εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Σιτηρών στην Ε.Ε.

0 comments

 

 
Η στροφή προς τον μαλακό σίτο και τον αραβόσιτο που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί κατά την επόμενη δεκαετία.
 
 
 
Η στροφή αυτή παρατηρείται λόγω της ζήτησης πρώτων υλών για βιοκαύσιμα και τις καλές εξαγωγικές προοπτικές, ενώ τα άλλα σιτηρά θα συνεχίσουν να χάνουν μερίδια της αγοράς.
 
Τα παραπάνω συμπεράσματα περιλαμβάνονται στο σχετικό κεφάλαιο μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές των αγροτικών αγορών και του εισοδήματος από το 2013 έως το 2023, η οποία δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα.
 
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην μελέτη, οι εξαγωγικές προοπτικές είναι ιδιαίτερα καλές για τον μαλακό σίτο, στον οποίο η ΕΕ ήταν ανέκαθεν ένας μεγάλος καθαρός εξαγωγέας. Δεδομένου ότι η εγχώρια ζήτηση σίτου για τρόφιμα και ζωοτροφές παραμένει σταθερή, η αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας παραγωγής θα επιτρέψει στις εξαγωγές να επεκταθούν ελαφρώς.
 
Ο αραβόσιτος
 
Οι προοπτικές για τον αραβόσιτο κυριαρχούνται σαφώς από την αναμενόμενη αύξηση της χρήσης του ως πρώτη ύλη αιθανόλης – η αναλογία που χρησιμοποιείται για την αύξηση της βιο-αιθανόλης από περίπου 5% θα φθάσει έως 14% μέχρι το 2023 – σε βάρος της χρήσης για ζωοτροφές, η οποία μειώνεται από 78% σε 67%.
 
Η ζήτηση για τρόφιμα και βιομηχανική χρήση αυξάνεται μετά το 2016, όταν η ποσόστωση παραγωγής ισογλυκόζης θα αυξηθεία, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής.
 
Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή αραβοσίτου αυξάνεται ταχύτερα από ό, τι όλα τα άλλα δημητριακά, εξακολουθεί να υπολείπεται της συνολικής ζήτησης και η ΕΕ αναμένεται να παραμείνει καθαρός εισαγωγέας καθ ‘όλη την περίοδο αναφοράς της μελέτης.
 
Συνολικά, οι αγορές σιτηρών της ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν σφιχτές. Η ανάκαμψη από μια πολύ σφιχτή σεζόν του 2012/13 έχει ξεκινήσει, με αύξηση της παραγωγής το 2013, αλλά οι μεγάλες αγορές σίτου για εγχώρια χρήση θα παραμείνουν κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας στην ΕΕ, ενώ εκείνες του το καλαμποκιού θα παραμείνουν σταθερές.