εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προβλήματα των Κτηνοτρόφων

0 comments

 

 
Υπόμνημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε η Ένωση Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.
 
 
 
Δημοσιεύουμε την επιστολή:
 
ΠΡΟΣ
Το Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης & Τροφίμων
Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού
κ. Λιονταρίδη Θεόφιλου
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
Με το παρών υπόμνημα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αλλά και να σας προτείνουμε λύσεις για τα φλέγοντα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου που στην κυριολεξία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου κινδύνου.
Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα με την αβάστακτη φορολογία τα ανελέητα χαράτσια, την τιμή του πετρελαίου στα ύψη και την επιβάρυνση των ασφαλιστικών οργανισμών για το εργατικό δυναμικό μας έχουν γονατίσει με αποτέλεσμα και σύμφωνα και με τα επίσημα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ κτηνοτρόφοι συνεχώς να εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους και το ζωικό κεφάλαιο να μειώνεται κατά μεγάλο ποσοστό κάθε χρόνο.
 
Όπως αντιλαμβάνεστε οι έλληνες κτηνοτρόφοι βρίσκονται υπό διωγμό.
Μέσα σ αυτό τον ορυμαγδό των μέτρων εναντίων μας ήρθε και η αδιανόητη συμφωνία του Καναδά με την Ευρωπαϊκή Ένωση .
 
Κύριε Υπουργέ,
Απαιτούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συνειδητοποιήσει έστω και αυτή την ύστατη στιγμή την ολική καταστροφή που θα επιφέρει στον κτηνοτροφικό κλάδο το ξεπούλημα της ΦΕΤΑΣ αν αυτή η απόφαση πάρει οριστική μορφή. Η ΦΕΤΑ αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας και συνάμα προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία. Απαιτούμε εδώ και τώρα να δώσετε την μάχη για την διεκδίκηση της ως μοναδικό ελληνικό προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Οι προτάσεις πάνω σε αυτό το θέμα είναι γνωστές.
 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΦΕΤΑ
Ο λόγος για την <<ΦΕΤΑ >> μας . Η ΦΕΤΑ δεν είναι απλά ένα ακόμα ΠΟΠ προιόν, αλλά αποτελεί για τον αιγοπροβατοτρόφο τον μονόδρομο για την επιβίωση και την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου και συνάμα την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας, διότι όπως έχουμε πει πολλές φορές ο κτηνοτροφικός κλάδος συντηρεί τουλάχιστον άλλα 15 επαγγέλματα.
 
Η Ομοσπονδία μας εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για την δημιουργία της Διεπαγγελματικής στην ΦΕΤΑ. Αν υπήρχε η διεπαγγελματική αυτή την χρονική στιγμή δεν θα τολμούσε κανείς να καρπωθεί την ονομασία της όπως συνέβη στην συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με θέμα την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, για την παραγωγή τυριού από αγελαδινό γάλα με την ονομασία Φέτα.
Η Ελλάδα έδωσε αγώνες ετών για την κατοχύρωση της Φέτας.
Γιατί λοιπόν θα πρέπει να παραδώσουμε αυτό που κερδίσαμε με το σπαθί μας και μας ανήκει ;
Δυστυχώς όμως αυτόν τον Λευκό Χρυσό τον διαπραγματευόμαστε με ελαφρά την καρδία ή (με άγνοια ή με ανταλλαγή διαφόρων άλλων συμφερόντων), αδιαφορώντας για την καταστροφή που θα φέρει στην ελληνική κτηνοτροφία και κατά επέκταση στην ελληνική οικονομία.
Εδώ και τώρα να βάλετε τέλος στις ορέξεις των ξένων
 
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ! ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ!
Ακόμη θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια σε κάποια συγκεκριμένα θέματα όπως:
 
ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ
Η διαφάνεια και η διευθέτηση στο θέμα των βοσκοτόπων θα πρέπει να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Το θέμα των βοσκοτόπων θα πρέπει να χειριστούν άνθρωποι που έχουν γνώση του αντικειμένου σε βάθος διότι ελλοχεύουν κίνδυνοι να γίνουν τραγικά λάθη τα οποία θα είναι μοιραία για την επιβίωση της κτηνοτροφίας στην χώρα μας.
Για παράδειγμα σας αναφέρουμε τα εξής:
Ποιος από τους ειδικούς που ασχολούνται με αυτό το θέμα γνωρίζει την ιδιαιτερότητα των αιγών που βοσκούν στα βουνά και όχι στον κάμπο.
Οι επιστήμονες όλου του κόσμου γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των θρεπτικών ουσιών του γίδινου γάλακτος και το γεγονός αυτό έχει αυξήσει την ζήτηση του στην παγκόσμια αγορά. Αυτή η παράμετρος θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για το πώς θα δώσουμε κίνητρα να αυξηθεί η παραγωγή των αιγών όταν ξέρουμε πως οι αίγες βόσκουν στο δάσος και όχι σε γυμνό βοσκότοπο.
Η πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας είναι όλη η Ελλάδα μια Περιφέρεια και δεν συμφωνούμε με τις δηλώσεις του Υπουργείου και τους λόγους που κατά καιρούς έχουμε εξηγήσει.
Ερωτούμε: Τι θα γίνει με τους Πεδινούς κτηνοτρόφους που δεν έχουν βοσκότοπο;
************
Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση με το θέμα της Νέας ΚΑΠ με διευκρινίσεις σε διάφορα θέματα όπως στις πληρωμές.
Σας ενημερώνουμε πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση με όσα επωμίζεται ο κτηνοτροφικός κλάδος να μειωθούν ούτε στο ελάχιστο οι επιδοτήσεις. Θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνονται τα ποσά που δόθηκαν το έτος 2002.
************
Ερωτούμε: Τι θα γίνει με το περιβόητο Denimmisis που δεν δόθηκε στους κτηνοτρόφους και πότε θα δοθεί;
 
ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ
Επανειλημμένα έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο ότι οι επιδοτήσεις έχουν την αξία τους όταν δίνονται στην ώρα τους. Για παράδειγμα η εξισωτική θα πρέπει να δίνεται στις 15 Μάιου για να μπορούν οι παραγωγοί να προμηθεύονται ζωοτροφές σε χαμηλές τιμές. Αν η εξισωτική πληρωθεί αργότερα οι τιμές στο κριθάρι θα εκτιναχθούν στα ύψη και η επιδότηση θα είναι δώρο άδωρο για τους παραγωγούς.
Αυτή την στιγμή οι έμποροι κάνουν πάρτι στις πλάτες του έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου. Βρισκόμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε και πόσο. Αυτή η αβεβαιότητα αποτελεί χειρόφρενο στην επαγγελματική δραστηριότητα του κτηνοτρόφου και τα αποτελέσματά της είναι καθημερινά ορατά ειδικά στις μέρες μας που όλες οι αγοραπωλησίες γίνονται με μετρητά.
 
Πρωτίστως για να υπάρξει διάσωση, διότι γι αυτό μιλάμε αυτή την στιγμή, θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να στηρίξουμε τους ήδη ενεργούς κτηνοτρόφους και μετέπειτα να μιλάμε για σχέδια ανάπτυξης και νέους που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με το κτηνοτροφικό λειτούργημα.
 
Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως για να υπάρξει επιτυχία σε οποιεσδήποτε αποφάσεις αφορούν και παρθούν για το κτηνοτροφικό επάγγελμα απαιτείτε να υπάρχει το πάντρεμα της γνώσης και της εμπειρίας. Φυσικά σεβόμαστε όλους αυτούς τους επιστήμονες που μελέτησαν επί σειρά ετών και έχουν γνώση για ότι αφορά τα ζώα ή τα παράγωγα προϊόντα του κτηνοτροφικού κλάδου, όμως χωρίς την διασταύρωση με την καθημερινή εμπειρία, την πρακτική τίποτα δεν μπορεί να έχει σωστή βάση. Αναφερόμαστε σε καίριες θέσεις οργανισμών και φορέων που λαμβάνουν αποφάσεις για το κτηνοτροφικό επάγγελμα και δυστυχώς απαρτίζονται μόνο από επιστήμονες . Αυτό για μας αποτελεί ένα μεγάλη αποτυχία, διότι με το να λείπει η εμπειρία της καθημερινής ζωής είναι καταστροφικό.
Επί σειρά ετών καταθέτουμε προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας.
Δυστυχώς όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε την ευαισθησία να ασχοληθεί με το κτηνοτροφικό λειτούργημα και τα καταστροφικά αποτελέσματα είναι ορατά.
 
Αναλάβετε τις ευθύνες σας γιατί η κτηνοτροφία τελειώνει!!!!!
Η ιστορία θα γράψει με μαύρα γράμματα για τους Πατριώτες που μας κυβερνούσαν και μας ξεπούλησαν εν μια νυχτί.