% σε σύγκριση με το 2012 και θα φθάσει στο 48,3 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή βουτύρου αναμένεται να σταθεροποιηθεί από το 2015 και μετά, σε 2,3 εκατ. τόνους, καθώς οι επιχειρηματίες προτιμούν να χρησιμοποιούν λίπος γάλακτος για τυρί.
 
Η παραγωγή αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη μπορεί να φθάσει σε 1,25 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2023 κυρίως λόγω της ζήτησης για εξαγωγές – από το 2016, το ήμισυ της παραγωγής θα εξάγεται.
 
Οι αυξημένες διαθεσιμότητες γάλακτος θα σημάνουν ότι η παραγωγή πλήρους γάλακτος σε σκόνη θα μειώνεται πιο αργά από ό, τι κατά την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τους 604.000 τόνους το 2023.

Μετά από μια μικρή μείωση μεταξύ των ετών 2013 και 2016, η τιμή παραγωγού γάλακτος στην ΕΕ (σε πραγματική περιεκτικότητα σε λίπος) αναμένεται να παραμείνει σταθερή, χάρη στις ισχυρές διεθνείς τιμές για το τυρί και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη.