εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι Αγροτικές Οργανώσεις για το Γάλα

0 comments

 

Δυσαρέσκεια εκφράστηκε από τις αγροτικές οργανώσεις για την αποτυχία ρύθμισης των θεμάτων σχετικά με το γάλα και τα γαλακτοκομικά στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
 
 
 
Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης του θέματος από τους υπουργούς Γεωργίας οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους για την αδυναμία λήψης μέτρων που θα ανακούφιζαν την πίεση που ασκείται στους γαλακτοπαραγωγούς, κυρίως από την έντονη αστάθεια τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς αγοράς γαλακτοκομικών.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για το γάλα, κ. Mansel Raymond, τόνισε ότι «οι ευρωπαίοι παραγωγοί γαλακτοκομικών περίμεναν ένα σαφές μήνυμα από τους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εξελίξεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται και χρειαζόμαστε έναν ισχυρό τομέα που μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Η παγκόσμια ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα προβλέπεται μεσοπρόθεσμα θετική, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3% ετησίως έως το 2020. Οι αγρότες πρέπει να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις εν λόγω αυξανόμενες ευκαιρίες της αγοράς. Αλλά υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα αποκατάστασης της χρηματοδοτικής ροής του τομέα, η οποία έχει αντίκτυπο στο εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών. Προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες της αγοράς, θέλαμε να ανακουφιστεί η πίεση για τους παραγωγούς. Θέλαμε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα από την εισφορά για το γάλα θα διατηρηθούν στον κλάδο και ότι θα ληφθούν μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος για τους παραγωγούς γάλακτος, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να ανακτήσουν την ρευστότητά τους. Είμαστε απογοητευμένοι από την σημερινή έλλειψη απόφασης για το θέμα από τους υπουργούς.

Επίσης, κατά την διάρκεια συνάντησης με την Ελληνική Προεδρία, ο Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca, κ. Pekka Pesonen τόνισε την ακραία αστάθεια των τιμών που επηρεάζουν τους ευρωπαίους παραγωγούς γάλακτος και δήλωσε πως είναι ζωτικής σημασίας θέμα να διατηρηθούν τα τρέχοντα εργαλεία αντιμετώπισης της αυξημένης αστάθειας της αγοράς, όπως η δημόσια παρέμβαση. Επίσης, επισήμανε πως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω το πώς θα αντιμετωπιστεί η αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών με προσανατολισμένους προς την αγορά τρόπους, και συμπληρωματικά με τις διατάξεις του «πακέτου γάλακτος» του 2012.