εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Καταρροϊκός Πυρετός

0 comments

 

 
Σε συναγερμό στη Δυτική Ελλάδα για τον καταρροϊκό πυρετό, ενώ μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 
 
 
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι, λόγω εμφάνισης και νέων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού και στους Νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας, τα μέτρα που ελήφθησαν προ ημερών στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας αναβαθμίζονται σε μέτρα προστασίας (η ζώνη προστασίας περιλαμβάνει όλη την έκταση αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων).
 
Ταυτόχρονα δημιουργείται και ζώνη επιτήρησης στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, που περιλαμβάνει τον Δήμο Ναυπακτίας, τις Δημοτικές Ενότητες Αιτωλικού και Μεσολογγίου του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου και τις Δημοτικές Ενότητες Αρακύνθου και Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου.
 
Θα πρέπει να τονιστεί ότι:
 
1. Το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.
2. Κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως στα πρόβατα και λιγότερο στις γίδες. Το νόσημα μεταδίδεται με έντομα του γένους cullicoides και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο, σε σημείο που μπορεί να καταστραφεί όλη η εκμετάλλευση. Επομένως, η πρόληψη του νοσήματος αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφικής παραγωγής.
3. Από πληροφορίες που έχει η Υπηρεσία μας και από τον έως τώρα επιδημιολογικό έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, φαίνεται ότι το νόσημα εμφανίστηκε λόγω παράνομης διακίνησης προβάτων.
4. Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να παραλαμβάνουν ζώα, μόνο στην περίπτωση που αυτά συνοδεύονται από επίσημο κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουν το ζωικό κεφάλαιό τους και εν γένει την συνολική κτηνοτροφική παραγωγή της Περιφέρειας.
 
Τέλος, ενημερώνουμε ότι συστήνεται Τοπικό Κέντρο Ελέγχου για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον συντονισμό και αποτελεσματικότητα των ενεργειών των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με στόχο τον έλεγχο του νοσήματος.
 
Στοιχεία επικοινωνίας υπευθύνων κτηνιάτρων για τον Καταρροϊκό Πυρετό:
• Π.Ε. Αχαΐας: Ντούκας Βασίλης, τηλ. 2610453983
• Π.Ε. Ηλείας: Χριστοδούλου Ξενοφώντας, τηλ. 2621360157, 2621360173
• Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας: Μιστυλής Σταμάτης, τηλ. 2631051638

Διαμαρτυρία Κτηνοτρόφων
 
Εν τω μεταξύ, ομάδα κτηνοτρόφων της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) από όλη την Περιφέρεια, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 12 Ιουνίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για το πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα σε Λακωνία και Αρκαδία.
 
Οι κτηνοτρόφοι έγιναν δεκτοί από την αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Ντίνα Νικολάκου κι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους γιατί, όπως είπαν, έχει περάσει αρκετός καιρός και δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, με αποτέλεσμα να χάνουν εκτός από τα ζώα τους και χρήματα, αφού τα ζώα που ασθενούν δεν παράγουν γάλα.

Στη συνάντηση παρών ήταν και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας και το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αγγέλου, οι οποίοι καταλόγισαν ευθύνες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατηγορώντας την για αδράνεια.

Η κ. Νικολάκου διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσωπικά ο ίδιος ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης μεριμνούν για το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί και το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα χωρίς επικρατήσει πανικός, ενώ δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί στην Περιφέρεια για σήμερα το απόγευμα, θα δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και λύσεις που θα ανακοινωθούν στους κτηνοτρόφους.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν οι δαπάνες για την προμήθεια των σκευασμάτων που απαιτούνται για τον ψεκασμό των σταυλικών τους εγκαταστάσεων, να καλυφθούν πλήρως από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου κι αντί να αγοράζουν οι ίδιοι τα φάρμακα να τους χορηγηθούν από τα κτηνιατρεία, ενώ κατήγγειλαν φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά των κτηνιατρικών φαρμάκων αφότου εμφανίστηκε η νόσος.
 
Επίσης ζητούν να τους χορηγηθούν ζωοτροφές, να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για τις απώλειες των ζώων και να στελεχωθούν με επιστημονικό προσωπικό οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη,  το τρίπτυχο για την ορθή προσέγγιση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος του καταρροϊκού πυρετού που εμφανίστηκε σε αιγοπρόβατα στην Πελοπόννησο είναι Υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των κτηνοτρόφων. 

Συγχρόνως εξασφαλίστηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε άμεσα σύμφωνα με τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι μετά από τις προσωπικές του παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία για την Περιφέρεια, αν αναλογιστούμε ότι ακόμα δεν έχουν κατανεμηθεί οι αρμοδιότητες στους νέους Υπουργούς. Η ΚΥΑ αυτή αποτελεί ασφαλώς δείγμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας, εμπειρίας και τεχνογνωσίας και κυρίως κύρους για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αποδεικνύει το επίπεδο ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται σε αντιδιαστολή με τους επικοινωνισμούς από όσους με ψέματα προσπαθούν απλά και μόνο να κάνουν θόρυβο και να δημιουργήσουν προβλήματα».
 
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μέσω της ΚΥΑ εξασφαλίστηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των θανόντων ζώων,  την ενίσχυση της αγοράς ζωωτροφών και την αγορά των φαρμάκων για τους ραντισμούς. Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι εξασφάλισε και τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίες παρά την τεράστια έλλειψη σε ανθρώπινους πόρους έχουν κάνει τεράστιο έργο και ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και άμεση προσέγγιση των κρουσμάτων.
 
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε τέλος ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή που υπήρχε υποψία κρούσματος έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και κράτησε χαμηλούς τόνους για να μην επηρεαστεί η «κτηνοτροφία, η οποία αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της Πελοποννήσου» και χαρακτήρισε τους κτηνοτρόφους «σημαντική κοινωνική συνιστώσα με πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο τους οποίους πάντοτε στηρίζουμε», τις ουσιαστικές παρεμβάσεις των οποίων εξήρε.  
Στη σύσκεψη συμμετείχαν το σύνολο των Αντιπεριφερειαρχών της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων απ’ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Κρέατος και, αφού έγινε πλήρης ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, εξετάστηκαν λεπτομερώς όλες οι πτυχές του, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής του.