εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εθνική στρατηγική για την Αγροτική Ανάπτυξη

0 comments

 

 
Μέσω των αρχών της έξυπνης εξειδίκευσης θα επιδιωχθεί να αναδειχθούν σε περιφερειακό επίπεδο οι τομείς της Ελληνικής οικονομίας που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά τη μελλοντική προοπτική αγροτικής ανάπτυξης. 
 
 
 
Σύμφωνα με το εταιρικό σύμφωνο του νέου πλαισίου ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014 – 2020, όπως αναφέρεται στο σχετικό κεφάλαιο, σε εθνικό επίπεδο η στρατηγική για την Έρευνα, την Τεχνολογική  Ανάπτυξη και την Καινοτομία της περιόδου 2014-2020 λαμβάνει υπόψη τις αρχές της έξυπνης εξειδίκευσης, ενώ συγχρόνως στοχεύει στην ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας και στην αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων που έχουν εθνική διάσταση.

Σε αυτή τη διαδικασία λαμβάνονται υπόψη οι προτεραιότητες που αναδεικνύονται στο πλαίσιο του αντίστοιχου σχεδιασμού  που υλοποιούν οι Περιφέρειες και έχουν «οριζόντια» ή «πολύ-περιφερειακή» διάσταση. 
 
Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε πρόσφατες οικονομικές μελέτες για την αναγνώριση των τομέων της Ελληνικής οικονομίας που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά τη μελλοντική προοπτική ανάπτυξης της χώρας, αλλά και συγκεκριμένων περιφερειών, καθώς και στη διαβούλευση με την επιχειρηματική και ερευνητική κοινότητα, αρμόδια υπουργεία και Περιφέρειες, σχετικά με τη διαμόρφωση Ε&Τ προτεραιοτήτων στους παραπάνω τομείς.
 
Εθνική στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης
 
Ενδεικτικά αναγνωρίζονται τα εξής ζητήματα που θα ληφθούν υπόψη στην εθνική στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης:
 
-Στον αγροδιατροφικό τομέα, oι προτεραιότητες χωρίζονται σε τρεις μεγάλες ενότητες: Πρωτογενής αγροτική παραγωγή, τρόφιμα και διατροφή και τρεις οριζόντιες προτεραιότητες την αγροβιοτεχνολογία, το περιβάλλον και τις βασικές τεχνολογίες εφαρμογής (ΤΠΕ, Νανοτεχνολογία, Φωτονική, κ.λ.π.) και αφορούν σε: α) Αύξηση της παραγωγικότητας της γεωργίας, της παραγωγής, και της αποτελεσματικότητας των πόρων, β) Καινοτομίες προς στήριξη της βιοοικονομίας, γ) Βιοποικιλότητα, υπηρεσίες οικοσυστήματος και λειτουργικότητα του εδάφους, δ) Καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για την ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού, ε) Επάρκεια τροφίμων, ποιότητα τροφίμων, ασφάλεια τροφίμων και υγιεινά τρόφιμα συνδυασμένα με παραδοσιακά προϊόντα και προϊόντα πολιτισμού. Για επίτευξη των στόχων αυτών είναι θεμελιώδους σημασίας η συνεργασία με τα υπόλοιπα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ  ΕΓΤΑΑ και ΕΤΘΑ και τα χρηματοδοτικά σχήματα και εργαλεία εφαρμογής τους.
 
-Στον τομέα της Ενέργειας ως σημαντικές προκλήσεις  για το μέλλον αναδεικνύονται ιδιαίτερα η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με Εξοικονόμηση Ενέργειας, τις  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα Έξυπνα Δίκτυα και την  Αποθήκευση Ενέργειας, ενώ θα ενισχυθούν συμπληρωματικά και άλλες περιοχές όπου ανιχνεύεται δυναμικό επιχειρηματικότητας αλλά και ερευνητικής αριστείας. Επίσης σημαντική αναδεικνύεται η οικονομική και κοινωνική έρευνα στον τομέα της Ενέργειας ειδικά για την υποβοήθηση της διάδοσης των νέων ενεργειακών τεχνολογιών.
 
-Στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Βιώσιμης ανάπτυξης, αναγνωρίζεται  ως πρόκληση η αξιοποίηση της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που θα επιλύσουν βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα, μαζί με τη διατήρηση και αξιοποίηση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας. Ως κυριότεροι τομείς εντοπίζονται η διαχείριση των αποβλήτων (στερεών και υγρών), η ανάπτυξη τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον με στόχο την προσαρμογή στους στόχους της κλιματικής αλλαγής που έχει θεσπίσει η ΕΕ για το 2020, ανάπτυξη διαδικασιών και προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και υψηλής ανάκτησης υλικών, καθώς επίσης και σχετικές δράσεις για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
 
-Ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κατέχει έναν ιδιαίτερο ρόλο, δεδομένου ότι αφενός αποτελεί ένα κλάδο με ιδιαίτερη δυναμική στη χώρα και αφετέρου οι εφαρμογές του επηρεάζουν πολλαπλούς κλάδους της οικονομίας. Στόχος είναι η αξιοποίηση των τεχνολογιών εκείνων που θα στηρίξουν και θα αναβαθμίσουν σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες.
 
-Στο τομέα των Μεταφορών/Logistics ως σημαντικές προκλήσεις αναγνωρίζονται  η αξιοποίηση της έρευνας και ανάπτυξης για την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών.
 
-Στον τομέα της Υγείας/Φαρμάκων σημαντικότερες προκλήσεις αποτελούν: α) η βελτίωση της κατανόησης της υγείας του πληθυσμού β) η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων
 
-Στον τομέα των Υλικών η έρευνα και ανάπτυξη καλείται να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες στις διαδικασίες και την παραγωγή υλικών.
 
-Στον τομέα του Τουρισμού σημαντική πρόκληση αποτελεί η αύξηση της επιχειρηματικότητας του κλάδου του τουρισμού. 

Ορισμένοι από τους παραπάνω τομείς έχουν αναδειχθεί όχι μόνον σε εθνικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο ειδικότερα δε οι τομείς της Αγροβιοδιατροφής και του Τουρισμού, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες διαστάσεις τους που συνδέονται με τα χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας.
 

Πηγή: Ηλεκτρονική σελίδα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr